Dodaj do ulubionych

cukier z trzciny cukrowej

19.09.04, 10:36
Czy ktoś z Was tego używa? Jak smakuje? W sklepie internetowym firmy
Bio-active można go kupić. Jest droższy od białego cukru, bo ok. 30 dkg.
kosztuje chyba 7 zł. Warto spróbować? :)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: cukier z trzciny cukrowej 19.09.04, 10:45
      Warto spróbować.Można kupić taniej np.ten
      diamant.pl/produkty.php?section=6
      Można go dostać w większości supermarketów za ok.6 zł za 1/2 kg.
    • Gość: kucharka z przypad Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 12:02
      Ostatnio ten cukier wyprobowalam do przepisu z tego forum. Banany na goraco
      zrobione tym wlasnie cukrem plus sok pomaranczowy .Uzywam tego do lodow
      waniliowych) Podobno to przepis Maklowicza, ale ja traktuje go , jako przepis z
      naszego forum)))
      • Gość: charl75 Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 13:48
        Od cukru trzcinowego wole nasz, polski cukier brazowy. Nie jest on rafinowany
        po prostu i zachowuje cenne skladniki. Poza tym keks zrobiony wlasnie na takim
        cukrze jest brazowy i pachnacy jak na prawdziwy keks przystalo. Acha i ma
        jeszcze jedna zalete-jest tanszy od trzcinowego.Pozdrawiam,
        charl
        • bynight_one Re: cukier z trzciny cukrowej 19.09.04, 15:30
          Jesli sie nie myle, to cukier brazowy jaki masz na mysli to zwykly cukier z
          buraka, ktory po prostu jest kandyzowany.
          U mnie w domu cukier prawie nie jest uzywany, ale jak uzywam do gotowania to
          jest to wlasnie cukier z trzicny. Jest zdrowszy i mniej slodki. Mysle, ze warto.

Poza tym dobre sa drinki :-D z cukrem z trzincy.
    • Gość: Pichciarz Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.proxy.aol.com 19.09.04, 14:02
      Nie warto. Posługuję się nim od wielu lat bo w Ameryce cukier trzcinowy to po
      prostu "cukier". W porównaniu z buraczanym wydaje mi się nieco mniej słodki -
      takie wrażenie mam porównując oba po powrocie z Polski słodząc herbatę, zawsze
      dodać muszę nieco więcej trzcinowego dla tego samego stopnia słodkości. Jest to
      jedyna różnica smakowa - takie jest moje doświadczenie.
      Cukier brązowy to zupełnie inna sprawa.
      • Gość: okrent Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 01:51
        drogi Pichciarzu, a co z brązowym trzcinowym? ja nie znam białego
        trzcinowego... ale brązowy trzcinowy moim zdaniem zdecydowanie góruje smakiem
        nad polskim białym buraczanym. Ma taki jakby orzechowy posmak. Oczywiście jest
        mniej słodki. Do niektórych wypieków jest super, moim zdaniem. Również z
        gruszkami się świetnie smakowo komponuje. Co ciekawe, ostatnio próbowałam
        kombinacji śliwki + cukier trzcinowy brązowy i to jakoś nie miało sensu. Ale z
        gruszkami czy np. bananami uważam, że smakuje zdecydowanie lepiej niż polski
        biały.
        • Gość: Pichciarz Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.proxy.aol.com 20.09.04, 02:34
          Odpowiadałem na pytanie o cukier trzcinowy. Wygląda na to, osoba pytająca
          identyfikuje cukier trzcinowy jako automatycznie brązowy co jest sprzeczne z
          rzeczywistością. Cukier brązowy też może być bądź to jasny, bądź ciemny. Jest
          też cukier "surowy" zwany turbinado. Cukier brązowy może również być robiony z
          cukru buraczanego.

www.vegsource.com/jo/qa/qasugar.htm
          • Gość: szopen Re: cukier z trzciny cukrowej IP: 204.79.89.* 20.09.04, 02:55
            Bialy cukier czy z burakow czy z trzciny cukrowej niewiele sie rozni wiec
            wybierajac nalezy sie kierowac cena.
            Cukry brazowe smakiem sie roznia.
            Tu trzeba kierowac sie smakiem.
        • Gość: baboon Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.anu.edu.au 20.09.04, 03:37
          W krajach uprawiajacych trzcine cukrowa (np. w Australii) powszechnie dostepny
          w sklepach cukier bialy jest oczywiscie cukrem trzcinowym. Cukier "brazowy"
          wystepuje w niezliczonej ilosci odmian i, poza nierafinowanym cukrem "raw",
          jest produkowany z rafinowanego cukru bialego dobarwianego odpowiednia iloscia
          melasy.
    • Gość: Pichciarz Re: cukry z trzciny cukrowej IP: *.proxy.aol.com 20.09.04, 05:06
      www.dominosugar.com/products/index.asp
      • Gość: jasio Re: cukry z trzciny cukrowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:39
        Kazdy cukier ma taki sam skład są tylko dodatki czyli zanieczyszczenia zwane
        melasą i ona może miec mikro różnice
        Jak wiecie cukier z buraka zaczęto produkować jak Anglia blokowała Europę ale
        nie wiem czy wszyscy wiedzą, że pierwszą na świecie cukrownia z buraka
        cukrowego wybudowana została w Polsce w Konarach
        • Gość: szopen melasa IP: 204.79.89.* 20.09.04, 09:43
          O ile sie nie myle to melasa jest polproduktem z ktorego wytwarzany jest cukier
          a nie cukru zanieczyszczeniem.
          • Gość: jasio Re: melasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:23
            Mylisz sie jest to odpad tak jak i wyslodki
            Melase dodaje sie do karmy dla bydła albo też przerabia na wódeczke lub rum
            • Gość: Ananke Re: melasa IP: *.tvgawex.pl 20.09.04, 13:15
              W krajach anglojęzycznych uzywa się jej do pieczenia, bardzo mi brakuje melasy
              w Polsce, muszę przywozić.
              • Gość: arek Re: melasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:02
                Mozesz dostac w kazdej cukrowni i masz racje jest bardzo dobra do pieczenia
                mięsa
                • Gość: krasnowo Re: melasa IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 19:46
                  a poza cukrowniami - czy ktoś trafił gdzieś na melasę ? jest mi pilnie
                  potrzebna !
    • Gość: krasnowo Re: cukier z trzciny cukrowej IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 19:33
      cukier trzcinowy - brązowy warto w domu mieć - pysznie smakuje w wypiekach typu
      piernikowego i nie tylko - dodany do ciasteczek owsianych - mmmm, a hitem
      zeszłorocznego sezonu zimowego u mnie w domu były pieczone jabłka z orzechami,
      rodzynkami, cukrem trzcinowym i cynamonkiem. A to dopiero początek możliwości !
      • dethy Re: cukier z trzciny cukrowej 21.09.04, 22:22
        Gość portalu: krasnowo napisał(a):

> cukier trzcinowy - brązowy warto w domu mieć - pysznie smakuje w wypiekach
        typu
        >
        > piernikowego i nie tylko -

Potwierdzam! Robilam tez tarte z cukrem brazowym.Byla pyszna-calkiem inny
        smak.W tym roku zrobilam czesc dzemow z cukrem brazowym,ale jakos z bialym
        smakuja mi lepiej.Ja herbaty czy kawy w ogole nie slodze,ale inni moi domownicy
        slodza wlasnie cukrem brazowym(jak zabraknie miodu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka