IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.04, 11:07
Podejzewam, ze ten watek juz byl, ale nie moge znalezc. Chodzi mi o
przechowywanie olejow wszelkiej masci. Kupilam wczoraj olej lniany i szukalam
przepisow. Znalazlam na jeden stronie, ze po otwarciu moze byc przechowywany
4-6 tygodni. No to rzucilam okiem na etykietke i nie znalazlam liczby 4-6
tygodni, ale znalazlam, zeby przechowywac w chlodnym miejscu !! Popatrzylam na
inne etykietki i jest to samo. Co znaczy chlodne ? Tylko na olejku z orzechow
laskowych bylo napisane, ze ponizej 10 stopni nie straci swoich wlasnosci.
Gdzie Wy trzymacie oleje ?
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: oleje 10.10.04, 11:38
      Nie jestem specjalistka od przechowywania, bo idzie tego u mnie duzo i szybko :-)

Ale. Jest jeden olej, ktory przechowuje w lodowce, od prawie roku, i smaku ani
      innych wlasciwosci nie stracil - slowenski olej z pestek dyni (bucno olje).
      Wspanialy smak, ciemnozielony kolor, swietny do salatek z czerwonej fasoli, albo
      do sosu vinaigrette do fasolki szparagowej.

pozdrawiam, Jutka
      ---
      a.k.a. Juttka, blizniaczka Jottki ;-)
      • Gość: bynight Tez uwielbiam ten olej IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.04, 12:03
        tylko moj nie jest slowenskij tylko niemiecki. Ciekawe czy bedzie roznica w
        smaku, bo moj jest ciemno brazowy. Mieszam go czesto z octem balsamicznym i
        zwykla oliwa do pomidorkow. Chyba musze zaczac go uzywac do innych salatek, bo
        naprawde go lubie. Ale trzymam go od zawsze na wierzchu. Nie czulam zeby sie
        popsul smak, albo kolor. Ale akurat ten olej i olej z pistacji jest z tej samej
        firmy. Na etykecie brak informancji odnosnie przechowywania. Jest tylko data
        przydatnosci do spozycia.

A do czego uzywasy oleju lnianego ? Widzialam, ze ludzie uzywaja go do sledzi.
        • jutka1 Re: Tez uwielbiam ten olej 10.10.04, 12:23
          w butelce jest ciemnobrazowy, w sosie vinaigrette robi sie ciemnozielony...

Musze przyznac bez bicia, ze oleju lnianego jeszcze nie uzywalam, chociaz
          podobno jest bardzo zdrowy.
          • Gość: Muscovado Re: Tez uwielbiam ten olej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.04, 19:16
            Zamieszanie jest z tym przechowywaniem! Np. olej lniany powinno się trzymać w
            lodówce. I pewnie wiele innych też. Tylko dlaczego w sklepach nigdy nie
            widziałam, aby oleje stały w lodówkach? Domyślam się, że zanim się go otworzy,
            wszystko jest OK, natomiast jak do środka dostanie się powietrze, to zaczynają
            się kłopoty (utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Jest tyle
            sprzecznych informacji w tym temacie, że sama już nie wiem, komu wierzyć. W
            każdym razie olej lniany przeprowadziłam do lodówki. A używam go do wszystkiego
            tak jak inne zimnotłoczone oleje. Przyprawiam nim sałatki, surówki, sosy, biały
            ser, fasolkę szparagową, kalafior, itp. Nie smażę, nie piekę, nie podgrzewam.
            • linn_linn Re: oliwa z oliwek 11.10.04, 08:39
              Ja uzywam tylko oliwy z oliwek i zwykle kupuje ja w wiekszych ilosciach. Zapas
              przechowuje w spizarni w pojemniku INOX z kranikiem. Ten, ktory uzywam trzymam
              w butelce z ciemnego szkla, w kuchni. Mozna tez trzymac w
              specjalnej "konewce" / wl. "oliera" / tez z INOX.
        • ziemiomorze Re: Tez uwielbiam ten olej 11.10.04, 10:41
          Gość portalu: bynight napisał(a):
          > A do czego uzywasy oleju lnianego ? Widzialam, ze ludzie uzywaja go do sledzi.
          Znam takich, ktorzy uzywaja go do wszystkiego - i zupelnie tego nie rozumiem.
          Zdrowy? Byc moze, ale ma silny aromat konopnych sznurkow - paskudztwo,

z.
    • emka_1 Re: oleje 10.10.04, 20:32
      oleju lnianego nigdy nie używałam do celów spożywczych, wyłącznie jako medium
      do farb olejnych - a do tego celu ceni się olej dobrze utleniony - zalecana
      metoda utleniania to trzymanie oleju w naczyniu z bezbarwnego szkła, w
      temperaturze pokojowej, w miejscu nasłonecznionym nie mniej niż 3 miesiące.
      wynika z tego, że aby osiągnąć skutek odwrotny trzeba trzymać w ciemnym szkle, w
      ciemnym i chłodnym miejscu i raczej szybko zużywać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka