Dodaj do ulubionych

Gdzie w Stanach dostac

07.12.04, 19:22
-swieze drozdze
-kurki i inne grzyby lesne
-tarta bulke
Moze wiecie????? Bylabym wdzieczna za podpowiedz...
Obserwuj wątek
    • cat-lover Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 19:32
      W normalnym supermarkecie.
      Bulka tarta w kilku wydaniach, tzn. sama bulka, lub tzw. wloska czyli z ziolami
      i parmezanem, lub tez czosnkiem, wiec sprawdzaj napisy na pudelkach.
      Drozdze-suche na polce przy produktach do pieczenia a swieze w lodowce, u nas
      sa w okolicy nabialu.
      Grzyby suszone, najblizsze prawdziwkom sa porcini, kupuje suszone w malych
      woreczkach tam gdzie warzywa i owoce/u nas wisza nad lodowkami z warzywami/.
      Czasem widuje swieze kurki/chantarells/ ale to w bardziej ekskluzywnych
      marketach. Ostatnio kupowalam swieze kurki po $6.99 za funt, widzialam tez
      prawdziwki po $49.99 za funt.
      Podobno-u nas nie ma, ale w innych rejonach USA -mozesz kupic suszone porcini w
      Costco. Jezeli masz kolo siebie Trader Joe's to powinnas znalezc zamrozone
      kurki/ale moje byly gorzkie/ i prawdziwki/dobre/ prosto z Litwy.
    • Gość: Nobullshit Re: Gdzie w Stanach dostac IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.12.04, 20:04
      Jeśli mnie pamięć nie myli, do NY nie masz daleko.
      Więc zrób sobie wycieczkę na zakupy na Greenpoint. Całkiem ładnie się
      tam teraz zrobiło. Główną ulicę wyłożyli nowy asfaltem, latarnie gustowne
      stoją, rosną ceny nieruchomości, bo dzielnica robi się modna.
      Na kurki trochę za późno (przynajmniej świeże) ale inne rzeczy dostaniesz.
      • staua Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 20:13
        Suszone sa wszedzie, ale chodzi mi o swieze grzyby, nawet na Greenpoincie, gdzie dosc regularnie
        robie zakupy zywnosciowe, nie widzialam. Gdzie sa?
        Swiezych drozdzy nie widzialam jeszcze w zadnym supermarkecie, instant to nie problem, ale czasem
        chce uzyc swiezych, zeby sprawdzic, czy bedzie roznica (zwlaszcza, jak w przepisie sa swieze, a cisato
        mimo zastosowania przelicznika nie udalo sie tak dobrze, jak mogloby).
        Bulki poszukam.
        • sabba staua 07.12.04, 20:17
          ale bulke tarta przeciez samemu mozesz zrobic jak ci zostalo jakies suche biale
          pieczywo tosty czy bulki....
          • staua Re: staua 07.12.04, 21:57
            Robie :-) Ale czasem mi sie nie chce trzec, wiec pomyslalam, ze moglabym kupic...
            • sabba Re: staua 08.12.04, 08:51
              tez mi sie nie chce:) ale jakos nigdy nie udalo mi sie kupic takiej dobrej
              tartej. Zawsze jakasz taka wyszuszona:))) i jakby podsmierdywalo. No, nie
              podchodzi mi jakos tam kupna..:)
        • cat-lover Re:ej, stan przed lodowka i szukaj tych.... 07.12.04, 20:21
          drozdzy w najmniej ciekawych miejscach, tzn. np. w kacie. U mnie stoja kolo
          buteleczek z chrzanem ze smietana. Czasem je po prostu ciezko zauwazyc bo to sa
          malutkie kosteczki.
          • staua Re:ej, stan przed lodowka i szukaj tych.... 07.12.04, 21:56
            Wiem, szukalam, naprawde!!! I to w paru supermarketach... Ale jeszcze poszukam, bo moze
            rzeczywiscie nie zauwazylam...
        • allexamina Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 21:14
          Swieze drozdze sprzedaja we wielu etnicznych sklepach zywnosciowych (poza
          azjatyckimi): w zydowskich, niemieckich, wloskich, greckich, rosyjskich, etc.

Bread crumbs (bulke tarta) w supermarketach widzialam, ale ona jest bardzo stara
          i niedobra: ja robie wlasna.

Swieze grzyby (kurki i prawdziwki) sprzedaje Whole Foods - o ile wiem oni sa i w
          NJ i w NY (state), moga tez byc w Wild Oats, albo Treasure Island (choc nie
          sprawdzalam gdzie te sklepy sa w USA poza Chicago). Kazdy "upscale" supermarket
          ma w dzisiejszych czasach grzyby. Choc nie codziennie. Tam tez znajdziesz
          swiezsza bulke tarta (szukaj ich wlasnej roboty). Niedawno kupilam tam kurki i
          zjedlismy na sniadanie z jajem - troche byly malo aromatyczne. Jesli w Twoich
          okolicach jest tez cos takiego jak "Farmers Market" - sprobuj tam, jesli beda
          sprzedawac grzyby to taniej i swiezsze.

Nie wiem jak Wy ale ja nie cierpie Trader John's. Moze tylko te w Chicago sa
          bez sensu, nic tu nie mozna dostac.
          • staua Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 22:00
            Ja nawet lubie Trader Joe's, acz nie wszystko (oni czesto promuja gotowe dania i polprodukty mrozone,
            a ja ich nie lubie). Ale lubie od nich bruschette, pesto, tapenade. Choc pesto ostatnio zaczelam sama
            robic ze swojej bazylii (ktora juz mi sie skonczyla) i wychodzi duzo lepsze...
            U mnie nie ma Whole Foods (tzn. jest w NYC, ale nie w promieniu 30 mil ode mnie), mam cos co sie
            nazywa Wild by Nature, super jesli chodzi o inne rzeczy, ale swiezych grzybow innych niz pieczarki i
            portabella tez nie maja. Moze rzeczwiscie jakis market, tego tu pelno, choc jak odwiedzalam przelotnie,
            to nie pytalam o grzyby...
            • Gość: kluba1 Re: Gdzie w Stanach dostac IP: *.we.client2.attbi.com 07.12.04, 22:17
              Drozdze sa w sekcjach gdzie sa chlodziarki - nie zamrazalniki czyli tam,gdzie
              sa parowki, wedliny itp. Drozdze sa w kostkach... grzyby tez sa w
              sklepach,,,zmien moze sklep...
              • Gość: kluba1 Re: Gdzie w Stanach dostac IP: *.we.client2.attbi.com 07.12.04, 22:20
                aa... tarta bulka byla jescze ... przeciez jest w kazdym sklepie !! I to kilka
                rodzai ..spytaj o bread crumbs..
                • staua Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 23:37
                  Bread crumbs (wiem, jak to jest po angielsku) dla mnie wygladaja inaczej niz bulka tarta naturalna
                  (ktora kupowalam mieszkajac w Europie bez problemu). No, ale moze sprawdze w tym sklepie ze
                  zdrowa zywnoscia. Wiem, ze drozdze sa w kostkach, na ogol szukalam ich w chlodziarkach z
                  produktami mlecznymi, a nie z miesem, ale zobacze tez tam.
                  Ciesze sie, ze mi mowisz, ze wszystko jest i chetnie zmienie sklep, tylko wlasnie pytam, na jaki? I jakie
                  swieze grzyby sa?
                  Dziwne, ze w kilku postach wyczuwam jakis zgryzliwy ton, ja nie narzekam na amerykanskie jedzenie,
                  tylko pytam, gdzie kupic konkretne rzeczy.
                  • Gość: kluba1 Re: Gdzie w Stanach dostac IP: *.we.client2.attbi.com 08.12.04, 16:23
                    staua, mieszkam w Californii .. wszystkie te produkty mam tu w sklepach.. nie
                    zawsze sa przechowywane w tym samym miejscu - Ralphs w Marina ma troche inne
                    rozlozenie niz Ralphs w innym miejscu..Z drozdzami nie mam klopotu - odkrylam
                    je , gdyz ( lata temu) brat kupil jako serek topiony :-)W jednym sklepie
                    trzymane sa tam,gdzie maja takie gotowe do upieczenia ciastka, buleczki , itd..
                    w innym sklepie sa przy parowkach i ogorkach konserwowych.. Jesli ci bread
                    crumbs nie odpowiadaja to kup moze wysuszony chleb na "turkey stuffing"...
                    tez jest ok tylko wieksze grudki.. Grzyby - sa pieczarki, kurki, kanie, takie
                    jak podgrzybki .. zalezy od sezonu.. Jesli masz tam Gelson - sprawdz! Oni
                    maja duzy wybor i wcale nie takie niesamowite ceny..
                    • staua Re: Gdzie w Stanach dostac 08.12.04, 20:47
                      Dzis pojde specjalnie po drozdze i sprawdze :-)) moze wreszcie je znajde.
                      Musze wyszukac wloska piekarnie, moze bedzie dobra bulka.
                      Grzyby znalazlam na razie w necie, ale sa drogie... Chociaz zielona sypka herbate kupuje w necie, to
                      czemu nie grzyby! Tylko ciekawe, jak bedzie z ich swiezoscia...
            • allexamina Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 22:23
              A masz gdzies blisko wloski supermarket? Bo w chicagoskim Caputto's sprzedaja
              grzyby, wiec w innym wloskim dobrym supermarkecie pewnie beda sprzedawac tez...
              I pewnie taniej niz w gourmet supermarkets...
              • staua Re: Gdzie w Stanach dostac 07.12.04, 23:38
                Hmm.... nie wiem :-) ale sie dowiem.
                Pozdrawiam
                • akaala Re: Gdzie w Stanach dostac 08.12.04, 02:35
                  na pewno w Whole Foods. Skoro w Kalifornii maja pelno kurek (sezon), to pewnie do NY tez dowioza.
    • Gość: Pichciarz Kurki etc. IP: *.nyc.rr.com 08.12.04, 14:51
      Staua: kurki to chyba to, tutaj zwane z francuska chanterelles:
      dot.kde.org/1079301318/1079308547/1079318873/chanterelles-1-001a.jpg
      Widuję w "eleganckich" delikatesach typu De Luca lub Zabar.
      Doskonała tarta bułka w piekarniach włoskich.
      Drożdże są, zapytaj o świerze w superach lub może w zdrowej żywności.
      Pozdrawiam.
      • staua Re: Kurki etc. 08.12.04, 20:45
        Liczylam na Ciebie :-)
        Tak, kurki to chanterelles.
        A moze wiesz (albo ktos inny) czy tilapia ma jakas inna polska nazwe, czy to niedostepna w Polsce
        ryba? Bo bardzo ja lubie i chcialam zarekomendowac rodzinie w Polsce...
        Pozdrawiam
        • ampolion Re: Kurki etc. 09.12.04, 06:27
          Zobaczę czy znajdę, ale AOL z faworytkami mi wysiadł, a tam miałem i rybne
          terminologie. Poszukam, ale nie dzisiaj - już po północy. Do jutra.
          • ampolion Re: Kurki etc. 09.12.04, 06:30
            Już mam:
            www.republika.pl/pielegnicowate/html/tilapia_zillii.html
    • brtlmj Re: Gdzie w Stanach dostac 09.12.04, 01:39
      > -kurki

Costco.

Bartek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka