nimeska 08.12.04, 13:29 czy jest jakis sposob zeby go domowym sposobem wypiec ? slyszalam gdzies ze jest robiony na bazie wody i maki ? ale co z czym i jak nie mam pojecia :( jesli nie macie oplatka na wigilijnym stole czy go zastepujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: OPLATEK 08.12.04, 13:37 krzyżem w kościele nei leżę, ale chyba niczym nie da się zastapić. może chlebem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED zastąpić chlebem IP: 193.0.117.* 08.12.04, 13:39 natomiast opłatek rzeczywiście jest robiony z wody i mąki li i jedynie tylko cały sęk w waflownicy a raczej opłatkownicy, no musi sprzęt po prostu specjalny być Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: zastąpić chlebem 08.12.04, 13:43 bo jakos mnie wzielo na robienie wszsytkoego samemu, jakas sie ze mnie Zosia- Samosia w tym roku zrobila :p a moze by tak na patelni ? hmmm ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zastąpić chlebem 08.12.04, 13:46 Mozn poprosic o przyslanie z Polski razem z zyczeniami. Dobrze jest o tym wspomniec, gdyz na ogol nikomu nie przychodzi do glowy faklt, ze oplatek jest polski i w innych krajach go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: zastąpić chlebem 08.12.04, 13:47 a taki "prawdziwy" to jest święcony, więc musiałabys albo iśc po wodę swięconą, albo pójść do kościoła ;) na patelnie nie radzę, jest zbyt cienki i może się przypalić. poza tym, w płatkownicy/waflownicy jest robiony bez tłuszczu. chyba z tym samodzielnym wypiekiem opłatka trochę przekombinowałaś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: OPLATEK 08.12.04, 14:31 oj chyba macie racje, lepiej niech mi przysla nawet w kliku kawalach a ja ie przysla to sie chlebkiem polamiemy :D Dziekuje wszsytkim :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: OPLATEK 08.12.04, 14:47 Ja w zeszla Wigilie lamalam sie ze wspolbiesiadnikami plackiem chlebowym (takim typowym arabskim, plaskim). Jakos wszyscy o oplatku zapomnieli, a zamowiony w ostatniej chwili nie dojechal z przyczyn nieznanych :-(. Ale wlasnego wyrobu oplatkow "zeby, aby" dla samej idei samosiowania nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: OPLATEK 08.12.04, 15:09 juz siostre zmolestowalam zeby mi wyslala :D Odpowiedz Link Zgłoś
dagda1 Re: OPLATEK 08.12.04, 15:29 mam podejrzenia że robiony jest z mąki ryżowej, wczujcie się w smak... Odpowiedz Link Zgłoś