delari 06.09.04, 16:40 Napewno kojarzycie. Taki z bardzo mala iloscia ciasta, tylko na spodzie. Reszta to pyszna kremowa masa serowa. Przepis pilnie poszukiwany:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: sernik nowojorski IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 16:54 www.kuchnia.com.pl/DiD/serniki.html#amerykaMB Tę czekoladową częś lepiej pominąć. Pokruszone ciasteczka służą do wyłożenia spodu tortownicy. Eliminuje to też problem wyjmowania. I jeszcze z Republika.pl: Sernik amerykański Bardzo pyszny i bardzo prosty. Jedyna umiejętność kulinarna, jakiej wymaga to trzymanie miksera w ręku :-). Jeśli podasz go z sosem truskawkowym stanie się też wykwintny. Potrzebne nam będzie: 900 g białego sera trzykrotnie mielonego (najlepsza jest Toska do wypieków, 2 opakowania po 450 g), ale nie serka homogenizowanego 300 g herbatników maślanych (Leibniz, petit beurre) 350 g masła (kostka 250 gramowa + pół kostki 200 g) 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy opakowanie (500 g) mrożonych truskawek lub tyle samo świeżych (niekoniecznie) pęczek świeżej melisy/mięty (niekoniecznie) 2-3 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie) Najpierw robimy spód. Rozpuszczamy kostkę masła. Jeśli mamy malakser, wrzucamy do niego herbatniki i miksujemy aż będą wyglądały jak piasek. Jeśli nie mamy, wkładamy je partiami do torebki plastikowej i rozgniatamy wałkiem na drobne okruszki. Dodajemy do nich stopione masło, miksujemy i wykładamy na spód tortownicy wygładzając łyżką i lekko ugniatając. Prawda, że łatwe? :-) Teraz masa serowa. Do malaksera wrzucamy ser i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło (nie rozpuszczone, ale nie prosto z lodówki). Dodajemy trzy żółtka. Białka ubijamy osobno na pianę, dodajemy do masy i miksujemy wszystko razem. Wylewamy dość płynną masę na spód. Pieczemy godzinę (180 stopni C). Powinien się zazłocić z wierzchu, ale może wyglądać na lekko galaretowaty i nie dopieczony. Nie przejmuj się tym. Po wystygnięciu wstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc (musi być podawany zimny!). Truskawki w tym czasie sie rozmrażają. Na krótko przed podaniem miksujemy ja na gładką masę, tak samo świeże truskawki. Nie dodajemy cukru. Na każdym talerzyku porcję sernika polewamy sosem truskawkowym, oprószamy leciutko cukrem pudrem przez sitko i kładziemy listek melisy do ozdoby. Gotowe! Zdradzę ci jeszcze sposób na taki kremowy sernik. Ubić białka z 1-2 jajek na sztywno i pokryć pianą wierzch sernika. Izoluje to masę serową i zapobiega wyschnięciu. Usunąć na 5 min. przed końcem pieczenia aby obsuszyć powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: sernik nowojorski IP: 217.153.62.* 06.09.04, 17:17 Najprostszy i pyszny. Weź 1 kg. sera twarogowego [jest w kg. wiaderkach] dodaj 8 żółtek [białka zostaw do ubicia],1 budyń aeniliowy lub śmietankowy,1 szklankę cukru i 1 kostkę masła wszystko razem dobrze wymieszaj mikserem - oczywiście.Dodaj bakalie lub jakieś owoce np.pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ubij białka na sztywno , dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj tym razem łyżką i wyłóż na blachę. Zaraz do piekarnika - piec około 50 min.180-200 st.C. To wszystko. Ja nie robię żadnego spodu ale jak ktoś lubi to może spód blachy wyłożyć ciastkami petit-berry.Życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: sernik nowojorski IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 18:12 Nowojorski jest bez bakalii, ale można dodać i "sposzczyść". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: sernik nowojorski IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.09.04, 02:02 Jestem na swiezo, bo go jadlam w sobote. Koniecznie musi byc na spodzie z utluczonych slodkich krakersow grahamkow i masa serowa z serka Philadephia. Inaczej to zwykly sernik, nie nowojorski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: sernik nowojorski IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 07.09.04, 16:53 koniecznie serek philalphia. Spod to herbatniki (najlepiej graham, ale moga tez byc inne)zmielone z 2 lyzkami masla. Taka masa wykladasz spod tortownicy i zapiekasz kilka minut w piekarniku. Na to daje sie mase serowa. Ja robie spod osobno i dopiero pozniej klade na niego sernik; lubie chrupiacy spod! I jeszcze jedno: bron boze nie otwieraj tortownicy przed ostygnieciem sernika! Ja tak kiedys zrobilam i podawalam sernik w pucharkach do lodow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
delari Re: sernik nowojorski 07.09.04, 19:16 a w przypadku braku owego serka? Bo z tego co mi wiadomo niema go w Polsce... a moze jest jakis substytut? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: sernik nowojorski IP: *.kabel.telenet.be 07.09.04, 20:59 nie znam serkow na rynku polskim, ale kazdy tlusty, bardzo gesty (konsystencja masla o prawie pokojowej temperaturze), delikatnie kwaskowy (cos jak serki homogenizowane) moze byc. Gdyby serek byl troche za mokry, mozesz go osaczyc na sitku i dodac lyzeczke lub dwie maczki kukurydzianej (tej bialej, podobnej do maki ziemniaczanej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: sernik nowojorski IP: *.kabel.telenet.be 07.09.04, 21:29 ricotta na pewno nie. Mascarpone ma troche inna konsystencje i napewno inny smak. Byc moze gdybys wymieszala go z lyzka creme fraiche lub gestej kwasnej smietany, uzyskalabys podobna konsystencje i smak do serka philadelphia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sernik nowojorski IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 01:01 Niekoniecznie Philadelphia; koniecznie creemcheese, to jest ser mocno przerobiony kremowej konsystencji - zobacz wcześniejszy link polski na przepisy. Przepisy amerykańskie mówią tylko o serze typu creemcheese, a niekoniecznie o marce Philadelfia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: sernik nowojorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:34 Mimo późnej pory jednak kojarzę, że serek philadelphia bywa w Polsce, ale w małych porcjach, bo jest bardzo drogi. Zagranicą jak dopadnę, to jem, bo mi bardzo smakuje. Ale żeby tak od razu kilogram... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna inny przepis na sernik nowojorski IP: *.kabel.telenet.be 07.09.04, 21:44 45 dag sera philadelphia 20 dag sukru 3 duze jajka 3 lyzki soku z cytryny 1,5 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1/4 lyzeczki soli 1,5 szklanki gestej kwasnej smietany Utrzec ser i cukier na gladka mase. Do ubitej masy dodawac po jajku, ciagle mieszajac. Wlac sok cytrynowy, wanilie i sol. Dobrze wymieszac. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 45 min. Wylaczyc piekarnik i pozostawic sernik w cieplym piekarniku na 1 godz (nie otwierac drzwiczek). Spod pieke osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna mniej sera IP: *.kabel.telenet.be 07.09.04, 21:47 zapomnialam dodac, ze byc moze dobra opcja jest wymieszanie philadelphi z mascarpone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowana Re: sernik nowojorski IP: 213.17.230.* 08.09.04, 08:36 Przepis, który podała Ewa robię od lat tylko z tą różnicą, że bez budyniu a zamiast niego z łyżką maki ziemniaczanej, co zapewne na jedno wychodzi. Warunek dobrego smaku, to nie używać zwykłego białego sera, który się miele w domu przez maszynkę. Musi być jakiś np. homogenizowany, ale uczciwie bez za dużej ilości wkręconej wody, bo masa się w pieczeniu nie zestali. Zdarzyło mi się przed laty sernik po upieczeniu wylać z formy. Zgroza:( Teraz najlepsze wyjście to te gotowe mielone sery. One mają luźniejszą konsystencję niż to co człowiek sam zmiele. Stąd po upieczeniu masa wychodzi taka jakby budyniowata, bardzo lekka i nie przypomina w niczym zwykłego twardego sernika. Nie wiedziałam skąd ten przepis. Teraz dopiero skojarzyłam, że pani która mojej mamie dała tą recepturę miała dużo zagranicznych kontaktów i tu było źródło tego innego, ale wychwalanego przez konsumentów sernika. A zrobić coś takiego z philadelphii, to dopiero byłby bajer. Odpowiedz Link Zgłoś