Dodaj do ulubionych

Puste w środku kiszone ogórki

11.12.04, 21:38
W każdym słoiku z kiszonymi ogórkami, znajdują się ukiszone "puste" w środku.
Praktycznie są to ukiszone skóry z cienką warstwą miąższu, wypełnione
częściowo płynem. Z tych samych robiłam sałatki --> przy krojeniu w plastry
były OK. Konserwowe wychodzą jak należy /w przekroju pełne. Tylko kiszone
takie "ułomne".
W czym tkwi tajemnica? Co robię źle?
Ułożone w słojach ogórki zalewam gorącą solanką.
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: Puste w środku kiszone ogórki 12.12.04, 13:23
      nie wiem czy to przyczyna tych "pustaköw", ale o ile mi wiadomo, to zalewa sie
      LETNIA solanka.
      • jackussi Re: Puste w środku kiszone ogórki 12.12.04, 16:28
        Skąd te ogórki miałaś? Kupione na targu, w sklepie czy z włąsnego ogródka?

Czasami te kupione od "przemysłowego" producenta takie są - zero wartości -
        tylko woda w środku a po ukwaszeniu własnie takie wychodzą
    • Gość: jacek1f Re: Puste w środku kiszone ogórki IP: *.chello.pl 12.12.04, 21:31
      To zalezy od pierwotnego doboru ogorkow. Od tega w jakim stanie jest ich masa
      pestkowa:-)
      Ale swietnie nadaja sie do napelnienia miodem z orzechami. Jakby co zerknij do
      wyszukiwarki "ogórki kwaszone-inaczej".
    • em_es to chemia... 12.12.04, 21:53
      Z mojego doświadczenia wynika, że tak wyglądają kiszone ogórki, które były
      baaardzo intensywnie nawożone, bez zachowania okresów "nie zbierania" po
      opryskaniu. Jeśli dbasz o zdrowie to wyrzuć wszystkie z takimi objawami. Od
      kilku lat kiszę ogórki swojej hodowli, nie nawożę niczym sztucznym - jedynie
      jak są małe, przed owocowaniem, pryskam przeciw zarazie ogórkowej (objawia się
      obsychaniem liści, a w efekcie szybkim zgonem krzaków)- ale nigdy później,
      sobie usychają jak je choroba dopadnie, ale ja chemii nie będę jeść. I z tych
      moich nie zdarzają mi się puste kiszone, nigdy. Zbiory mam mniejsze niż
      plantatorzy, ale zdrowe.
      • Gość: mirka Re: to chemia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 09:03
        A u nas /ja sieję, tesciowa kisi/ choc bez sztucznych nawozów i oprysku
        najwyzej raz na kwitnace też sie zdarzaja te puste. Tez kiedys myślalam, że to
        nawozy, a teraz nie mam wiecej hipotez.
    • Gość: zayad-anka@o2.pl Re: Puste w środku kiszone ogórki IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 13.12.04, 08:54
      ja przed kiszeniem kazdy ogorek przekluwam wykalaczka w poprzek wtedy plyn z
      ogorka wychodzi na zewnatrz a ogorek jest twardy
    • jswm Re: Puste w środku kiszone ogórki 13.12.04, 09:23
      a ja sie poddałam :( , kiedyś robiłam wspaniałe ogórki, takie, że znajomym
      rozdawałam. a potem pare razy pod rząd wyszły mi wstrętne i nie robię już wcale
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka