Dodaj do ulubionych

Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!!

IP: *.chello.pl 18.11.04, 22:43
Witam wiem że pewnie taki temat był powtarzany tysiące razy ale
przepraszam...Jezeli znacie jakieś dobre i dokładne przepisy na ciasto na
pizze to prosze o
wpisy. Z góry dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 23:37
      poszukaj tutaj
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=pizza
      m.
    • ariwlet Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 19.11.04, 11:52
      JA robię tak: 1/2 opakowania drożdży, 1/2kg mąki, łyżka oleju, łyżeczka cukru,
      łyżeczka soli, woda dolewac po trochu aby ciasto nie było za rzadkie ani za
      gęste:). dobrze wyrobić i gotowe! taka ilość starcza na 1 blachę - taką z
      piekarnika od kuchenki. Acha! przed nałożeniem ciasta smaruję blachę olejem,
      kładę ciasto i smaruje ja przecierem pomidorowym(2 małe puszki),potem nakładam
      to co lubię:)
      Mojej rodzinie bardzo smakuje i zazwyczaj robię od razu 2 blachy:)
      • againn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 20:04
        ariwlet napisała:

> JA robię tak: 1/2 opakowania drożdży, 1/2kg mąki, łyżka oleju, łyżeczka cukru,
        > łyżeczka soli, woda dolewac po trochu aby ciasto nie było za rzadkie ani za
        > gęste:). dobrze wyrobić i gotowe! taka ilość starcza na 1 blachę - taką z
        > piekarnika od kuchenki. Acha! przed nałożeniem ciasta smaruję blachę olejem,
        > kładę ciasto i smaruje ja przecierem pomidorowym(2 małe puszki),potem nakładam
        > to co lubię:)
        > Mojej rodzinie bardzo smakuje i zazwyczaj robię od razu 2 blachy:
        Robię podobnie lecz używam podgrzanej wody mineralnej lub innej dobrego gatunku, przy koncu wyrabianego ciasta dodaję wiecej oliwy (3 łyżki Virginia E.) i odstawiam na ca. 1 godz.
        Przed nałożeniem sosu pomidorowego ( nie ketchup - jest to profanacja)ciasto dodatkowo smaruję w/w oliwą, jest to "izolacja" ciasta przed sosem i farszem.
    • marzenocha Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 19.11.04, 12:04
      W szklance ciepłego mleka ( ale nie gorącego ) rozpuścić 1/4 opakowania
      drożdży, nastepnie dodać 1 łyzeczkę cukru, i zacząć dodawać troszkę maki ( w
      sumie na całą pizzę ok 1/2 kg) dodać 1 jajko i trochę posolić i dodawać dalej
      mąkę, na koniec jeszcze 3 łuzki oleju i jeszcze mąkę.
      • linn_linn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 19.11.04, 13:32
        Nie sadzicie, ze te watki o pizzy nie maja sensu: kazdy zostaje przy swoim /
        tzn. przy keczupie, przy jajku, przy dlugim pieczeniu w niskiej temperaturze
        itp. /? Ktos, kto chce zrobic dobra pizze, musi miec duzo szczescia, aby nie
        wrocic do punktu wyjscia.
    • Gość: jahreshka Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! IP: *.mofnet.gov.pl 20.11.04, 11:12
      A ja mam przepis, gdzie wykorzystuję całą kostkę drożdży. Tak jest najlepiej,
      bo co potem z tym zrobić? A tak myk całość i po kłopocie.
      Potrzebujesz:
      - kostkę drożdży (10 dkd)
      - letnią wodę przegotowaną (szklanka mniej więcej)
      - łyżeczkę cukru.
      Cukier rozpuścić w wodzie i rozdrobnić do niej drożdże. Zamieszać, żeby
      roztwór był jednolity.
      - 20 dkg mąki
      - trochę soli
      Do mąki i soli wlać drożdżowy roztwór i wyrabiać ciasto. Jeśli będzie za
      gęste - dodać wody, jeśli za rzadkie - dosypać mąki. Wyrobione ciasto zostawić
      na 0,5 h w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Po tym czasie trzeba je odpowietrzyć,
      tzn. powygniatać i pouderzać nim o stolnicę, co by pęcherzyki powietrza
      wypuścić. Blachę do pizzy posmarować oliwą z oliwek (np.) i rozłożyć na niej
      ciasto. Można je wcześniej rozwałkować, a można też rociągać je ręcznie -
      pięknie się poddaje.
      To tyle nt. ciasta. Na wierzch każdy kładzie to, co lubi. A całość piecze się w
      temp. 250 C do czasu, aż spód się ozłoci. Proponuję skorzystać z najniższej
      półki w piekarniku.

Pozdrawiam
      • linn_linn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 11:14
        Tez mi powod... Dzielisz drozdze na male porcyjki i zamrazasz.
        • linn_linn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 11:15
          Zreszta na 200 g maki 100 g drozdzy to chyba rekord swiatowy. Napradwe Ci to
          smakuje?
          • Gość: jo.hanna Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 11:25
            ja zawsze robie pizze z oliwa i woda i drozdzami. Nie wspomne juz to o uzywaniu
            twardej maki. Prawde mowiac do przepisow zawierajacych mleko jako jednym
            skladnikow podchodze nieufnie bo w/g mnie jest to raczej przepis na miekki
            pszenny chleb a nie na pizze. Chyba, ze ktos lubi puszysta pizza a la placek
            drozdzowy
            • linn_linn Re: maka 20.11.04, 11:35
              Do pizzy twarda maka nie jest potrzebna. Robi sie z maki tzw. chlepowej /
              wloskiej oznaczonej numerem 0 "per pizze, focaccie..." /. Mozna ja wymieszac z
              maka wysokoglutenowa typu manitoba / zwana tez kanadyjsk, amerykasnka /.
              • Gość: do linn_linn Re: maka IP: 82.160.71.* 20.11.04, 12:10
                To przyjedź do średniego miasta w Polsce i kup taką mąkę!
                Najważniejsze, żeby rzeczywiście komuś smakowało to co "wyprodukował" a nie
                ścisłe trzymanie się receptury.

pozdr.
                • linn_linn Re: maka 20.11.04, 13:23
                  Czytaj dokladnie. Jesli jest gdzies semolina / z pszenicy twardej /, to powinna
                  tez byc maka do pizzy / np. w Bomi /.
          • Gość: jahreshka Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! IP: *.mofnet.gov.pl 20.11.04, 12:05
            Smakuje! Nie wiem, co tam może nie smakować...
            Jak napisałam, można - w razie potrzeby - dodać mąki.
            No i jak ciasto pięknie rośnie...

Polecam i pozdrawiam
            • Gość: jo.hanna o roznych makach IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 12:16
              make twarda (strong wheat flour) nazywaja tutaj chlebowa. Ta inna, twardsza,
              make nazywaja tutaj durum lub semolina. Takie drobne roznice miedzynarodowego
              jezyka kucharzyn:-). Najlepsza pizza jest oczywiscie z maki chlebowej, ale
              kiedys robilam ja rowniez ze zwyklej maki pszennej. Wyszla nienajgorsza pizza,
              wiec byc moze najwazniejsza jest jednak temperatura pieczenia?
              • linn_linn Re: o roznych makach 20.11.04, 13:25
                Jasne, ze temperatura jest bardzo wazna. O makach dobrze jest jednak pisac
                uzywajac terminologii polskiej.
      • giezik Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 12:14
        na 20 dkg mąki 10 dkg drożdzy.
        Nie pomylilas czegos?

(i jeszcze do tego szklanka wody - toć Ci wszystko pływa)
        • linn_linn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 13:27
          No i takie ilosci drozdzy powinno sie dac do skonsultowania lekarzowi.
          • giezik Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 14:04
            przede wszystkim to chyba porzadnie czuc drozdzami
            • jahreshka Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 14:32
              Proponuję po prostu spróbować, a nie gdybać i nasyłać lekarzy.

Pozdrawiam
              • giezik Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 14:34
                nie chodzi o jakies ataki, tylko wlasnie o doswiadczenie i wymiane pogladow.
                Dla mnie zbyt duzo drozdzy to masakra węchowa - na 50 dag maki biore 30-40 g drozdzy i wysmienicie wszytsko rosnie, bez aromatu niepotrzebnego
              • linn_linn Re: Ciasto na PIZZE prosze o pomoc!!! 20.11.04, 15:05
                Nasylac lekarzy? Radze poczytac o tym, czym sa drozdze.
    • Gość: Pichciarz Re: Ciasto na PIZZE, krok po kroku ilustracje IP: *.proxy.aol.com 20.11.04, 15:15
      www.traditionaloven.com/tutorials/pizza-az.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka