Dodaj do ulubionych

Ocet balsamiczny pytanie o skład

30.08.04, 23:28
no właśnie, mam pytanie -chciałam kupić ostatnio ocet balsamiczny ale na
każym z dostępnym w moim miasteczku w składzie był karmel i jeszcze jakiś E
coś tam, no i moje pytanie jest takie-co powinno być a czego nie powinno być
w składzie octu balsamicznego i jakiej firmy jest najlepszy.
A zauważyłam ze oczywiście każdy jest prosto z Modeny :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.04, 23:36
      teoretycznie w składzie powinien być wyłącznie moszcz winny

www.coldiretti.it/aree/ambiente/mangiosano/Disciplinari%20DOP/Disciplinare%20Aceto%20balsamico%20tradizionale%20di%20Modena.htm

www.balsamico.it/
      www.deliziatartufi.com/aceto_balsamico.htm
      • lomas Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 00:03
        Dziękuję, niestety włoskiego nie znam,ale na szczeście na jednej stronce coś po
        angielsku znalazłam :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Pichciarz Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.proxy.aol.com 31.08.04, 00:20
          Zauważ ceny. W rzeczy samej, widziałem je i w cenie dobrze ponad $1.000!!!
          store.yahoo.com/chefshop/bavi.html
          • lomas Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 00:33
            Nie no 1000$ za kilka ml aceto balsamico to ja nie dam :) mogę wydać tylko 900$
            To żart oczywiście niestety.
            Pytam o ten skład bo nie wiem czy mam kupić u siebie ( 250 ml takiego z
            karmelemm i E coś tam kosztuje ok 30 zł) czy mam szukać bo jest szansa ze
            znajdę w rozsądnej cenie bez tych dodatków.
            Pozdrawiam
          • Gość: pianissima Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.acn.waw.pl 31.08.04, 13:18
            Tak, tak - prawdziwy ocet balsamiczny to jeden z najdrozszych produktow na
            swiecie. 1000$ to calkiem dobra cena (bywa duzo drozszy....)
    • Gość: ampolion Re: Ocet balsamiczny - co i jak IP: *.proxy.aol.com 31.08.04, 00:23
      www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html
      • Gość: majka303 Re: od niedawna w mojej kuchni.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 07:34
        W mojej kuchni pojawił się od niedawna, ale już wiem ,ze zagości na długo...,
        pomidorki z czrnymi oliwkami, fetą ( na razie nie przepadam za mozarellą )
        troszkę tego octu - pychotka !!!!

P.S. Ciekawe czy ten sprzedawany u nas też przeszedł taki skomplikowany i
        dlugi proces produkcji... ????
    • giezik Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 08:00
      Agnieszka Kręglicka niegdyś pisała, ze próba kupna takiego bez karmelu jest baaa rdzo trudna i kosztowna, wlasnie ze wzgledu na oryginalny proces.
    • Gość: rozsmakowana Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: 213.17.230.* 31.08.04, 08:39
      Miło się to wszystko czyta. My jak zwykle jesteśmy skazani na namiastkę, ale i
      tak to co udaje mi się kupić moim zdaniem jest bardzo smaczne. Ten słodko
      kwaśny smaczek bardzo mi odpowiada. Polewam nim i oliwą pomidorki plus nieco
      soli oraz dodaję do oliwy tu gdzie dawniej dawałam sok z cytryny albo ocet
      winny.
      Jak dla mnie, to ta namiastka jest wyjątkowo smaczna:)
    • e_katt Agnieszka Kręglicka o occie balsamicznym 31.08.04, 08:46
      lomas, pewnie to kiedyś czytałaś,
      ale tak dla przypomnienia: Agnieszka Kręglicka, ('WYSOKIE OBCASY' X.2000)
      • Gość: lomas sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:05
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
        I chyba źle zadałam pytanie, generalnie to ja wiem z czego taki ocet jest i do
        czego on jest.
        Jest już stałym składnikiem mojej kuchni ale przyznam się szczerze i bez bicia,
        ze zawsze go kupowałam bez studiowania etykiet.
        No i właśnie się skończył a ja po wątku o nieuczciwych producentach stałam się
        maniakiem czytania etykiet i znalazłam ten nieszczęsny karmel i E coś tam .
        W związku z tym stawiam pytanie inaczej, czy na Waszych octach balsamicznych na
        etykiecie też jest karmel i inne dodatki ? Tak powinnam na początku zadać
        pytanie.
        pozdrawiam i przepraszam ze strasznie chaotycznie
        • giezik Re: sprostowanie 31.08.04, 11:11
          kupiony u nas (Via Montanara)
          karmel E150d
          substancja konserwujaca (E220)

kupiony w Szwajacarii (Acetoponti)
          barwniki E150d - czyli karmel
          konserwant E220
          • Gość: Skalnica Re: sprostowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:21
            Aceto Balsamico kupiony we Wloszech. Na etykiecie Compagnia del Montale , Aceto
            Balsamico di Modena, Numero 12 .
            Ingredients: wine vinegar, cooked must obtained from grapes of the province of
            Modena.
            W zadnym miejscu nie opisano dodawania karmelu czy innych dodatkowych substancji.
            Nie ukrywam, ze byl drogi, ale chcialam porownac z octem kupowanym u nas.
            Roznica kolosalna. Poniewaz uzywam go w niewielkich ilosciach, przypuszczam, ze
            wystarczy na dlugo.
    • krasnowo Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 11:39
      tak sobie myślę - może tu ( www.decare.com.pl/index.pl?
      page=produkty&act=show&id=11 ) znajdziesz coś sensownego, wprawdzie nie podają
      składów, ale opisy brzmią bardzo fachowo :o)
      • e_katt De Care 31.08.04, 11:42
        tu tylko oferta De Care.., ale przejrzeć sobie można
        • e_katt + namiary na oryginalne octy balsamiczne 31.08.04, 11:52
          nie do końca o to chodzi, ale skoro już o tych octach zaczęło się mówić, to
          dobrze mieć "w kupie" różne info na jego temat
          cykl produkcyjny
          więcej o produkcji
          główny składnik octu.., na pewno nie o karmel chodzi ;-)
    • marghe_72 Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 13:24
      W tej chwili mam tylko firmy Ponti . Niestety w skądzie ma Colorante E150 (d)
      i antiossidante E220..
      m.
      • linn_linn Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład 31.08.04, 13:32
        Ostatnio firma Mutti wyprodukowala ocet z pomidorow / nie balsamiczny /.
        Ciekawe jak smakuje.
        Od octow balsamicznych za kilka euro nie mozna za duzo wymagac.
    • Gość: lomas Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:23
      No to trochę jestem pocieszona, ze nie sama jedna mam E coś tam w occie i już
      nabyłam buteleczkę :)
      Właśnie wcinam pomidorka z mozzarellą bazylią oliwą i tymże octem z E coś
      tam :))Dobre to mimo wszystko.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Lilu Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.miechow.com / *.miechow.com 31.08.04, 16:38
        Mam pytanko:
        czy te octy różnią się od siebie smakiem, jakością, nasyceniem smaku?
        Które macie wypróbowane najlepsze? Kupiłam, ale wydaje mi się, że jakiś taki
        bez smaku.
    • Gość: aa Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.fastres.net 31.08.04, 18:36
      ocet balsamiczny robi sie z mostu winnego.
      nie powinno w nim byc oczywiscie zadnych dodatkow, a ocet taki jest jak wino -
      im starszy i bardziej sezonowany tym drozsze.
      w celu przyspieszenia produkcji dodaja do niego rozne e+, sok z owocow, itd.
      te octy ktore widzialam w sklepach na wakacjach w polsce przypominaly mi
      niestety najgorsze odrzuty ze sklepow wloskich.
      • Gość: Camille Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 31.08.04, 21:04
        Kupiony w Stanach ma na etykietce -moszcz winny i ocet winny....Hmm, troche
        mnie ten ocet zaniepokoil i jak sie skonczy to dobrze przestudiuje etykietki
        zanim kupie nowa butelke/bo przyznam sie, ze tez na spis nigdy nie patrzylam,
        byle pisalo, ze z Modeny...Blad, jak sie okazuje/.
        • Gość: lomas Re: Ocet balsamiczny pytanie o skład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:55
          To podobnie jak ja, jak było ze z Modeny to ok :)No i ten karmel to mi spokoju
          teraz nie daje.
          Zawsze marudziłam w sklepach a teraz to już mnie miejscowi sklepikarze chyba
          wyklną ze społeczności lokalnej i nie pozostanie mi nic innego jak do
          hipermarketów krakowskich zaglądać :( I wszystko dzięki Wam :))
          Pozdrawiam
    • ampolion Re: Ocet balsamiczny, high quality 01.09.04, 01:45
      www.taunton.com/finecooking/pages/c00038.asp
      • mojave Re: Ocet balsamiczny, high quality 01.09.04, 11:55
        aż mnie zaciekawiliscie jak przyjdę do domu muszę sprawdzić skladmojego. Dodam,
        że zawsze uzywam hiszpańskiego.
    • qubraq Re: Ocet balsamiczny ... 01.09.04, 13:00
      Octu balsamicznego nauczył mnie używać Bobek Makłowicz, jakoś wcześniej nie
      interesowałem się tym. W którejś z wędrówek ze smakiem (były powtarzane w
      czasie wakacji), tej z Modeny, pokazywał produkcję octu balsamicznego;
      twierdził, że nalewa sie na początku 7 beczek a ponieważ on jakoś odparowuje
      więc co roku zostaje o jedną beczkę mniej na końcu po 7 latach ma się beczkę
      gestęgo specyfiku o wartości przekraczającej cenę luksusowego samochodu
      sportowego! U nas sprzedaje sie octy balsamiczne "modeńskie" w cenie ok. 12 zł
      za kwaterkę ale to nawet nie jest jednoroczny - pewnie kilkumiesięczny, jak
      twierdzi Włoszka z mojego osiedla. To co kupiła "Lomas" za ponad 30 zł za 250
      ml to jest taka mikstura na bazie octu balsamicznego nazywa się chyba "Balsam",
      widziałem to u nas w sklepiku.
      Używam więc tych zwykłych octów balsamicznych plus piwo, wino sklepowe białe i
      czerwone wytrawne, ale chętniej moje domowe raczej deserowe z róży o cudownym
      bukiecie, do tego olej sezamowy i sos sojowy grzybowy czarny a na samym końcu
      przydałby sie, do mięsa wieprzowego szczególnie, destylat z litewskiej wódki
      Trejos Devynerios, - cudo!
      Andrzej
      • Gość: marghe_72 Re: Ocet balsamiczny ... IP: *.acn.waw.pl 01.09.04, 13:04
        jak komus sie chce poczytac :))
        www.diwinetaste.com/dwt/it2003057.php
        www.deliziatartufi.com/aceto_balsamico.htm
        www.coldiretti.it/aree/ambiente/mangiosano/Disciplinari%20DOP/Disciplinare%20Aceto%20balsamico%20tradizionale%20di%20Modena.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka