Dodaj do ulubionych

farsz do naleśników - pomysły

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:57
Kochani,
Potrzebuję na szybko oryginalnego pomysłu na nadzianie naleśników (interesują
mnie zarówno wersje na każdą kieszeń jak i luksusowe:). Raczej wytrawne niż
słodkie. Na forum jestem od niedawna, może był już podobny wątek.....
Będę bardzo wdzięczna za każdy pomysł :))))
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: zahra Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11472161&a=11488222
      • Gość: ksenia Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:03
        dzieki ! :)
    • myshen82 Re: farsz do naleśników - pomysły 21.09.04, 15:02
      może taki: soczewica (z puszki-szybciej, ale można też ugotować normalną)
      uduszona z podsmażonymi: cebulką, marchewką i selerem (te 2 ostatnie w drobne
      paseczki)... potem tylko troszkę koncentratu pomidorowego, pieprz, bazylia i
      mniam mniam...
    • karmilla Re: farsz do naleśników - pomysły 21.09.04, 15:03
      szpinakkowe - szukaj w wyszuiwarce pod haslem szpinak, ja do naleśników
      najbardziej lubie szpinak z serem typu lazur
      inny godny uwagi (znam z tego forum): posmarować naleśnika konfiturą z żurawiny
      albo czerwonej borówki włozyć kawałek sera typu camembert, zawinąć, posypać
      mozarellą i zapiec
      z sera białego:
      1) z cukrem, waniliia i cynamonem (czyli klasyznie)
      2) z papryką słodką, ostrą, cebulką, solą, kminkiem
    • Gość: bazylka Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 21.09.04, 15:04
      farsz z żółtego sera i ewentualnie szynki albo ziół, naleśniki zwijane w rulon
      i zagięte na koncach, żeby farsz nie wypływał i smażone na chrupko

robię się głodna :-)
      • myshen82 Re: farsz do naleśników - pomysły 21.09.04, 15:05
        ja też, dlatego opuszczam to potworne ;) forum i udaję się na zakupy;))
      • poleczka2 Re: farsz do naleśników - pomysły 21.09.04, 22:41
        To jest mój ulubiony farsz, z żółtego sera, szynki ale ja dodaję jeszcze
        ananasa z puszki pokrojonego na cząstki. Boskie!!!!

Gość portalu: bazylka napisał(a):

> farsz z żółtego sera i ewentualnie szynki albo ziół, naleśniki zwijane w
        rulon
        > i zagięte na koncach, żeby farsz nie wypływał i smażone na chrupko
        >
        > robię się głodna :-)
    • Gość: proponująca Re: farsz do naleśników - pomysły IP: 213.17.230.* 21.09.04, 15:09
      Farsz taki jak do ruskich pierogów. A potem całość zalać zamiast beszamelem
      mieszaniną dobrego bulionu z jajkami plus chyba odrobina śmietany. Od kilku
      miesięcy obiecuję sobie zrobić i ciągle zapominam. Przepis z tv.
    • Gość: ksenia Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:26
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję!
      Pozdrawiam :)))))
      • patulenka Jeszcze ja! Polecam farszyk:kasza gryczana+ 21.09.04, 21:28
        +ser biały+zesmażona cebulka+doprawić do smaku=proste,dość szybkie i pyyyyyszne!
        To był tzw. farsz litewski.W naszym domciu jeszcze robimy czasem z farszem
        ruskim-czyli takim, jaki do pierogów ruskich-ziemniaczki(ugotowane)+ser biały+
        cebulka j.w.
        Naleśniczki, robione z cienkiego ciasta można z farszem obtoczyc po
        patelni,robiąc z nich krokiety...mmm..naszło mnie, chyba jutro będą na stole!
        MNIAAM!
        Smacznego!
    • i2h2 Re: farsz do naleśników - pomysły 21.09.04, 21:44
      Mięsko mielone przesmażam, dodaję paprykę pokrojoną w kosteczkę, pomidory,
      kukurydzę z puszki, czasem trochę fasoli czerwonej z puszki, na koniec ser
      żółty starty i przyprawiam (z reguły idę na łatwiznę i przyprawą meksykańską
      Kamisa sypię). Smacznego :-)
    • Gość: Pichciarz Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.proxy.aol.com 21.09.04, 22:01
      Podaję gdzie indziej przepis na marokańską bastillę. Przypuszczam, że cienkie i
      duże naleśniki mogą zastąpić phyllo, a nadzienie jest zupełnie niesamowite.
    • mysiulek08 Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 07:16
      pomaranczowe, raczej nie slodkie:): obrane pomarancza kroisz w kostke,
      przesmazasz na masle dodajac miod, troche cukru, galke muszkatolowa. Do ciasta
      mozna dodac soku z pomarancz. Nadzionko jest lekko gorzkawe i slodyczy czuc
      niewiele. Pychota, podane z bialym, wytrawnym winem stworzy calkiem mila
      kolacje:)
      pomidorowe: szynke pokrojona w kostke ( moga byc pokrojone plasterki )
      podduszasz na oleju, pokrojone pomidory, bez skorki, dusisz z ta szynka do
      odparowania soku, dodajac sol, pieprz, inne przyprawy wg smaku, choc ja
      wole "czysty" smak pomidorow. Nakladajac na nalesniki posypywac przed
      zawinieciem zoltym serem. Zapiec, odsmazyc, jak kto lubi. Ser moze byc
      plesniowy, lub brie. Pomidory moga byc z puszki.
      wersja szpinakowa, czyli szpinak wymieszany z pomidorami, albo sam uprzednio
      przesmazony z czosnkiem, odrobina galki muszkatolowej i tu juz raczej
      koniecznie ser plesniowy.
    • matania Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 08:45
      gałka lodów waniliowych i likier pomarańczowy:)
    • madzioreczek Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 08:52
      Oboje z mężem uwielbiamy naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i pieczarek.
      Kaszę ugotować na sypko, podsamżyć cebulkę, poddusić pieczarki (wodę z nich
      potem wykorzystuję do sosu), wymieszać wszystko i doprawić do smaku solą i
      pieprzem.
      • Gość: Cynamoon Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 09:05
        Farsz, powiedzmy meksykanski. Ja nadziewam nim tortille, ale niektorzy stosuja
        do nalesnikow.
        Pol kilo mielonego miesa i jedna duza cebule podsmazyc na oleju, potem dodac
        puszke pomidorow lub kilka swiezych, dusic 20 minut.Potem dodac po lyzce
        zmielonych nasion kolendry i kminku. Pod koniec dodac puszke kukurydzy i
        czerwona fasole. Wymieszac, zdjac z ognia, przyprawic chilli i pieprzem czarnym.
        Wlozyc do nalesnikow, posypac je startym zoltym serem i zapiec w piekarniku.
    • Gość: yfcia Re: farsz do naleśników - pomysły IP: 195.28.179.* 22.09.04, 09:28
      Dawno temu, w miesięczniku "Kuchnia", był przepis na naleśniki nadziewane
      kaszanką. Trzeba przesmażyć na maśle posiekane 2 ząbki czosnku,1 cebulę wraz z
      rozdrobnioną kaszanką(20dag), łyzką mąki i łyżką curry.Usmażone naleśniki
      nadziać farszem, zwinąć w ruloniki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać
      sosem pomidorowym, posypać parmezanem i zapiec.
    • dodwig2 Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 09:50
      Proponuję naleśniki "Po chłopsku" czyli z farszem takim jak do pierogów
      ruskich, posmarować naleśniki, złożyć w chusteczkę, do tego sos grzybowy
      (naklepiej z suszonych), na wierzchu posyopać startym żółtym serem
      • Gość: madzioreczek Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 10:04
        a czy przy okazji mogę prosić o podanie proporcji do przygotowania farszu na
        ruskie pierogi, bo już od jakiegos czasu się na nie "grzeję" tylko nie wiem ile
        czego dać. Z góry dzięki serdeczne
        • Gość: yfcia Re: farsz do naleśników - pomysły IP: 195.28.179.* 22.09.04, 10:49
          nadzienie do "ruskich":zrumienić 2 posiekane duże cebule(jak ktoś lubi, to na
          skwarkach).Zemleć 80 dag ugotowanych ziemniaków wraz z 20 dag białego sera.
          Dodać cebulę, sól, pieprz, jajko. Wymieszać.
          Takie znalazłam proporcje, ale chyba z tej porcji nadzienia coś dużo tych
          pierogów wyjdzie? Ja robię "na oko" :-)
          • Gość: Hela Z makiem IP: *.bb.online.no 22.09.04, 11:57
            mak zmielic i przyrzadzic podobnie jak na makowki wigilijne, dodac sporo kakao.
            zlozyc w koperty i polac sosem czekoladowym.
            • poughkeepsie Re: Z makiem 22.09.04, 12:21
              gruszki -jeśli twarde najpierw obgotować w syropie - pokroić w kostkę, udusić
              na odrobince wody, dodać cukier waniliowy, kawałek laski wanilii, cynamon,
              rodzynki. Dusić aż się zrobią miękkie. napełnić naleśniki, zwinąć w kopertę,
              polać roztopioną gorzką czekoladą.

zezłocić cebulkę, przysmażyć pieczarki, potrzeć żółty ser, pomidory pokroić w
              ósemkę. Wszystko wyłożyć na naleśniki, doprawić na pikantnie i zapiekać w
              piekarniku, polać pikantnym pomidorowym sosem -najepiej własnej roboty, broń
              boże keczupem! :)
    • pati102 Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 12:41
      nalesniki uwielbiam z duszonumi z cebula kurkami zalane sosem koperkowym...
    • Gość: Agnieszka Re: farsz do naleśników - pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:33
      Farsz z tuńczykiem i kukurydzą:
      1.1/2 kostki masła
      2.posiekana cebula
      3.3 łyżyki mąki
      4.1/2 l mleka
      5.puszka tuńczyka(woda czy olej -w.jedno)
      6.puszka kukurydzy
      6.zioła
      Masło rozgrzewam,dodaję cebulę,zeszkli się ,to dodaje makę,mieszam cały czas i
      jednocześnie podlewam mleko,aż sos zgęstnieje,odstawiam dodaje tuńczyka i
      kukurydzę i zioła.Jak wszystko delikatnie pomieszam,dodaje 2 łyzki parmezanu.
      Zawijam w ciasto,zapiekam z serem.
    • aluniaaa Re: farsz do naleśników - pomysły 22.09.04, 19:02
      ja wkladam do kazdego nalesnika ugotowana parowke,troszke pieczarek pokrojonych
      w kostke i podsmazonych.nalesniki zwijam. Wkłądam do nacyznia tyle ile sie
      zmiesci,posypuje startym zoltym serem i zapiekam.Zjada sie z keczupem i
      musztarda.Mniam..mniam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka