Gość: zona IP: *.238.78.197.adsl.inetia.pl 18.11.04, 10:49 może wiecie gdzie w Warszawie można kupić olej lniany z pierwszego tłoczenia , zajrzałam już do kilku sklepów i hipermarketów i nie znalazłąm tego oleju. z góry dzieki za info zona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: olej lniany - gdzie dostane? IP: *.wla.pl 18.11.04, 11:38 ja oeju lnianego używam do rozrabiania farb olejnych i kupuję go w sklepach dla plastyków,nie wiem,czy o taki Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betty Re: olej lniany - gdzie dostane? IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 12:28 Ależ mi narobiłaś smaku! Olej towarzyszy mi od dzieciństwa i nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Kiedyś nie było wielkiego problemu z jego dostaniem, choć ten sprzedawany na bazarach był mieszany z innymi. Babcia zawsze kupowała od znajomej, która osobiście go tłoczyła. Nie kupisz w W-wie dobrego oleju. Przerobiłam temat. Wszystkie mieszane a niektóre wręcz niewiele mają wspólnego z lnianym. W Mińsku Maz. jest olejarnia. Przed świętami tłoczą praktycznie na bieżąco, zdarzają się kolejki i trzeba chwilę poczekać. Właśnie wtedy jest najlepszy, bo świeżutki. Można wziąć ze sobą butelkę półlitrową. Jeśli chcesz to mogę wziąć od brata dokładny adres (on to zawsze załatwia). Polecam. Warto zebrać paru chętnych i jednego chętnego do poświęcenia się dla dobra sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: olej lniany - gdzie dostane? 18.11.04, 12:52 Moze od jakiegos ksiedza? Pamietam, ze feldkurat Otto Katz robil ostatnie namaszczenie olejem lnianym nr 5. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: olej lniany - gdzie dostane? 18.11.04, 14:23 najlatwiej kupic w... aptece!:-) naprawde!:-) nie zawsze maja od razu /zalezy od apteki/, ale zawsze moga zamowic. niestety jest drogi... ale jesli bardzo sie lubi to mozna zaszalec;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: olej lniany - gdzie dostane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:14 Olej lniany - pychota.U mnie w Poznańskim jadło sie go z ziemniakami w Wielkim Poście.Wiem,że produkuja go w Grodzisku Wielkopolskim.Jest tam jakas fabryczka tego.Generalnie chyba wszędzie tam gdzie upeawia sie len. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: olej lniany - gdzie dostane? 18.11.04, 17:29 w sklepie dla plastyków, ale utleniony. chyba niejadalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona już kupiłam IP: *.238.74.17.adsl.inetia.pl 18.11.04, 18:40 dzisiaj kupiłam olej lniany tłoczony na zimno w sklepie ze zdrową żywnością na tyłach Domów Centrum ( Galeria Centrum) tyle razy tam byłam i nigdy nie zapytałam ale ze mnie gapa , 15 zł za pół litra. dziękuję Wam za pomoc zona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: już kupiłam IP: *.wla.pl 19.11.04, 10:07 hm....ja znałam tylko taki niejadalny olej,ale napiszcie,do czego go używacie? czy można tak jak oliwę z oliwek do surówek i smażenia? ja jeszcze używam olej z pestek winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: już kupiłam IP: *.bb.online.no 19.11.04, 12:01 Olej lniany na zimno tloczony jest nieocenionym zrodlem kwasow omega-3 i omega - 6, ktore to kwasy zapobiegaja chorobom krazenia, osteoporozie i cukrzycy. To te, ktore wystepuja w tranie, ale bez posmaczku i elegancko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: już kupiłam IP: *.ipartners.pl 19.11.04, 13:45 Do betty: prosze o ten adres w Minsku M. Do siostryheli: ale sie usmialam ! pzdr kiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosimi ponadto omega6 podwyzszaja ryzyko raka piersi IP: *.chello.pl 19.11.04, 13:59 wg najnowszych badan. Proponuje najpierw dowiedziec sie wszystich faktow, a potem polecac. (to nie ma byc zlosliwe. po prostu rada, zeby nie powtarzac ,,madrosci" wyczytanych w pisekach. www.scienceblog.com/community/article4393.html Odpowiedz Link Zgłoś