Dodaj do ulubionych

Ulubione-zniknęło ze sklepów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 08:34
Macie takie produkty, które lubiliście, kupowaliście a potem nagle zniknęły?
Ja lubiłam czekoladę instant firmy Cadbury, każda inna mogła się schować przy
tym smaku(bez urazy, piszę czysto subiektywnie)z odrobiną mleka, było pycha.
Napiszcie, czy też tak macie, że wasze ulubione zniknęło z rynku.
Obserwuj wątek
    • m_q Przyprawy Ducros w młynkach 26.08.04, 08:40
      Niestety, Ducros wycofał się z Polski. Przyprawy z młynkami Kamisa nie nadają
      się do niczego. Młynek do pieprzu w połowie opakowania przestaje mielić
      cokolwiek.

Na szczęście niedawno pojawiły się nowe włoskie przyprawy w młynkach i
      wypełniły lukę. Nawet wybór jest większy :-)
    • m_q Kostki przyprawowe Knorr DELIKAT 26.08.04, 08:45
      Zwłaszcza cytrynowo-koperkowa (genialny łosś w sosie śmietanowo koperkowym w 20
      minut). Były świetne, jeśli miało się mało czasu na przygotowanie posiłku.

Od roku nie ma ich w sklepach. Knorr nawet nie raczył odpowiedzieć na zapytanie
      o powód ich wycofania ze sprzedaży.
      • quba Re: Kostki przyprawowe Knorr DELIKAT 26.08.04, 08:47
        m_q napisał:

> Zwłaszcza cytrynowo-koperkowa (genialny łosś w sosie śmietanowo koperkowym w
        20
        >
        > minut). Były świetne, jeśli miało się mało czasu na przygotowanie posiłku.
        >
        > Od roku nie ma ich w sklepach. Knorr nawet nie raczył odpowiedzieć na
        zapytanie
        >
        > o powód ich wycofania ze sprzedaży.

Ale przeciez mozesz SAMA zrobic taki sos i bedzie lepszy bo NIE BEDZIE
        CHEMICZNY !
        • m_q Re: Kostki przyprawowe Knorr DELIKAT 26.08.04, 08:59
          quba napisał:

> Ale przeciez mozesz SAMA

SAM :-)

> zrobic taki sos i bedzie lepszy bo NIE BEDZIE
          > CHEMICZNY !

Toteż pisałem, że kiedy mam mało czasu (powtarzam - 20 minut na WSZYSTKO). Nie
          zawsze masz pod ręką wszystkie potrzebne składniki, a kostka wchodziła nie
          tylko do sosu a do ryby też...

Poza tym wszystko jest chemią - jeśli myślisz inaczej, to się łudzisz...
          • giezik m_q 26.08.04, 09:01
            Gwarantuje Ci, ze jestem w stanie zrobic lososia w sosie koperkowo-cytrynowym w 20 minut. Przy uzyciu - lososia, koperku, cytryny, smietany, odrobiny bulionu
            • m_q Giezik dawaj przepis :-) 26.08.04, 09:03
              Wierzę - dawaj przepis zamiast się chwalić :-)
              • giezik Re: Giezik dawaj przepis :-) 26.08.04, 09:30
                No to jedziemy:
                Tak bym to zrobil:
                Dzwonka Łososia (lub filety) popieprzyc (moze byc pieprz cytrynowy), skropic sokiem z cytryny, mocno oproszyc posiekanym koprem. Zawinac w folie i ostawic na 5 min. Rozgrzac piekarnik do 200C
                W rondelku zagotowac 3 lyzki soku z cytryny- na duzym ogniu az polowa sie wygotuje (ok. 5 min) (w miedzyczasie wstawiasz lososia do piekarnika). Dodaj 1/2 kubka smietany, wylacz ogien.
                Dodaj cwierc kostki masla i szybko mieszaj, az sie rozpusci. Sos powinien byc - cokoliwek to znaczy ;) -aksamitny.
                Wyjac lososia z piekranika, polac sosem

opcjonalnie - mozna koper dodac na koncu do sosu
                • m_q Dzięki! (no text) :-) 26.08.04, 09:36
            • quba Re: m_q 26.08.04, 09:21
              giezik napisał:

> Gwarantuje Ci, ze jestem w stanie zrobic lososia w sosie koperkowo-cytrynowym
              w
              > 20 minut. Przy uzyciu - lososia, koperku, cytryny, smietany, odrobiny bulionu
              >

no wlasnie
              ja tez
              dlatego sie zdziwilam
              pozdrowka
      • Gość: Sqka Re: Kostki przyprawowe Knorr DELIKAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:11
        Nawet nie spróbowałam, a już zniknęło :(
      • Gość: Thea Re: Kostki przyprawowe Knorr DELIKAT IP: *.arcor-ip.net 28.08.04, 23:50
        Kupujesz takie rzeczy?
        Przeciez sa to pancze chemicznych skladnikow i nie zdrowych rzeczy.
    • Gość: Sqka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 08:49
      Milka biała o smaku cytrynowym. Tej to mi naprawdę żal.
    • Gość: Ureq Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 08:50
      COLACAO!! Come back!!
      • Gość: vinka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 195.246.26.* 04.09.04, 22:13
        Polecam wizyte w Czechach!!!
    • Gość: Czekoladka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 217.96.10.* 26.08.04, 08:54
      Karmelowe batoniki lilapause :(
    • Gość: Sqka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:01
      Kawa zbożona, nie inka, tylko zwykła zbożowa, z kłosem na opakowaniu.
      • tuti jest kawa zbozowa z koskiem, zielona 29.08.04, 19:48
        DELECTY - dzis widzialam. wiec to tylko stylizacja delekty na dobra kłoskową kawke?
        • aga_piet Re: jest kawa zbozowa z koskiem, zielona 29.08.04, 19:59
          Ależ nie! Sama kupuję „chamską” zieloną zbożówkę z kłosem. Jest normalna. W
          małych i dużych paczkach.
    • m_q Uwaga techniczna 26.08.04, 09:02
      Każdy post ma pole "Tytuł".
      Jeśli z lenistwa nie napiszecie w tytule, czego on dotyczy to nie łudźcie się,
      że poza desperatami ktoś to przeczyta...
      • Gość: Sqka Panowie, nie kłóćcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:03
        Proszę. Dziękuję.
        • m_q Kto się kłóci? 26.08.04, 09:22
          Jako człowiek mający mało czasu i wychowany na starej dobrej netykiecie lubię
          jak post ma temat i treść powiązane ze sobą i nie musze wchodzić w każdego
          posta, żeby sprawdzić, czy przypadkiem temat nie jest dla mnie interesujący.

Zresztą to działa, co widać po ilości odpowiedzi wątku z Knorrem nieprawdaż ;-)
      • szycha80 Re: Uwaga techniczna 26.08.04, 09:04
        czyta sie , czyta. bez obawy
    • Gość: Ureq Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:05
      Prince polo piernikowe.
      • Gość: iwka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.wroc.zigzag.pl 04.09.04, 20:27
        właśnie - Prince polo piernikowe- było pyszne!
    • Gość: Sqka Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:48
      Sos beszamelowy knorra. Wiem, wiem, robi się łatwo, lekko i przyjemnie. Ale ten
      z torebki był dla mnie pycha.
      • massom Blok (czy baton) warszawski - było poruszane 29.08.04, 12:48
        ale nieporównywalny smak, coś na kształt (c)hałwy, orzeszki itepe.
    • matania Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów 26.08.04, 15:51
      no więc Fanta z różowych grejpfrutów,nie cierpię napojów gazowanych ale tej
      fanty zawsze mi się jakoś chciało na wiosnę:)
    • ziemiomorze Serowiec 26.08.04, 15:53
      Czy cos, co nazywalo sie podobnie - bylo w sklepach (nielicznych) przez pol
      roku, i zniklo, pozostawiajac po sobie smutek i zal..

Niebywale to byla dobra masa z jakos specjalnie spreparowanego, lekko
      ziarnistego ale zwartego sera bialego z niebywale szczodra iloscia roznorodnych
      bakalii i migdalow. Opakowane tragicznie, nie reklamowane, drogie - wiec pewnie
      pomysl padl.

A ja do dzis tesknie za tym smakiem :-(
      zet
      • mala79 Blok 26.08.04, 16:47
        cos na kształt chałwy, ale delikatniejsze w smaku i krojone z wielkiego bloku
        (stad pewnie nazwa, chociaz co do niej sie nie upieram, bo być moze dobrze już
        nie pamiętam). Dopiero teraz zobaczyłam ten wątek i stworzyłam ( niepotrzebnie)
        drugi, ale może ktoś wie, gdzie jeszcze taki blok można kupic??
        • Gość: chochla Re: Fruttamore IP: *.chello.pl 26.08.04, 21:07
          Fruttamore... to był taki mało słodki deserek mleczny z warstwa owoców - wiśni,
          malin itp, nie ma tego juz nigdzie. A przed nim był taki sam o nazwie
          Obstgarten.
          Zniknęły tez jogurty Yoplait, całkiem dobre. No i Goplana nie robi juz chyba
          moich ulubionych miętusów nadziewanych Minties Mocne niebieskie [w tej serii
          były też nieco słabsze zielone i cytrynowe}.
          Aha i jeszcze były i zniknęły kruche cytrynowe ciasteczka. chyba robił je SAN
          Jarosław w zielono-żółtym opakowaniu.
          • Gość: Cynamoon Re::-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 22:17
            Jak masz czas, to poczytaj ;-)))
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10897175&v=2&s=0
            • Gość: majka303 czekolada malajska IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 26.08.04, 22:28
              bardzo lubiłam czekoladę malajską tzn. mleczną z wiórkami kokosowymi !

Właściwie to nie wiem dlaczego akurat ten smak..., ale teraz kojarzy mi się tak
              fajnie ze szkolnymi, beztroskimi czasami - szkoda,że jej juz nie robią , ....,
              ale się rozmarzyłam !
              • massom CZEKOLADA, ale niemiecka, czy jakaś inna... 29.08.04, 12:50
                A była kiedyś taka czekolada w kwadratowej formie, niuebieskim fioliowym
                opakowaniu, kokosowa, dmuchana - niebo w gebie!!
                • Gość: vinka Re: CZEKOLADA, ale niemiecka, czy jakaś inna... IP: 195.246.26.* 04.09.04, 22:25
                  chodzi ci o Ritter Sport? w niemczech nadal to jest.
                  quadratisch. praktisch. gut :-)

vinka
                  • Gość: siostra heli wszystko niemieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 22:54
                    wszystko w niemczech jest takie. Uzywamy tego hasla jako alegorii Niemca:
                    kwadratisz praktisz gut!
          • niebieskax Re: Fruttamore 13.09.04, 17:09
            jogurty Danone tzw.-Bio- waniliowe miały mikroskopijne, ciemne kropeczki
            wanilii, które pekajac lekko chrupały :) uwielbiałam i takie same tylko suszona
            sliwka, pychota niewyobrażalna.
            Oraz Yopll ( jakos tak sie pisze ?? ) równiez - Bio - z porzeczkami
            jaka to była wspaniałość !!!!!!!!!!!!!!!
      • ziemiomorze Re: Serowiec reloaded 04.09.04, 23:14
        Serowiec wrocil. Znajduje sie, niedbale wcisniety miedzy jogurciki i serki, w
        delikatesach BOMI (a gdziezby indziej). Jest go jakby mniej w tym samym
        kubeczku, sprawdzilam tez liczbe kalorii (poprzednio jakos wzrok moj
        przeslizgiwal sie po tej informacji) - i, zgodnie z przypuszczeniami, jest ich
        pierdyliard.

Ale i tak pyszny,
        z.
    • Gość: Sqka piwo kriek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 09:53
      Takie czereśniowe albo wiśniowe? Chyba belgijskie. Fajne było i w Kra już nie
      jest.
      • m_q Re: piwo kriek w Kra 27.08.04, 13:40
        Jest, jest. Ostatnio widziałem w Tesco Kapelanka lub w Carrefour Zakopianka
        (nie pamiętam, bo mi się mylą te markety).
        • Gość: Sqka zawsze było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 14:09
          No właśnie zawsze było w Carrefour Zakop., ale od dobrych paru miesięcy ni widu
          ni słychu. Chyba że akurat jestem tam, gdy go nie ma.. A kiedy ostatnio
          widziałeś?
          • m_q Re: zawsze było 27.08.04, 14:18
            Gość portalu: Sqka napisał(a):

> No właśnie zawsze było w Carrefour Zakop., ale od dobrych paru miesięcy ni
            widu
            >
            > ni słychu. Chyba że akurat jestem tam, gdy go nie ma.. A kiedy ostatnio
            > widziałeś?

Ze dwa tygodnie temu??? Tylko nie z korkiem a z kapslem. Chyba, że pomyliłem z
            czymś innym (nie używam). A, jest jeszcze polski odpowiednik robiony przez
            Browar Jabłonowo (do nabycia w Zakopiance) - spróbuj, może polubisz...
            • Gość: Sqka Spróbuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 14:45
              na pewno, nawet wolę polskie, byle dobre. Dziękuję.
        • beat Delicje Danona 27.08.04, 14:26
          Były z białą czekoladą i czekoladowym zygzakiem
          Te dzisiejsze delicje też są ok ale w tamtych biszkopt stanowił tylko dodatek
          do pysznej czekolady i galaretki...
          • jasmina_tdi serek gruszkowy Philadelphia 27.08.04, 14:33
            i Prince Polo piernikowe, i przyprawy (nie pamietam firmy) Hiszpańska, Arabska
            itp,
            • Gość: chicarica DUCROS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:52
              To były przyprawy firmy Ducros. Hiszpańska, arabska, meksykańska - były
              boskie. :(
    • Gość: gryka1 Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.08.04, 16:47
      W jakim garnku gotujesz te 3 łyzki soku cytrynowego?
    • aga_piet Papryczki czereśniowe Eni 28.08.04, 00:37
      Nie te z Rolnika. Eni były szpiczaste, miały miękkie skórki. Jadło się toto w
      całości jak czereśnie. Po drugiej, trzeciej skraplał się mózg...
      A jeśli chodzi o tytułowanie podpostów, to nigdy nie czytam tytułów, widocznie
      co kraj, to obyczaj...
      Milka cytrynowa – popieram!
      Pozdrawiam
      aga
    • Gość: olciuga czekolada pomaranczowa IP: *.rene.com.pl 28.08.04, 17:07
      czekolada o smaku pomaranczowym cadbury...
    • Gość: s. Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.csk.pl 28.08.04, 23:25
      nie pamiętam nazwy, ale była kiedyś taka czekolada, 4 smaki do wyboru, była ona
      mniejsza niż normalna, tzn. mniej niż 100g, mnie smakowała biała z bakaliami,
      pamiętam była też mleczna z wiśniami i jakies 2 jeszcze...juz dawno takich nie
      widziałam
      • Gość: Cynamoon Re: To byla czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 23:37
        czekolada Forte. Kwadratowa. Robiona przez Kraft Jacobs Suchard.Tez ja lubilam.
        Podobna do niej w smaku jest Czekolada Nie Lada Goplany
        lub tez raczej byla, bo ostatnio dawno jej nie widzialam.
        Nie wiem tez, czy mozna dostac jeszcze czekolade Studencka, ale to u naszych
        sasiadow Slowakow i Czechow. Wszystkie wyzej wymienione mialy w sobie orzechy,
        rozmaite bakalie oraz zelki, czy galaretke ;-))) a w jednej Forte byly nawet
        suszone truskawki ;-)

A mnie sie dzis przypomnial (znowu) jogurt naturalny Zott, bodajze zwal sie on
        Niebianska Rozkosz. Byl aksamitnie kremowy i lekko slodkawy (slodzony cukrem
        gronowym albo fruktoza), buuu...
    • aga_piet A pamiętacie jogurty warzywne?? 28.08.04, 23:54
      Kurde, wyleciała mi nazwa firmy z głowy, mieli super smaki jogurtów m.in.
      malaga, czerwona porzeczka i właśnie warzywne, był chyba ogórek z pomidorem,
      coś tam jeszcze.
      Małe, firma już nie istnieje od jakichś 10 lat... może sobie przypomnę...
    • ampolion Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów 29.08.04, 00:50
      To było sporo lat temu. Potrzebowałem takiego prawdziwego piernika toruńskiego
      do pewnego starego przepisu. Nigdzie ani śladu. A jak jest teraz?
      • Gość: Lilka 24 Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 194.63.132.* 29.08.04, 01:24
        Od roku przestali produkować (Delecta) ciasto w proszku na gofry. Po dodaniu do
        proszku dodatkowo śmietany wychodziły b.fajne.
        Teraz ciasto robię sama, ale zabiera mi to więcej czasu.
    • Gość: Pop Czekolada piernikowa IP: *.star.net.pl 29.08.04, 10:25
      Z Alpen Gold chyba..była sprzedawana w okresie Bożego Narodzenia-nawet nie
      wiecie jakie rozczarowanie przeżyłam gdy okazało się że te święta spędzie bez
      tej czekolady...;-(
      • Gość: CynamonowaMay Re: Czekolada piernikowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.08.04, 12:54
        Ta czekolada rzeczywiście była smaczna, ale jeśli lubisz takie korzenne smaki
        to polecam czekoladę LINDTA zimt&koriander (jest w sklepach tak od listopada do
        końca grudnia), albo jeszcze lepiej pralinki Fioretto z tej samej linii
        smakowej. To moi absolutni faworyci:) PYCHA!

Jeszcze mi się przypomniały migdałowe Marsy, pomarańczowe Twixy i Bounty w
        desrowej czekoladzie (te ostatnie można kupić np. w Niemczech).

Bardzo też lubiłam jogurty Bakomy pistacjowe i bananowe Jogobelle. Szkoda, ze
        już ich nie produkują:(
        • Gość: Maleńka Re: Czekolada piernikowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:31
          Po pierwsze czekolada piernikowa Alpen Gold
          po drugie Prince Polo Piernikowe
          po trzecie Babeczki Mistrza Jana
          po czwarte jogurt waniliowy Bakomy
          po piąte w dzieciństwie jadłam nałogowo taką pyszną mielonkę ze świnka na
          puszce; teraz też sprzedają w podobnym opakowaniu, ale te dzisiejsze nie sa juz
          tak pyszne
          po szóste deser Smakija waniliowy z cynamonem...wiem, wiem, nic prostszego
          tylko dodac cynamon do normalnego deseru, ale to nie jest już ten smak:((((
    • Gość: andzia Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 148.81.188.* 29.08.04, 21:11
      Ja nigdzie nie mogę odnależć KRÓWEK-TOFLERKÓW z Wedla,które straszliwie
      przypominały mi czekoladowe,pakowane w złotka krówki z lat dziecinnych-coś
      wspaniałego.Kolejny raz rozczarowanie.
    • Gość: obcy Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 195.117.104.* 04.09.04, 20:41
      Oliwki po grecku . Były pyszne i komu przeszkadzały ? .
      • Gość: Iga Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:43
        Wedlowskie ptasie mleczko o smaku kokosowym. Pokazalo się w okolicy świąt i
        zniknęło a szkoda. Pozdrawiam
        • Gość: Cynamoon Re: Galaretki bez zelatynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:49
          tylko z karagenu czy tam agaru.
          Kiedys wypuscila ja Delecta, nazywaly sie Delektynka i oczyswicie szybko
          zniknely
          a niedawno robilo je Gellwe i od jakiegos czasu tez juz nie ma.
          Dlaczego??!?!
          Uwielbialam je!
          W dodatku zastygaly w ciagu 15 minut i byly zdrowsze od zelatynowych!
          • Gość: siostra heli oliwki z pasta cytrynowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 23:05
            Zninely oliwki z pasta cytrynowa ducros, a tak je lubilam. I herbaty sie
            pojawiaja i zaraz znikaja. Lipton zielona z jasminem w takim jasnozielonym
            opakowaniu byla przez rok i sie zbyla, rowniez Sun tea - coraz mniejszy
            asortyment jest dostepny. czy ktos wie, gdzie na slasku mozna dostac kielbase
            Kolska z oliwkami lub zielonym pieprzem? zniknela mi tez z horyzontu.
            • Gość: agn Re: oliwki z pasta cytrynowa IP: *.chello.pl 04.09.04, 23:22
              goplany czekolada nielada biala, nigdzie juz nie ma :(',',','0
              • cynamoon6 Re: oliwki z pasta cytrynowa 04.09.04, 23:27
                o, ja tez po tej czekoladzie placze ;-)))
    • Gość: trin Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 05:00
      * Czekolada "z okienkiem" w wersji bialej.
      * Jogurt pomaranczowy, niestety nie pamietam firmy, w takich bialo-czerwonych
      kubeczkach (byly w roznych smakach, pomaranczowego zawsze najmniej,
      potrafilysmy z siostra spedzic w supermarkecie 30 min na "wylawianiu" tych
      pomaranczowych).
      • Gość: Cynamoon Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:23
        Pomaranczowy robi teraz Bakoma z serii Kremowej. Jest z wiorkami czekolady,
        taka pomaranczowa straciatella, pyszny. Jest jeszcze mietowy, tez pyszny.
        • Gość: Marcelina Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 23:35
          Smakołyk (albo Przysmak) Warszawski Wedla, coś w rodzaju czekolado-bloku.Pyszne
          było.Mieszanka wedlowska ta nowa, to nie ten smak,tęsknię za dawną.
    • Gość: gryka1 Re: Ulubione-zniknęło ze sklepów IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.09.04, 14:35
      Były kiedyś cukierki twarde nadziewane różą. Już nie ma, komfitur różanych też
      dawno nie widziałam a kiedys były prawie w każdym sklepie :(
    • Gość: rsagan Douw IP: *.man.polbox.pl 09.09.04, 18:37
      holenderska kawa DOUWE EGBERTS (zaczela znikac ok. polowy lat 90), w czechach
      dalej dostepna, o pare groszy drozsza niz niemieckie Jacobs czy Tschibo a
      inaczej palona, lepsza.
      Kakao/czekolada Carbury
      • anchan gwiazki czekoladowe goplany 10.09.04, 08:42
        gwiazki czekoladowe Goplany
        czekolada Cadbury
        jogurt Joplait

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka