Dodaj do ulubionych

AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 13:55
CZy macie jakieś sprawdzone przepisy na te dwa ciasta?/
Bardzo proszę!!!
Obserwuj wątek
    • monikaklika Re: AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI 16.11.04, 20:20
      Ja mam taki przepis na Ambasadora, ktorego jeszcze nie zdazylam wyprobowac, ale
      brzmi mi dobrze :-). Juz nie pamietam skad go przekopiowalam.....
      Tort Ambasador
      Składniki
      Biszkopt: szklanka mąki tortowej, 6 jaj, szklanka cukru, torebka kisielu
      cytrynowego, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa: 2 kostki masła, półtorej szklanki cukru, 7 żółtek, 3 szklanki mleka, 2
      opakowania budyniu waniliowego, 2-3 łyżki kakao, gorzka czekolada, po 10 dag
      rodzynek i orzechów, puszka brzoskwiń
      Sposób przyrządzania
      Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia przesiać przez
      sito i wymieszać widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej tortownicy lub
      blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 40 min w
      temperaturze 180-190°C.
      2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym
      zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać gotujące się mleko cienką strużką,
      cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i
      ostudzić. Masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego
      budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki, pół
      tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę, i wymieszać. Do
      drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasączyć
      biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem, a
      potem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawić
      do lodówki na 8 godzin. (100 g - 325 kcal).
      • Gość: Asia Re: AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI IP: *.upc-j.chello.nl 16.11.04, 23:07
        Znalazlam przepis na cycki murzynki i cycuszki babuni :)Zadnego nie
        wyprobowalam. Cycki murzynki sa z forum to pewnie wyprobowane :)
        Cycuszki babuni

        Rodzaj przepisu: Ciasta
        Rodzaj kuchni: Polska
        Rodzaj przygotowania: Pieczone
        SKŁADNIKI:
        2-3 szkl. mąki tortowej,
        1 margaryna,
        1 serek waniliowy,
        1/2 szklanki cukru,
        2 łyżeczki proszku do pieczenia,
        1 kg jabłek,
        2 żółtka.


        PRZYGOTOWANIE:
        Z produktów zagnieść ciasto. Rozwałkować, połowę wyłożyć na blachę. Na to
        położyć wydrążone połówki jabłek, przykryć drugą połową ciasta. Upiec na złoty
        kolor, polukrować i na każdą połówkę jabłka położyć rodzynkę.


        Cycki Murzynki Urszuli

        Składniki na ciasto:
        5 jaj
        1/2 szklanki cukru
        1 szklanka suchego maku
        1 szkl. wiórek kokosowych

        Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mak (suchy) i wiórki. Delikatnie
        wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec
        ok. 30 min w tem. 160-180 stopni C.Przepis nie zawiera mąki.

        Krem z torebki o smaku do wyboru a najlepiej waniliowym wykładamy na
        wystudzone ciasto.

        Okrągłe biszkopty ok 1 paczka w zależności od wielkości blachy ( jeżeli
        większa to więcej biszkoptów), nasączamy w wódce poprzez nazużanie przez
        3-4 sekundy (chyba że chemy przemycać alkohol to wtedy możemy zalać je
        alkoholem) i układamy na kremie.

        Składniki do polewy:
        1 jajko
        3 łyżki cukru
        3 łyżki kakao
        1/2 kostki margaryny
        Oraz:
        1/4 szklanki rodzynek

        Jajko zmiksować z cukrem i kakao. Margarynę roztopić, wlać gorącą do
        masy,wymieszać i polać na biszkopty. Na każdym biszkopcie położyć rodzynek.
        Smacznego!

        Urszula z Gorzowa
        --

        Cycki Murzynki

        Biszkopt pieczemy wg własnego lub poniższego przepisu:

        Przepis na mój biszkopt opiera się na zasadzie ile jaj tyle łyżek cukru i
        mąki, oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
        Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę, po czym delikatnie mieszamy
        jednocześnie dosypując mąkę z dodanym proszkiem do pieczenia. Pieczemy w
        temp. 180 - 200 stopni C. przez 20-30 min.

        Po wystudzeniu biszkopt nasączamy sokiem rozcieńczonym z wodą lub
        rozcieńczonym winem, albo czym kto lubi.

        Masa ze śmietany:

        1/2 litra kwaśnej śmietany
        cukier do smaku, około 1/2 szklanki
        żelatyna potrzebna do zgęstnienia


        Śmietanę ubijamy z cukrem przez chwilę, a następnie wlewamy ostudzoną
        żelatynę. Całość szybko gęstnieje więc od razu wylewamy na nasączony biszkopt
        i wstawiamy do lodówki.

        Wierzch czyli cycki:

        1/2 szklanki wódki
        1/2 szklanki wody
        1 i 1/2 paczki okrągłych biszkoptów (więcej jeśli mamy dużą blachę)
        1/4 szkl. rodzynek

        Wódkę z wodą mieszamy i wlewamy do miseczki. W roztworze tym zanurzamy na
        kilka sekund biszkopty i układamy na zastygłej śmietanie.
        Cycki polewamy czekoladą (ja używam kupnej) i na każdym biszkopcie układamy
        rodzynki.

        Te ostatnie dosyc bezposrednio cytowane, ale mam nadzieje ze autorka sie nie
        obrazi :)

        Pozdrawiam,

        Asia
    • Gość: paratha Re: AMBASADOR IP: *.mrl.uiuc.edu 17.11.04, 02:54
      A ja podam przepis na ambasadora. Piecze go z powodzeniem moja 11 -letnia
      bratanica:)

      BISZKOPT
      6 jaj
      1,5 szkl. cukru
      1,5 szkl. mąki
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyzki kakao

      Białka ubic na sztywno, dodać cukier, żółtka. Lekko wymieszać z mąką, proszkiem
      i kakao.

      KREM
      7 żółtek
      20 dkg cukru
      7,5 dkg mąki ziemniaczanej (ok. 0.5 szkl.)
      3 szkl. mleka
      1 kostka masła
      1 kostka margaryny (dobrej)
      gorzka czekolada
      bakalie

      Żółtka utrzec z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1 szkl mleka. Tak sporządzoną
      masę wlewać do gotujacego się mleka( pozostałe 2 szkl.) Po przestudzeniu budyń
      utrzec z masłem i margaryną. Masę podzielic an 2 części. DO jednej dodać
      bakaliea do drugiej kakao i czekoladę pokrojona w kostkę.

      KOKOSANKA
      Białka z 7 jaj ubic na sztywno. Dodać 0,5 szkl. cukru i wymieszac z wiórkami
      kokosowymi (20 dkg) po czym upiec ją, ok. 20 min.

      MAjąc w/w: na pierwszą część biszkoptu położyć biały krem potem kokosankę,
      ciemny krem, drugą część biszkoptu a wierzch polać polewą i sypnąć wiórkami albo
      orzechami
      mhmmm, pychota ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka