Gość: tete IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 11:06 a jak to smakuje na zimno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jojo Re: Szarlotka francuska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:43 najbardziej podoba mi się to, ze szarlotka zawiera w sobie całe 2 jabłka:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: Szarlotka francuska IP: *.adsl.proxad.net 07.11.04, 19:12 we Francji szarlotka to deser na bazie biszkoptow z owocami a z jablkami to robi sie raczej tarty. Z w/w przepisem nigdy sie we Francji nie spotkalam a mieszkam juz we Fr ze sto lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Glupoty w artykule: to ani Szarlotka ani francuska IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 07.11.04, 20:08 Gość portalu: dosia napisał(a): > we Francji szarlotka to deser na bazie biszkoptow z owocami a z jablkami to > robi sie raczej tarty. Z w/w przepisem nigdy sie we Francji nie spotkalam a > mieszkam juz we Fr ze sto lat Artykul pisze glupoty. Dosia ma racje ze (1) przepis nie znany; (2) to na pewno NIE charlotte. Charlotte jest na bazie biszkoptow ale tez kremow, charlotte au chocolat jest jednym z ulubionych w naszym domu. Elzbieta (ja tez we Francji od stu lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan STO lat we francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:23 Drogie Panie od w Galli, a polecicie mi jakies francuskie WuWuWu gastronomiczne, gdzie przyzwoite, rustykalne, wiejskie przepisy na pasztety znajdę; nie wiem jak zapytać francuska wyszukiwarke w tej sprawie bo jezyk ow znam slabo; na poziomie zamaiwania i kupowania ... ,,, jakby co, sasiadka mi przetlumaczy precyzyjnie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Re: STO lat we francji IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 07.11.04, 23:12 Pasztety to tarrines albo pâtés. Np. tutaj (na lewo w "Recettes (przepisy)" wybrac "Terrines & Pâtés" www.cuisine-et-terroirs.com/recette_detail-4-138.html Takze klasyczny pasztet wieprzowy wiejski (pâté de campagne) www.coursdecuisine.net/recettes/entrees/entrt004.htm Ociupine o "normach" (ile czego i jak) www.fict.fr/cic/CIC/produits/pates.htm www.finances.gouv.fr/DGCCRF/boccrf/02_02/a0020017.htm (dekret ktory opisuje jakosc aby sie nazywac "pâté de campagne breton")) Ja sama nie robie pasztetow, wiec te przepisy absolutnie nie sprawdzone - natomiast teoretycznie wyglada dobrze. Moja tesciowa czasem kupowala 1/2 swiniaka (to cala zabawa na wsi, kupuje sie pol swiniaka, ktory jest przygotowywany przez grupe znawcow u hodowcy, od razu po zabiciu). Kolezanka robi tzw terrine - gliniana rynienka ktora sie wklada do piekarnika, no i najpierw trzeba oczywiscie wypelnic rynienke ! Pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literki a poproszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:31 o przepis na szarlotę czekoladową, poproszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Charlotte au chocolat (Re: a poproszę) IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 08.11.04, 23:38 Zapisalam przepis charlotte au chocolat na blogu: parisvarsovie.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?8 Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna tarte tatin IP: *.kabel.telenet.be 07.11.04, 21:46 we francji nie mieszkam, ale rzeczywiscie przepis jest mocno podejrzany. Francje przypomina jedynie uzyciem calvadosu. Znalazlam przepis na tarte tatin po angielsku. Nie jestem pewna ciasta, ktore jest polecane, ale reszta wydaje sie OK. Moze ktos skomentuje www.tarte-tatin.com/english/page/recette-en.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: tarte tatin IP: *.adsl.proxad.net 08.11.04, 10:07 mozesz spokojnie zrobic ta tarte tatin, przepis jest jak najbardziej o.k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucynka Re: Szarlotka francuska IP: *.bj.uj.edu.pl 18.11.04, 12:47 Ludzie, co tu ma do rzeczy przepis na pasztet! Ja chcę przepis na jakąś porządną szarlotke, a nie jakieś dwa jabłka w okropnie słodkim cieście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: Szarlotka francuska IP: *.adsl.proxad.net 18.11.04, 14:24 Zajrzyj sobie lucynko do wyszukiwarki i na pewno znajdziesz 250 przepisow na szarlotke. I po co te nerwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re: Szarlotka francuska IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 05.01.05, 17:58 ale, ale na zdjeciu est ODWROTNIE!!! najpierw cisato a potem widze jablaka, a w przepisie najpierw daje jablka na blache a potem ciasto... i jak tu wierzyc Gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe ODWROTNIE, NA ZDJECIU JEST ODWROTNIE!!! IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 05.01.05, 17:59 Odpowiedz Link Zgłoś