Dodaj do ulubionych

pomocy - impreza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 14:29
juz niedługo robimy z męzem naszą imprezkę urodzinową... no i nie mam pomysłu
co zrobić na ciepło. zawsze robiłam pieczywo czosnkowe albo kanapki tostowe,
ale chciałam zaskoczyć gości czymś nowym...
to będzie taka impreza na stojąco na ok 20 osób, więc proszę o coś mało
skomplikowanego, szybkiego do podgrzania i nie wymagającego używania sztućców
na siedząco przy stole. średnia wieku gości koło 25 lat.
z góry dziękuję i przeglądam posty w poszukiwaniu czegoś pysznego:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: pomocy - impreza IP: *.espol.com.pl 10.11.04, 11:19
      Piersc z kurczaka w podlozne kawalki (tak 5 cm na 2cm), obtocz w przyprawie do
      kurczaka (gotowej) i na patelke. Podawaj cieple - pamietaj duzo przyprawy bo
      maja byc ostrawe. A do tego po prostu tzatzyki: serek np. tosca lub ricotta,
      swiezy ogorek starty na paski, lyzka oleju i kilka zabkow czosnku, sol, pieprz.
      Nie boj sie dac czosnku - jak sie przegryzie bedzie extra. Sos zrob wczesniej z
      piers przed przyjsciem gosci
      • jacek1f Re: pomocy - odcedź ogórki 10.11.04, 11:24
        A do tzatzików - pamietaj, że lepiej odcedzić ogórki z nadmiaru wody. I dodaj
        troche oregano.
        Ja tak jak tego kurczaka, to robie pikantnego indyka: pierś w paski, obtaczam w
        mieszance ziół z imbirem w proszku i smaże długo na patelni, potem skrapiam
        cytryną i do miseczki - i juz. Mniam.
        Smacznego.
        • Gość: bazylka tzatziki IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 11:31
          powiedzcie mi, co to za pomysł, żeby robić tzatziki z sera?
          jakoś wydawało mi się, że robi się z jogurtu
          ja robię z jogurtu, daję odrobinę oliwy, czosnek, stratego ogórka i koperek
          (daje znaczenie bardziej "rasowy" smak niż oregano)

ale wielokrotnie spotkałam się z tzatzikami robionymi z sera tosca i jakoś nie
          mogę się przekonać do takiej gęstej mazi
          • jacek1f Re: tzatziki 10.11.04, 11:36
            Bazylko, to nie są takie prawdziwe tzatziki, tylko takie "przysposobione".
            Prwadziwych tez nie zrobisz z jogurtu normalnego... Musisz mieć grecki lub
            bułgarski jogurt - gęsty, nie lejący się w ogóle. (jak wiemy, jest juz Total,
            ale drogo wychodzi na imprezę :-( )Więc, te serkowe przypominaja bardziej może
            konsystencją tzatziki, niz sa nimi, ale smaczne i tak. Nazwijmy to wiec paste
            a'la tzatzimi :-).
            • Gość: bazylka Re: tzatziki IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 11:41
              wiesz co, ja robiłam z jakiegoś polskiego jogurtu w dużych półlitrowych
              zielonych kubkach (nie wiem, jaka mleczarnia, jest w sklepie koło mnie ;-)
              i ten jogurt jest gęsty jak śmietana
              • jacek1f Re: tzatziki 10.11.04, 11:51
                Bakoma? Dziś sprawdzę w sklepie koło mnie :-)
                • Gość: bazylka Re: tzatziki IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 11:58
                  to chyba nie bakoma
                  ja też postaram się sprawdzic :-)
      • qcharzowa do siostryheli 10.11.04, 14:31
        ale jak z mężem się zwija, to szybko idzie, poza tym zamiast na patelnię,można
        do piekarnika wrzucić i same się robią. Jedyne co, to tylko koszt, może zbyt
        wysoki na tyle osób. ale smaczne jest, to przyznasz/
    • Gość: Ewa Re: pomocy - impreza IP: *.espol.com.pl 10.11.04, 11:22
      No i zapomnialam o drugiej koncepcji: rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
      nadziewane pieczarkami z cebulka - Pokrojone i podgotowane, sol, pieprz, jak
      chcesz mozesz mielic ja wole drobno kroic. Zawijasz w ciasto na ksztalt rogala
      i do piecyka ok. 30 min. Podawanie z barszczem - moze byc sklepowy.
    • jacek1f Re: pomocy - impreza 10.11.04, 11:39
      Zytko, zerknij tez powyżej lu poniżej na forum na sliwki w boczku:-))
      • brunosch Re: pomocy - impreza 10.11.04, 12:02
        samymi śliwkami goście się nie nakarmią trzeba dać coś gęstego (impreza stojąca
        więc makaron z sosem odpada) ciepłego, tłustego (alkohol!) i smacznego. Jakiś
        gulasz z warzywami byłby najlepszy
        • Gość: bazylka Re: pomocy - impreza IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 12:06
          a mi się zamarzyła solanka...
          tłusta, gęsta, mięsna i gorąca
          mmm

tyle, że to jednak zupka, wymaga miseczek, łyżek, no i na imprezę stojącą, to
          może nie bardzo się nadać
          ale za to pod wódeczkę nie przychodzi mi teraz do głowy nic wspanialszego :-)
          • brunosch Re: pomocy - impreza 10.11.04, 12:19
            Chyba, żeby podawać soljankę w kubkach (pojemność odpowiada talerzowi) więc
            można stać i sobie popijać.
            Ale można też przyzapasić się w dużą ilość Bardzo Dobrej kaszanki i dawac na
            gorąco z cebulą, majerankiem, pieprzem. Roboty niewiele, wdzięczność spora.
            Wódencja w kaszankę wchodzi bez bólu.
    • qcharzowa Re: pomocy - impreza 10.11.04, 11:48
      a może wspomniane śliwki w boczku (śliwkę kalifornijską zawinąć w plaster
      wędzonego boczku, spiąć wykałaczką i obsmażyć na odrobinie oleju aż ładnie się
      zezłocą).
      Można też zapiekać w piekarniku.
      a do tego np zapiekanki na bułce paryskiej - z szynką lub kiełbaską,
      pieczarkami i startym żółtym serem.
    • zzzytkaaa wielkie dzięki 10.11.04, 13:19
      obgadam sprawę z mężem i na coś się zdecydujemy... moze na te śliwki z
      boczkiem...
      a tosty chyba zrobie swoja droga...bo to tak zimno i ludzie wyglodniali
      pozdrawiam
      z
      • siostraheli Re: wielkie dzięki 10.11.04, 13:34
        zeby zrobic na 20 osob sliwek z boczkiem na impreze ( a jest to tylko drobna
        zakaska) musialabys miec ich ze 120 co najmniej.
    • qcharzowa do ZZzytki 10.11.04, 14:29
      No, tylko zwróć uwagę na cenę śliwek kalifornijskich, bo czasem bardziej opłaca
      się kupić na wagę bardziej niż pakowane. Boczuś jak jest długi, to można na pół
      przeciąć. Weź pod uwagę, że takie cuda mogą szybko znikać,a w sumie osób sporo,
      jak tak każdy złapie po 3-4... No i wszystkiego najlepszego dla Ciebie i męża.
      Udanej imprezki. Myślałam jeszcze np o parówkach zapiekanych z serem lub
      jeszcze do tego owiniętych w boczek, ale tutaj chyba bez widelca nie da rady...
      może hot-dogi? takie buły specjalne się kupuje, do tego np, ogórki konserwowe
      pocięte i cebulka prażona i ketchup, musztardka.

dobra, nie wymyślam
      • Gość: bazylka Re: do ZZzytki IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 14:37
        sliwek takich, o jakich dziś mowa nie robiłam, ale zmysł smakowy podpowiada mi
        unikanie tu śliwek kalifornijskich, które są bez smaku (oprócz słodkiego) i
        poszukanie porządnych polskich śliwek o znacznie bogatszym aromacie
        • Gość: jacek1f Re: do ZZzytki IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:41
          to prawda - z tymi sliwkami. Najlepeij zdobyc na bazarze poskie wedzone mocno
          prawdziwe. I te sie namacza.
          Jesli niestety kalifornijskie, to nie namaczac lepiej, tylko wiecej dodac
          pikantnych rzeczy - do srodka sliwki, lub wiecej na wew strone boczku.
    • Gość: meggi Re: pomocy - impreza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 16:19
      polecam ziemniaki

ziemniaki gotujemy kroimy na pół do środka kiełbaska ser żółty i papryka
      owijamy ziemniaka boczkiem w folię aluminiową polaną sporo olejem i do
      pikarnika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka