Gość: alienor Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? IP: *.crowley.pl 02.11.04, 15:53 Kawa z mlekiem na sniadanie. Parze mala filizanke bardzo mocnej kawy (3-4 lyzeczki kawy), wlewam do duzego, szerokiego kubka, dopelniam mlekiem podgrzanym na "prawie goraco". Pije bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 02.11.04, 17:30 Ja najbardziej lubie z wloskiego ekspresu (tzw mokka), z mlekiem i bez cukru. w filizance - nigdy w kubku;)) i czesto dodaje szczypte cynamonu, bo daje taki fajny smak i zapach Odpowiedz Link Zgłoś
drzazga1 Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 02.11.04, 21:24 Cynamon jak najbardziej, ale ja zdecydowanie wolę wetknąc pokruszone kawałeczki kory razem z kawą do pojemnika w ekspresie niż uzywać proszkowanego, kiedyś parząc zalewajkę ( rozpuszczalnej nie lubię, a ekspress był marzeniem sennym) sypałam i wtedy na dnie robił się taki szlam, ble. Odpowiedz Link Zgłoś
lama_83 Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 03.11.04, 10:19 Ile cynamonu tak na filiżankę kawy? Spodobał mi się ten pomysł :P Słyszalam jeszcze o kawie z kardamonem ?!?!?! Możliwe? Ja najbardziej lubię mocną, aromatyczną z rana, a szczególnie jak dochodzi do sypialni jej zapach z kuchni, jest taki przyjemny... A po południu tak 3 filiżaneczki malutkie rozpuszczalnej. Poza tym jak tylko mam okazję to cappucino z ekspresu lub gorąca czekolada... Jej... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 03.11.04, 10:28 Pijam 2 rodzaje kaw i w zależności od checi przygotowuję sobie odpowiednią. Espresso - wlewam do malutrkich filiżanek gorącą wodę, aby naczynia były cipłe i kawa szybko nie wystygła. nastenie wodę wylewam i ustawiam pod dyszą ekspresu. czasem taką kawę piję słodzoną, a czasem gorzką. Druga, to kawa z mlekiem - wlewam cieplawe mleko do filiżanki/kubeczka i dopelniam kawą z metalowego ekspresu stawianego na gazie. Piję bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi kawa frappe IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 11:01 najlepsza jaką piłem wstrząśnięta nie mieszana w gorące dni z lodem opcjonalnie może być również ze śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p102 Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? IP: *.net-serwis.pl 03.11.04, 11:14 jak juz naprawde chce sobie poszalec to etiopska mocca baardzo mocno zaparzona rozcienczam troche w srodek kulka lodow waniliowych albo czekoladowych a na wierzch bita smietana posypana cynamonem albo wiewiorkami czekolady:) mmm Odpowiedz Link Zgłoś
matania Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 03.11.04, 11:46 dwa rodzaje: 1)albo duuuużo spienionego mleka z odrobiną super mocnej świeżo zmielonej i parzonej w ekspresie kawy (coś a la latte macchiato),chętnie z kropelką syropu miętowego albo cynamonem albo miodem - najchętniej śniadaniowo w wielkim kubasie 2)super mocna espresso z gałką lodów waniliowych - najczęściej po południu,w szerokiej filiżance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? IP: 81.210.22.* 03.11.04, 11:49 W expressie, jak wsypie kawę - na dwie filiżanki mocne, to robie palcem dołwk mały i do niego szczypte cynamonu, szczypte goździków i jedno ziarnko kardamonu. I na gaz. Wychodzi bomba z każdej lepszej kawy - czy to z cukrem czy bez. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: Jaki jest Wasz najlepszy sposób na kawę? 03.11.04, 11:52 rano czarna, mocna z ekspresu z cukrem po południu jw + rum = błogość Odpowiedz Link Zgłoś