Gość: monika IP: 81.21.195.* 25.11.04, 14:36 Jak pysznie i oryginalnie przyrządza sie słodkie ziemniaki? Nie mogę znaleźć żadnych przepisów, a pewnie takie gdzieś istnieją. Może znacie jakieś sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek1f Re: batat - słodki ziemniak IP: 81.210.22.* 25.11.04, 14:45 Nie lubie batata, bo jakoś kojarzy mi sie zawsze z przegotowana - słodka marchewką. Tak mi sie kojarzył po upieczeniu w folii, jak ziemniak (nawet mimo solonego masła...), po ugotowaniu tez. Tka jego uroda. Ale raz podpasował: obgotowałem całego 15 minut. Pokroilem na plastry grube i w rondelku zalałem go sojowym sosem, chilli w proszku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, podlałem tez kapka wina czerwonego (bo to było w lodówce otwarte) i na małym ogniu pyrkałem aż był w miare miękki (żeby się nie rozpadł). I to było dobre :-) mimo marchewkowego podtekstu zdławionego wyraźnymi smakami. Spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pimienta Re: batat - słodki ziemniak 25.11.04, 14:55 Ja jednak polecam pieczone w folii. Można w piekarniku, ale najsmaczniejsze są takie prosto z żaru, np. w kominku. W niektórych miejscach troszkę się przypiekają i tworzy sie pyszny karmel. Podaję do nich czosnkowe masło, serki typu Tartare, różne inne ostre sery i zieloną sałatę z pomidorami. Pyyycha. Zgodzę się z jacek1f, że mają coś wspólnego z gotowną marchewką, ale mi to nie przeszkadza. Poza tym jest kilka odmian tych ziemniaków, niektóre pomarańczowe, inne bardziej beżowe, jedne są bardziej mączne, inne wodniste. Ale z taką różnorodnością spotkałam się w Portugalii. W Polsce dostępna jest w zasadzie jedna odmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: batat - słodki ziemniak IP: *.proxy.aol.com 25.11.04, 15:08 Jakoś brak polskich przepisów, ale po angielsku - zatrzęsienie. Ale pieczone to wśród nich raczej aberacja. www.bhg.com/home/Sweet-Potatoes-Recipes.html www.cdkitchen.com/recipes/cat/141/0.shtml aggie-horticulture.tamu.edu/plantanswers/vegetables/sweetpotato.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: batat - słodki ziemniak IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.11.04, 17:07 Tez nie przepadam, ale jesli robie to w ten sposob-gotuje w lupce do miekkosci, studze, obieram z lupki, kroje na plastry takie 1 cm. Na patelni rozpuszczam troche masla, klade plastry, jeden obok drugiego, posypuje lekko cynamonem, podsmazam i przewracam na druga strone powtarzajac czynnosci. Podaje sie na goraco, najczesciej w towarzystwie indyka i sosu zurawinowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: batat - słodki ziemniak IP: *.kabel.telenet.be 25.11.04, 17:44 gotuje jak ziemniaki. Ubijam z odrobina masla, galka muszkatulowa lub cynamonem i swiezym sokiem pomaranczowym. Podaje zamiast ziemniakow puree. Odpowiedz Link Zgłoś