IP: *.alstom.pl / *.ipartners.pl 25.10.04, 07:27
Cz zna ktoś może przepis na to ciasto?
Obserwuj wątek
    • zahra Re: Rafaello 25.10.04, 08:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14897825&a=14897825
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10550170&a=10792215
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15057519&a=15062419
      • Gość: Aneta Mam 3 przepisy na Rafaello IP: 81.15.254.* 25.10.04, 08:56
        RAFFAELLO

        1 biszkopt (1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do
        pieczenia), 2 paczki "Śnieżki", 2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g), 2-3
        białe czekolady, 1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów), albo
        mogą byćorzechy - 100 g

        "Śnieżki" ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Czekoladę stopić i po
        lekkim przestudzeniu dodać do ubitej śmietany. Do masy dodać 1/2 paczki wiórków
        oraz migdały . Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masę wylać na biszkopt włożony
        do formy (pół miedzy warstwy, pół na wierzch), posypać pozostałymi wiórkami i
        migdałami (orzechami) i wstawić do lodówki. Rafaello najlepsze jest następnego
        dnia.

        RAFAELLO

        Ciasto I
        2,5 szklanki mąki
        kostka margaryny
        6 żółtek
        pół łyżeczki proszku do pieczenia
        Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę
        (średnią, prostokątną) i podpiec około 10-15 minut. Wystudzić.
        Ciasto II
        6 białek
        niepełna szklanka cukru
        2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
        15 dag orzechów (posiekane)
        Ubić białka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i połowę wyłożyć na pierwsze
        podpieczone ciasto. Posypać orzechami i piec na beżowy kolor. Drugi placek
        upiec tak samo.
        Krem
        pół kostki margaryny
        puszka słodkiego skondensowanego mleka
        Gotować mleko przez 2 godziny w garnku z wodą i schłodzić nie otwierając.
        Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo mleko, podzielić na 2 części. Do pierwszej
        dodać 2 łyżki kakao i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć drugim i wyłożyć
        resztę masy. Posypać obficie listkami migdałów, orzechami, rodzynkami. Kroić
        następnego dnia

        TORT RAFAELLO

        1. BISZKOPT [MB]
        5 bialek
        5 zoltek
        2/3 szklanki cukru (165 gr)
        1 i 1/4 szklanki maki (200gr)

        2. MASA
        1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
        25 dkg bialej czekolady
        Smietanfix (lub inny usztywniacz)
        wiórki kokosowe.

        Rozgrzać piec do 180C/350F. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąka, nie
        bułka tartą. Ubić mikserem białka, i gdy średnio ubite, dodać po troszkę 2/3
        szklanki cukru, ciągle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
        ubijając, dodawać po jednym żółtku, miksując 10 sekund pomiędzy. Dodać mąke i
        delikatnie wymieszać za pomocą łyżki, czy ręką, już bez miksera. Przelać do
        formy, piec aż zoty i troszkę zacznie odstawać od brzegów. Sprawdzić
        patyczkiem. Biszkopt przekroić, jedną część pokruszyć. Czekoladę rozpuścić (w
        garnuszku na parze)i dodać 20 ml śmietany. Resztę śmietany ubić ze
        śmietanfixem, dodać do niej rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę
        wylać na drugą część biszkoptu, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do
        lodówki.
    • domali RAFAELLO (TORT) 25.10.04, 17:01
      Biszkopt:

      4 jajka
      1 szk cukru
      1 szk mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy

      Placek kokosowy:

      300 – 400 g wiórków kokosowych
      4 białka
      1 szk cukru

      Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wiórki, lekko wymieszać. Piec na
      pergaminie! W tortownicy takiej jak biszkopt.

      Masa:

      ½ l mleka
      4 żółtka
      ½ szk cukru
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      1 budyń śmietankowy

      Wszystkie składniki wlać na gotujące się mleko. Po wystudzeniu utrzeć z kostką
      masła.

      Masę podzielić na pół.

      I warstwa: biszkopt
      II warstwa: masa
      III warstwa: placek kokosowy
      IV warstwa: masa

      Ozdobić paczką wiórków i migdałów.

      --
      Wiktorek wakacyjny
    • domali Re: Rafaello 25.10.04, 17:02
      Biszkopt:

      6 jaj
      1 szk cukru
      1,5 szk maki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Upiec biszkopt, przekroić na połowę.

      Masa:

      0,5l śmietany łaciatej
      1 biała czekolada
      2 śnieżki
      2 paczki wiórków kokosowych

      Połowę śmietany wlać do garnka i rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzić. Dodać
      dwie śnieżki, resztę śmietany i ubijać 5 minut. Dodać 1,5 paczki wiórków,
      wymieszać. Biszkopt posmarować masą, przykryć drugą częścią, posmarować resztą
      masy, udekorowac pozostałymi wiórkami.


      --
      Wiktorek wakacyjny
              • flamboyant Re: do Pini 09.11.04, 22:27
                Nie jestem Pinią ale podam najprostszy i najszybszy przepis na Rafaello na
                krakersach:

                - 1 litr mleka,
                - 100g cukru,
                - 1,5 budyniu waniliowego (najlepiej Delecty),
                - wanilia w laskach albo aromat waniliowy
                - 500g wiórków kokosowych,
                - 3 paczki krakersów,
                - 1 kostka masła

                Gotujemy mleko z wanilią, dodajemy cukier i budynie wg. przepisu na opakowaniu.
                Gdy masa wystygnie, trzeba zmiksować ją z masłem i wiórkami.
                Rozkładamy warstwę krakersów, a na nią 1-2 cm masy,znów krakersy itd. Ostatnią
                warstwą ma być masa, można ją posypać wiórkami, dekorować całymi orzechami,
                migdałami.
                Gotowy deser trzeba wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godz. a najlepszy
                jest na drugi dzień, gdy krakersy dokładnie przejdą masą, mniam :))))
                Aha jeszcze praktyczna rada, wygodnie jest układać krakersy w kilku
                plastikowych dość płaskich i nie za wysokich pojemniczkach z zamykanym
                wieczkiem, ułatwia to przechowywanie w lodówce i wyjmowanie ciasta :))
    • Gość: ania Re: Rafaello IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 14:38
      podam tylko przepis na krem gdyż przekłada się nim biszkopt
      -masło
      -100 dag cukru pudru
      -20 dag mleka w proszku
      -1 szklanka kremu kokosowego (do kupienia w sklepie monopolowym)
      -1 paczka płatów migdałowych
      -1 paczka kokosu
      -3 białka jaj

      miękkie masło utrzeć z 100dag cukrem pudrem,potem dodać mleko w proszku oraz
      szklankę alkoholu (krem kokosowy),nasyępnie płatki mogd. i wiórki kok0sowe.Na
      koniec dodać 3 ubite białka na sztywną pianę z dodatkiem 5 dag
      cukr.pudrem.Wszystko razem w wymieszać.
    • Gość: mamao2 Re: Rafaello IP: 195.116.105.* 09.11.04, 14:46
      znam taki - wypróbowany kilkakrotnie

      RAFAELLO

      Biszkopt:
      4 białka
      1 szkl.cukru
      ubić, a następnie dodać:
      4 żółtka
      1 łyżka wody
      ½ szkl.mąki
      ½ szkl.mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      z upieczonego ciasta ściągnąć górną warstwę(pokruszoną)

      masa:
      ½ l śmietany 30%
      1 biała czekolada
      2 śnieżki
      5 kieliszków Adwokata
      20 dkg kokosu
      żelatyna na 1 litr.

      Odlać trochę śmietany i podgrzewać z połamaną czekoladą tak by się rozpuściła,
      ostudzić.
      Pozostałą śmietanę ubić, dodać śnieżki, rozpuszczoną czekoladę, kokos, adwokat
      i żelatynę (rozpuszczoną w ok.1/2 szkl.wody.) i pokruszony biszkopt.
      Wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka