Dodaj do ulubionych

batat - słodki ziemniak

IP: 81.21.195.* 25.11.04, 14:36
Jak pysznie i oryginalnie przyrządza sie słodkie ziemniaki? Nie mogę znaleźć
żadnych przepisów, a pewnie takie gdzieś istnieją. Może znacie jakieś sposoby?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: batat - słodki ziemniak IP: 81.210.22.* 25.11.04, 14:45
      Nie lubie batata, bo jakoś kojarzy mi sie zawsze z przegotowana - słodka
      marchewką. Tak mi sie kojarzył po upieczeniu w folii, jak ziemniak (nawet mimo
      solonego masła...), po ugotowaniu tez. Tka jego uroda.
      Ale raz podpasował: obgotowałem całego 15 minut. Pokroilem na plastry grube i w
      rondelku zalałem go sojowym sosem, chilli w proszku, 2 ząbki czosnku, sól,
      pieprz, podlałem tez kapka wina czerwonego (bo to było w lodówce otwarte) i na
      małym ogniu pyrkałem aż był w miare miękki (żeby się nie rozpadł). I to było
      dobre :-) mimo marchewkowego podtekstu zdławionego wyraźnymi smakami. Spróbuj.
      • pimienta Re: batat - słodki ziemniak 25.11.04, 14:55
        Ja jednak polecam pieczone w folii. Można w piekarniku, ale najsmaczniejsze są
        takie prosto z żaru, np. w kominku. W niektórych miejscach troszkę się
        przypiekają i tworzy sie pyszny karmel. Podaję do nich czosnkowe masło, serki
        typu Tartare, różne inne ostre sery i zieloną sałatę z pomidorami. Pyyycha.
        Zgodzę się z jacek1f, że mają coś wspólnego z gotowną marchewką, ale mi to nie
        przeszkadza. Poza tym jest kilka odmian tych ziemniaków, niektóre pomarańczowe,
        inne bardziej beżowe, jedne są bardziej mączne, inne wodniste. Ale z taką
        różnorodnością spotkałam się w Portugalii. W Polsce dostępna jest w zasadzie
        jedna odmiana.
    • Gość: Pichciarz Re: batat - słodki ziemniak IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 15:08
      Jakoś brak polskich przepisów, ale po angielsku - zatrzęsienie. Ale pieczone to
      wśród nich raczej aberacja.
      www.bhg.com/home/Sweet-Potatoes-Recipes.html
      www.cdkitchen.com/recipes/cat/141/0.shtml
      aggie-horticulture.tamu.edu/plantanswers/vegetables/sweetpotato.html
      • Gość: cat-lover Re: batat - słodki ziemniak IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.11.04, 17:07
        Tez nie przepadam, ale jesli robie to w ten sposob-gotuje w lupce do miekkosci,
        studze, obieram z lupki, kroje na plastry takie 1 cm. Na patelni rozpuszczam
        troche masla, klade plastry, jeden obok drugiego, posypuje lekko cynamonem,
        podsmazam i przewracam na druga strone powtarzajac czynnosci. Podaje sie na
        goraco, najczesciej w towarzystwie indyka i sosu zurawinowego.
        • Gość: jo.hanna Re: batat - słodki ziemniak IP: *.kabel.telenet.be 25.11.04, 17:44
          gotuje jak ziemniaki. Ubijam z odrobina masla, galka muszkatulowa lub cynamonem
          i swiezym sokiem pomaranczowym. Podaje zamiast ziemniakow puree.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka