Dodaj do ulubionych

Biszkopt z jagodami

07.07.17, 23:21

Babcia robiła zawsze jeden spód biszkoptowy i odrobinę go modyfikowała zależnie od ciężaru owoców. To był tak prosty przepis (standardowe ubicie piany, cukier + żółtka + mąka szpatułką), że za cholerę nie pamietam czy do mąki domieszać proszku, czy dodać oleju... nic.
Potrzebuję przepisu na placek biszkoptowy z jagodami. Taki w którym jagody trochę toną, a trochę nie. W którym jedyny dodatek, to cukier puder.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Biszkopt z jagodami 07.07.17, 23:45
      Sprawdzony, piekłam dwa razy, z jagodami i, oidp, brzoskwiniami - blog Moje Wypieki, w wyszukiwarkę wpisz "biszkopt do tortu i nie tylko" - nie podlinkuję bo piszą, że to spam.
      Sprawdziłabym też Kwestię Smaku.
      • bialeem Re: Biszkopt z jagodami 08.07.17, 00:07
        Spróbuj teraz z linkiem. Już powinno przejść.
        Chociaż wolę kwestie smaku. Może nie ma idealnych przepisów, bo zwykle modyfikuję, ale te fotki...
        • squirk Re: Biszkopt z jagodami 08.07.17, 00:35
          Też wolę KS bo słodyczy nie jem - no ale piekę czasem dla znajomych ciasta i ciastka a dla nas pieczywo, kilka przepisów z Moich Wypieków uważam za udane więc je polecam. Fanką nie jestem, po prostu doceniam to, co przetestowałam i wyszło. Więcej dobrych przepisów znalazłam na KS. Generalnie żaden ze mnie tester blogowy bo niemal wszystkie przepisy zmieniam i dopasowuję do naszych preferencji.

www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-do-tortu-i-nie-tylko - zaznaczam, że nie spróbowałam, bo słodkie, ale upiekłam na przyjęcie w ogrodzie i znajomi byli zachwyceni. Na pojutrzejsze upiekę ciasto z coca-colą, nie znam nikogo, komu by nie smakowało.
          • ania_m66 Re: Biszkopt z jagodami 08.07.17, 12:17
            squirk napisała:
            Na pojutrzejsze upiekę ciasto z coca-colą, nie znam nikogo, komu by nie smakowało.
            ekhemm...
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,157680686,157680686,najprostsze_ciasto_muffiny_ucierane_BEZ_laktozy.html#p157688853
            • squirk Re: Biszkopt z jagodami 09.07.17, 02:04
              Z czym masz problem tym razem? Nie znam Cię i nie poznam. Pozdrawiam :-)
    • nobullshit Re: Biszkopt z jagodami 09.07.17, 01:48
      Może coś takiego? Jagody miast truskawek:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,136652109,136652109.html
      • bialeem Re: Biszkopt z jagodami 10.07.17, 00:49
        Bardzo ciekawy przepis. Kradnie moje serce masłem, ale mam wątpliwości co do ucierania kogla mogla i robienia na nim ciasta . Tak babcia robiła tylko z kremem maślanym. Trzeba będzie poeksperymentować, bo wygląda słusznie.
    • bialeem Re: Biszkopt z jagodami 10.07.17, 00:31
      W końcu zrobiłam biszkopto-babkę, bo dodałam kilka łyżek oleju, ale nie wymierzyłam i dałam za dużą blachę. smaczne, ale cienkie.
      dałam 1,5 szklanki mąki, 3/4 cukru, 5 jaj, 1,5 płaskiej łyżeczki proszku i około 4 łyżek oliwy. Zostało sporo jagód. Jutro podejście nr dwa.
    • autumna Re: Biszkopt z jagodami 10.07.17, 09:16
      Na MW jest jeszcze "lekkie ciasto z owocami", też takie biszkoptopodobne.
    • pawel_maci Re: Biszkopt z jagodami 04.08.17, 11:11
      najprostszy przepis:
      duże jajka
      szklanka cukru - długo uciera w makutrze aż całkowicie rozpuści się cukier,
      a następnie delikatnie wymieszać z 1 szklanką mąki przesianą z 1 łyżeczką proszku do pieczenia

ten przepis stosowała moja babcia w latach 60 i 70 oraz 80 kiedy nie było jeszcze mikserów,
      udawał się on zawsze z każdymi owocami (jabłka, truskawki, jagody, poziomki...) biszkopt lekki z bardzo delikatną strukturą.

jeżeli masz mikser typu planetarnego - możesz go zastosować zamiast makutry,
      ale niestety makutra jest najlepsza do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka