yfcia 09.11.04, 08:00 Mam zamiar coś z nimi zrobić w najbliższe święto, ale co? Zero natchnienia! Mało doświadczenia z tym drobiem:( Jakie przyprawy? Z czym podać - ziemniaki czy coś innego? Jaka surówka/sałatka pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Gęsie udka 09.11.04, 10:00 Najlepsze - najprostsze. Upiecz je z majerankiem. Gęś jest na tyle tłusta, że nie dodaje się tłuszczu do smażenia, bo sam się wytopi. Jak byłoby go zbyt wiele - zbieraj go do słoika będziesz mieć smalec gęsi. Kolejność: 1. Mięso oczyść, jeśli są resztki piór to wyjmij, nasól, natrzyj majerankiem. 2. Suchą brytfannę mocno rozgrzej i wkładaj mięso. 3. Odwróć kilkakrotnie, żeby z każdej strony się opiekło 4. Zacznij odlewać wytopiony tłuszcz. 5. Podlewaj wodą + czerwone wino. 6. Można dodać winne jabłka bez gniazd nasiennych, można dać 2-3 śliwki suszone, a na pewno majeranek. *** jako jarzyna - kapusta czerwona, buraki, zasmażana kiszona kapusta. Do tego szare kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan nic dodac nic ująć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 10:09 powtórzyć jednynie: - odciągać tłuszcz, rarytas na potem i do innych spraw - final pod górną grzałką aby przyromienic skórkę na chrupko - kapusta modra wydaje sie dodtakiem koniecznym ew. bruxelska Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: Gęsie udka 09.11.04, 10:13 Dzięki - bardzo mi się ten zestaw podoba. Tłuszczu jednak chyba dużo nie zbiorę, bo kupiłam same udka. Odpada też zestaw drób+owoce - moje dziecię nie znosi połączenia mięs z owocami(w przeciwieństwie do mnie). A może jeszcze sprawdzony przepis na te klseczki i zasmażaną kapustę?!? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Gęsie udka 09.11.04, 10:24 Zasmażana kapusta to prościzna. Kiszoną kapustę odciskasz z soku, jak nie lubisz zbyt kwaśnej, to opłucz, pokrój dość drobno. Na rozgrzany tłuszcz (może być ten gęsi) włóż pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli - kapustę. Sól, pieprz, odrobina kminku, majeranek - smaż do miękkości. Co do klusek - mieszasz pyry surowe starte z gotowanymi - resztę składników niech lepiej poda Ci ktoś, kto się na nich zna. KUCHNIA podawała szare kluski wśród śląskich przepisów, w ubiegłym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Gęsie udka IP: *.gizycko.mm.pl 09.11.04, 10:13 www.cykoria.com.pl/kkucharska/przepis_2-3_27.html Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: Gęsie udka 09.11.04, 12:10 Dzięki! Już mi się świąteczny obiad powoli krystalizuje:) A może jeszcze jakaś pasująca śląska zupka do kompletu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Gęsie udka 09.11.04, 12:16 świąteczny będzie rosół, ale nie przesadzajmy :) szykuj sobie "dziurkę w brzuchu" na gęś, nie najadaj się rosołem, bo pękniesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś