perry_m 01.12.04, 11:15 w piwie i przyprawach jest doskonala, smak rewelacyjny, lekko korzenny. jacku jeszcze raz dziekuje za pomysl trafiony smakowo w 10, perry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek1f Re: jackowa golonka - dzieki IP: 81.210.22.* 01.12.04, 11:36 Baardzo się cieszę! To podam jeszcze raz dla innych może - jak sprawdzona przez naszego w końcu forumowego speca :-)) Nie jest moja do końca, bo nie wymysliłem jej wszak, ale trochę po eksperymentach podkreciłem jedynie :-) "Golonkę marynuję z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, goździk, 2 owoce jałowca rozkruszone)w piwie jasnym (jedna butla)przez 24 godziny. Następnie krótko gotuję w marynacie tejże (jakieś pół godziny) i przekładam do piekarnika na blachę. Dodaję dodatki lub nie, zależy od smaka (cebulki, owoc jakiś, ziemniaczki młode) podlewam tworzącym się sosem i piekę w słabo nagrzanym piekarniku (130-140 st. C) ok. 1 godziny. Zależy od wymiaru golonki. Później znowu przekładam do garnka, gdzie golonka dochodzi dusząc się powoli. Tu też można uzupełniać piwem... Można w międzyczasie zrobić smarowidło golonkowe np. miód, cytrynowy sok, sos sojowy... lub inne - żeby posmarować golonkę przed podaniem. Jak ktoś kocha skórkę, to można wstawić raz jeszcze do nagrzanego piekarnika. Wiem, że skomplikowane, ale z samego pieczenia nie wychodzi mi cala dobrze zrobiona przy kości, dlatego podduszam jeszcze później. Smacznego." Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie no i całe szczęście, że nie Twoja ;-) 01.12.04, 11:40 bo kanibalizm jakoś w naszej szerokości geograficznej nie jest trendy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: jackowa golonka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.12.04, 13:31 Musi byc smaczna taka golonka,skorzystam z przepisu wkrotce.Wlasnie przez to,ze zewnetrzna czesc golonki juz prawie sie rozpada a mieso przy kosci nie zawsze jest dostatecznie dociagniete/pomimo dlugiej obrobki/,ja przygotowuje ja troche inaczej. Marynuje w przyprawach wczesniej podobnie jak Jacek, nastepnie tez obgotowuje lecz w szybkowarze do 30 minut /czas zalezy od wielkosci/ Obgotowanie potzrebne do wyjecia kosci. nastepnie przestudzona dolonke kroje grubsze w plastry w poprzek. Zinma golonke latwiej sie kroi./zwykle obgotowuje dzien wczesniej.Pokrojone plastry przyprawiam raz jeszcze w razie potzreby /sol pieprz,kminek papryka ziola...'obtacaam w mace ,obsmazam na oleju na rumiano.W tym czasie przygotowuje warzywa pokrojone w paski: marchew, pietruche, seler i cebule w kostke,moze byc tez troche pora/ Warzywa przekladam do rondla, na nie klade obsmazona golonke,podlewam wywarem pozostalym z obgotowania golonki ,dolewam piwo i tak dusze pod przykryciem na malym ogniu do miekkosci warzyw i golonki. Sos ,jaki sie wytwarza jest pyszny i juz wystarczajaco zageszczony tak warzywami jak i maka.W trakcie duszenia w razie potrzeby nalezy podlewac piwem i wywarem.Polecam.Nie ma chrupiacej skorki ale tez jest b. smaczna Odpowiedz Link Zgłoś