Dodaj do ulubionych

ESKALOPKI- prosze o przepis

26.08.04, 22:04
kiedys w dzieciństwie czasami z rodzicami wybieralismy sie na niedzielny
obiad do takiej małej knajpki w naszym miescie niestety dzisiaj juz jej nie
ma a smak ESKALPEK czuje do tej pory,były przepyszne zawsze prosiłam o nie
zajadałm sie nimi że ponoć tata mówł ze az mi sie uszy trzesą teraz
chciałabym zrobić takie eskalopki sama niestety nigdzie nie mogę znaleźć
przepisu jesli ktoś takowy posiada to bardzo prosze o niego
Obserwuj wątek
    • aga857 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis 26.08.04, 22:06
      Ja też proszę!! Bardzo je lubię, a u mnie w domu nigdy się ich nie jadało ;(
    • Gość: zdrowy Re: ESKALOPKI- prosze o przepis IP: *.tvgawex.pl 26.08.04, 23:31
      Ależ proszę:
      kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4944
      • Gość: wini3 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:53
        Myślę że to co pamietają Aneta i Aga to coś co i mnie zapadło w pamieć. U
        Hawełki w Krakowie były to kruchutkie małe, chyba mocno rozbite kotleciki, w
        otoczce z rozbitego jajka / chyba z mąką/ , smażone w głębokim tłuszczu , z
        sadzonym jajkiem na wierzchu i półplasterkiem cytryny. Nawet nie wiem czy
        cielęce. Ale pyszne i zapamietane na kilkadziesiąt lat!
        • hania55 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis 27.08.04, 11:11
          Wini, to o czym piszesz, to pewnie mini-sznycle po wiedeńsku. Fakt, robi się je
          z cieniutko rozbitej cielęciny, obtoczonej w jajku i bułce i smaży w głębokim
          tłuszczu.

Mój patent na eskalopki, to m.in.:

cielęcina (z udźca lub szynki) pokrojona w plastry, lekko rozbita - wrzuca się
          na rozgrzane masło, na którym jest już zeszklona cebulka, obsmaża szybko z
          obydwu stron, zalewa białym wytrawnym winem i wszystko razem dusi dopóki wino
          nie odparuje. Dalej można np. dodać już tylko świeże zioła (najbardziej lubię
          tymianek) i biały pieprz, można dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i
          oliwki i wszystko razem jeszcze trochę podusić (w razie czego podlać jeszcze
          winem) i doprawić białym pieprzem, można dodać musztardę i kapary, można dolać
          śmietanę. Kombinacji jest wiele :-)
    • aga72 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis 27.08.04, 12:21
      Prawdziwe eskalopki powinny być z cielęciny i przypuszczam, ze takie własnie
      jadłaś. Cielęcinę kroimy na kawałki i każdy delikatnie rozbijamy. Solimy,
      pieprzymy i odstawiamy na kilka minut. Roztrzepujemy jajko, zanurzamy w nich
      kawałki cielęciny i obsmażamy na złoty kolor. Podlewamy je rosołem, czerwonym
      winem i dusimy jeszcze przez chwilę. Potem można już robić różne wariacje, jak
      np. z mozzarellą i szynką.Szynkę kroimy na plastry. Twardą Mozzarellę ścieramy,
      a miękką kroimy na kawałki. Układamy: eskalopek, plaster szynki, trochę
      startego sera, drugi eskalopek, szynkę i kawałek miękkiego sera. Wkładamy do
      nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez kilka minut.
    • aga72 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis 27.08.04, 12:34
      A co myślicie o takich eskalopkach - w wersji wegetariańskiej?
      www.ugrewicz.internetdsl.pl/wegekucharz/kotlety/001.html
      puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=735
      www.restaurants.pl/stary/mikrofala/eskalopki-ziem.htm
    • Gość: marghe_72 Re: ESKALOPKI- prosze o przepis IP: *.acn.waw.pl 27.08.04, 13:48
      polecam w sosie cytrynowym:)

40 g masła
      4 sznycelki cielece
      1 cytryna
      mąka
      sól
      oliwa
      wino białe
      Na patelni rozpuscic masło, na to wrzucić plastry cieleciny, posolić i obsmażac
      3 - 4 min.
      Mięso zdjąc. Na patelnię wlac kieliszek wina, i wycisnąć sok z 1 cytryny.
      Odparować. Dodac łyżeczke masła, poczekać chwilkę.. ew. zagęścic mąką
      Mięso podawać z sosem
      • himalaja Re: ESKALOPKI- prosze o przepis 28.08.04, 20:48
        A u mnie w na stołówce w podstawówce eskalopkami nazywano , kotlety z sera w
        panierce. I też mi się tęskno za nimi zrobiło. Może ktoś zna przepis na takiego
        kotleta, jakiego sera należy użyć i wogóle?
    • ampolion Re: ESKALOPKI - przepisy do wyboru 29.08.04, 00:34
      dayderte.notlong.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka