Dodaj do ulubionych

Jakie bedzie Wasze menu na Swieta???

12.12.04, 04:18

Obserwuj wątek
    • staua Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 12.12.04, 04:23
      tzn. co juz wiecie, ze na pewno bedzie?
      U mnie na pewno makowiec i cozonac. Innych ciast nie bedzie. Bedzie galareta rybna, ale nie z karpia
      (nie wiem jeszcze, z czego), salatka warzywna, zupa z suszonych grzybow, sledzie (z matiasow) w oleju
      i w smietanie. Po Wigilii pieczen i fasolka szparagowa ze skwarkami z bekonu. Pasztet i pasztet wege
      (nie wiem jeszcze, czy z cukinii, czy trojkolorowy). Bigos.
      Moje Swieta sa kompromisem miedzy moimi przyzwyczajeniami a meza. Poniewaz maz nie gotuje, z
      rumunskich potraw bedzie tylko cozonac, ktory jest po prostu drozdzowym ciastem w formie do keksu.
      Za to on nie lubi barszczu i dlatego bedzie grzybowa.
      • ampolion Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 12.12.04, 06:06
        Staua: nie wytykam, ale rumuńskości w Internecie pełno...
        M.
        • staua Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 12.12.04, 20:35
          Ja wiem, i mam sporo przepisow, ale raczej nie na te ich swiateczne potrawy!!!
          Robie czesto rozne rzeczy, natomiast na Swieta sie nie jestem w stanie bardziej
          zmobilizowac (ale maz - nie liczac barszczu- nie protestuje przeciwko polskim
          potrawom, wiec nie mam motywacji)
          • staua Ampolion 13.12.04, 04:09
            Twoj post tak mnie poruszyl, ze jeszcze raz wypytalam meza, o czym rumunskim (oprocz cozonaca)
            marzy na Swieta. Odpowiedz:
            1. Nozki wieprzowe zawierajace ryj i uszy
            2. Sarmale (czyli takie troszke tylko zmienione golabki)
            3. Sorici (pieczona swinska skora).
            I przypomnialo mi sie, dlaczego nie chcialam rumunskiego jedzenia na Swieta. Ale poniewaz mu
            narobilam smaku tym pytaniem, to zrobie "nozki" (czyli wieprzowine w galarecie po prostu, nawet
            nozek tu bym nie dostala, a ryja nie zniose) i MOZE golabki. Co do skory - myslisz, ze jako zastepstwo
            nadalyby sie pork skins (takie chipsy?) :-))
            Pozdrowienia
      • Gość: fiordilligi Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:34
        U mnie skromnie, bo w osmym m-cu ciąży nie dam rady spędzić tygodnia w kuchni:-)
        Wigilia: zupa grzybowa z kaszą jaglaną, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z
        suszonymi śliwkami ( moje ulubione) karp smażony, kluski z makiem i kutia ( jak
        małżonek przygotuje pszenicę) no i kompot z suszu
        Obiad: kaczka z pomarańczami
    • sabba bedzie malo 12.12.04, 14:34
      z ciast tylko jabkowe z bakaliami i z rumem. Jeszcze nie wiem co bedzie na
      wigilie i na pierwszy i drugi dzien swiat, ale:
      1. dziczyzna
      2. barszcz i golabki
      3. fondue
      4. raclette
      • miska_malcova Re: bedzie malo 12.12.04, 15:22
        U mnie sporo (połączenie potraw rodziny męża i mojej rodziny) - kolejność
        przypadkowa:

1. Karp smażony
        2. Żurek z grzybami i ziemniakami
        3. Barszcz czerwony z uszkami (uszka z kapusta i grzybami)
        4. Groch z kompotem z suszu
        5. Kapusta z grochem
        6. Ryba po żydowsku
        7. Piernik z marmoladą
        8. Makowiec
        9. Chałka
        10. Kompot z suszu osobno
    • kragmel Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 12.12.04, 23:58
      u moich rodziców raczej się nie szaleje z nowościami, więc zapewne na stół
      wjadą:
      - pieczone pstrągi/łosoś
      - malutki karp faszerowany na słodko
      - barszcz czerwony do popijania
      - pierogi z grzybami
      - śledź pod pierzyną
      - śledź jeszcze jeden, ale brak decyzji
      - sałatka jarzynowa
      - kompot z suszu (dla mnie specjalnie :)
      - piernik
      - karpatka (dla mojego brata)
      - kutia, w tym roku chyba wzbogacona łamańcami do maku, bo maman widziała w
      jakiejś gazecie i strasznie jej się spodobało
      chyba nic nie zapomniałam.
      poza tym bratowa mamy dostarczy makowiec, a bratowa moja sernik :)
      w pierwszy dzień świąt świętujemy w obszernym gronie rodzinnym i wtedy
      zabieramy ze sobą duże ciasto drożdżowe dla najstarszej z ciotek.
      • cat-lover Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 13.12.04, 18:12
        Wigilia oczywiscie po polsku, a swiateczny obiad amerykanski.

Na Wigilie- czerwony barszcz z uszkami, potem sledzik na 2 sposoby i
        gravlax/losos/, pierogi ruskie, kapusta z grzybami, jakas smazona ryba/na pewno
        nie karp bo tu jest okropny, ale moze np. orange roughy/, kutia, kompot z
        suszu. Uszka i pierogi "popelnilam" w sobote/zamrozilam/, wiec najgorsza robota
        z glowy.

W Swieta/tu sie obchodzi tylko 1 dzien/ rano pewnie resztki sledzika i
        gravlaxa, jakas salatka, a obiad- na zyczenie corki-amerykanski. Standardowo
        podaje sie albo indyka albo pieczen wolowa albo pieczone zeberka jagniece albo
        pieczona szynke na slodko z gozdzikami. Ja chyba zrobie szynke, ale bez
        gozdzikow, raczej z brazowym cukrem. Do tego oczywiscie ziemniaczki puree,
        zielona fasolka/musi byc, nie pytajcie dlaczego, ale tak sie przyjelo/, jakas
        salata. Na deser tzw. tort lodowy/bezy orzechowe z masa waniliowa/ receptury
        mojej mamy.

• ewana3 Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 13.12.04, 18:54
          U mnie tak:
          barszcz czerwony (już się kisi) + uszka z grzybami
          pierogi ruskie
          pierogi z kiszonej papusty i grzybkami
          pierogi ze słodkiej kapusty i grzybkami
          gołąbki z grzybami z sosem grzybowym
          karp z czosnkiem
          kompot z suszu
          kutia
          • Gość: czarna Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:34
            kompilacja potraw z regionów babcinych (rawa mazowiecka) i dzadkowego wschodu:
            -barszcz z uszkami
            -ryba smażona (ale nie karp, bo nikt nie lubi)
            -ryba po grecku
            -ryba w galarecie
            -makowce
            -piernik
            -kompot z suszu w dużych ilościach
            -kapuśniaczki, czyli wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem kapuściano-
            pieczarkowym
            .
            natomiast ku mojemu utrapieniu na pierwszy i drugi dzień świąt jest samo zimne
            jedzenie ukochane przez resztę rodziny: jakieś sałatki, klopsy, jajka
            faszerowane itp. co można im zaproponować ciepłego i dobrego?
    • krasnowo Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 13.12.04, 21:07
      to i ja się pochwalę - u nas baardzo tradycyjnie, tak lubimy :
      wigilia

-barszcz z uszkami (mój)
      -zupa grzybowa - maczanka- z blinami (męża)
      -ryba smażona - karp
      -ryba faszerowana - łosoś - w galarecie
      -ryba w galarecie - karp
      -pierogi z kapustą słodką i borowikami
      -pierogi ruskie
      -makowce
      -tort migdałowy
      -tort czekoladowy (brata i synka)
      -kutia
      -kompot z suszu
      -kisiel z żurawin
      -coś słodkiego bezglutenowego dla bliźniąt

na obiad
      -kaczka pieczona w piwie, pieczone jabłka, ziemniaczki puree i ryż - do wyboru,
      surówka z selera, zielona sałata
      • Gość: baba Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:39
        barszcz na pieczonych burakach, uszka, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z
        kaszą gryczaną z grzybami, karp smażony, kapusta z grochem, śledzie, kutia,
        ciasta, kompot wiśniowy, kawa, herbata.
        • Gość: baba Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:00
          a na święta kaczka z jabłkami, bigos taki 3 dni robiony, rolady z indyka,
          pieczeń wieprzowa po polsku
          • Gość: Cynamoon Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:13
            Hmmm...Mama robi, wiec u nas bedzie barszcz czerwony z uszkami, kapusta z
            grzybami plus postne ziemniaki do tego (uwielbiam!!!!!!!!!!!!), karp smazony,
            kilka rodzajow sledzi, (moze jeszcze jakas inna ryba, chyba po grecku) racuchy
            drozdzowe, kutia (z makiem napewno, ale poniewaz nie lubie, zrobie druga -z
            kasza jaglana).

Na ta wigilijna kapuste czekam caly rok.

• Gość: baba Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:27
              a ziemiaczki robię tak/ np.6 ziemiaków 3 cebule zalewam 1 szklanką wody i 2
              szklankami dobrego mleka. solę pod koniec gotowania. i tłukę...można dodać
              kminek.
              • staua Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 14.12.04, 00:10
                Baba,
                znam kogos, kto przyrzadza bardzo podobne menu (zwlaszcza barszcz z pieczonych burakow i
                ziemniaki z cebula). Moze znam Ciebie? :-))
                • Gość: baba Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 09:47
                  nie sądzę ale miło mi bardzo. pozdrów koleżankę od pieczonych buraków.
                  • Gość: Renata Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: 192.39.188.* 14.12.04, 14:46
                    fiordilligi, napisz jak robisz pierogi z suszonymi śliwkami. Bardzo mnie
                    zainteresowałaś.
                    • Gość: atka Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:50
                      Ja też proszę, bardzo bym chciała spróbować, bo tych z kapusta i grzybami nie
                      lubię.
                    • Gość: fiordilligi Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 18:59
                      Potrawa dla lubiących śliwki suszone,oczywiście. Śliwki musza być dobrej
                      jakości, bez goryczki. W tym roku kupiłam świetne węgierki . Śliwki moczę w
                      ostudzonej przegotowanej wodzie, aby zmiękły. Po namoczeniu dokladnie odsączam
                      i następnie mielę w maszynce na średnim sitku. I taką masą nadziewam pierogi
                      podsypując cukrem przed zaklejeniem. bardzo proste, bardzo smaczne i pierogi
                      całkiem ładnie się sklejają. Patent odkryłam trzy lata temu i rodzina do dziś
                      ubostwia.
                      • Gość: fiordilligi Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 19:00
                        Acha, podaję polane roztopionym masełkiem albo uprazoną na masełku bułką tartą.
                  • Gość: mnkra Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: *.chello.pl 14.12.04, 14:49
                    Przeczytalam wypowiedzi i piszecie glownie o potrawach
                    wigilijnych.Wiadomo,zawsze wszystkiego zrobi sie wiecej i zjada potem w
                    swieta.Nie mniej jednak cztajac,myslalam,ze bedzie wiecej pomyslow na
                    konkretnie swiateczne 2 dania. Kroluje kaczka,fakt ,pyszna jest i pieczen z
                    szynki.Ja chyba zrobie rolade ze schabu ze sliwkami suszonymi, albo roladki tez
                    ze schabu w sosie. Nie ukrywam,ze kaczka tez mnie kusi ale tradycyjnie z
                    jablkami miodem i majerankiem.Intensywnie mysle nad menu swiatecznym ,moze
                    jeszcze wpadnie mi jakis pomysl do glowy
                  • staua Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 14.12.04, 16:05
                    Niestety nie mamy kontaktu :-( I dlatego mialam nadzieje, ze to Ty...
                    Nie szkodzi.
                    Pozdrawiam serdecznie
    • mysiulek08 Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 14.12.04, 18:17
      Postaram sie aby byla jak najbardziej tradycjna, a wiec:
      barszczyk
      uszka z grzybami
      biala fasola (do barszczu)
      sledz w smietanie
      sledz w oliwie z cebulka
      smazona ryba, oby byl to pstrag:)
      losos z rusztu
      ryba w galarecie (tutejszy congrio, czyli morski wegorz swietnie sie nadaje)
      ryba po grecku
      ziemiaki w lupinach, albo pieczone
      makowiec
      piernik
      chleb wlasnego wypieku
      oplatek zza oceanu
      byc moze skusze sie na pierogi z kapusta.

Tutaj jest jeden dzien swiat, obiadu nie bedzie, zreszta zgodnie z rodzinna
      tradycja nie gotuje sie w ten dzien, bo pakujemy to co zostalo z wigilii, a jak
      znam swoje zdolnosci to zostanie sporo:) do lodowki, wsiadamy w autko i bedzie
      bozonarodzeniowy piknik nad Pacyfikiem:)

To juz druga moja samodzielna Wigilia na Nowej Ziemi i bardzo, bardzo doceniam
      wysilek mojej Mamy, ktora przez lata przygotowywala powyzsze specjaly, niestety
      najczesciej sama.

www.polcom.cl/patagonia
      www.polcom.cl/zloto
      smakosze.blox.pl
    • egipcjanka15 Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 09:55
      To moja trzecia pod rzad Wigilia u faraonow, wiec mam juz wprawe. Ludziskow
      naszych tu pare sztuk jest i przewaznie na Swieta budzi sie instynkt stadny,
      wiec bedzie nas sporo przy stole (jeszcze nie wiem dokladnie ile). Oczywiscie,
      w miare mozliwosci, bedzie tradycyjnie:
      Oplatek juz w szafce zabezpieczony
      Zupa grzybowa (z borowikow) z lazankami - taka sie zawsze u mnie w domu robilo,
      barszcz na Wigilie nie wystepowal.
      Sledzia zapas jest; pozostaje zdecydowac jak go przyrzadzic. Na pewno bedzie
      korzenny - dobrze wymacerowany w roznych przyprawach. I jeszcze jakis drugi,
      chwilowo pomyslu brak. A raczej mam tyle mozliwosci (nazbieranych przepisow),
      ze nie wiem na co sie zdecydowac.
      Pierogi z kapusta i grzybami na pewno.
      Tradycyjna "polska" salatka - nie jest to moze typowe wigilijne danie, ale za
      to kraj przypomina i wszyscy z radoscia jedza.
      Ryba z grilla (i to nie karp, a nawet nie slodkowodna, niestety, ale na pewno
      smaczna)
      Pierniczkow wybor przyjechal (kupnych; jak znajde czas, to moze cos dopieke,
      ale cos mi sie na nadmiar czasu nie zanosi :-()
      Niestety, ach niestety, nie bedzie nic z makiem, buuuuuuuuu. Uwielbiam strucle
      z makiem i lamance, och (zawsze byly na Swieta, kutii sie nie robilo).
      Kompot z suszu (susz bazowy z Polski przyjechal, bo tu sliwki tylko
      kalifornijskie, a jablek suszonych brak; dolozy sie jeszcze figi, moze morele)

I beda koledy i choinka (sztuczna, ale coz zrobic, za to ozdobiona jak trzeba)
      i ozdoby z pomaranczy (dzis chce zrobic plastry - suszenie w piekarniku z braku
      kaloryferow; cale kule ponakluwam gozdzikami blizej Swiat)
      • Gość: Renata Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? IP: 192.39.188.* 15.12.04, 10:29
        fiordilligi, dzięki za przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. Na pewno
        wypróbuję.
        • hela1 Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 10:35
          Jestesmy zaproszeni na Wigilie do norweskich przyjaciol i tam bedziemy sie
          raczyc na modle lokalna.
          W pierwsze swieto zjemy makowki, barszcz i rybe w zastepstwie nieobecnego
          karpia.
    • jacek1f Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 12:26
      Wigilia:
      śledzie cytrynowe - moje;
      śledzie w musztardzie - Taty Ukochanej;
      śledzie pod pierzynką - Mamy;
      łosoś wędzony w cytrynie - Ukochana;
      ziemniaki pieczone na złoto - moje;
      barszcz czerwony - moje, na zakwasie;
      grzybowa czysta - moja (prawie czysty wywar);
      placuszki grzybowe - kapelusze panierowane - do zup - moje;
      kapusta wigilijna z grzybami - moje;
      karp smażony - Tata;
      karp w galarecie - Mama;
      kluski z makiem - Mama;
      kompot z suszu - Mama;
      kisiel żurawinowy - Mama;
      piernik - Ukochana;
      małe ciasteczka - Młody Człowiek;
      Jest białe wino.
      Ale jesteśmy dzielni, nie? :-))
      1 dzień:
      Lecę i łączę co zostało z barszczu i grzybowej i wypijam po kryjomu :-)))
      Leniwy poranny stół - wędliny, kiełbasy, trochę sałat i mnóstwo marynat różnych.
      Gęś mojej Mamy pewnie, ciasta.
      2 dzień:
      u różnych przyjaciół - z tego co najlepsze było = składanka :-)
      Juz niedługo.
      • monia_77 Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 12:32
        Jacek, a gdzie pierogi ;-0 ??
        • jacek1f Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 12:35
          Nie ma. Nigdy chyba nie było. Pierogi mamy czesto rodzinnie, i tu chyba je
          gzybowe cudenka do zup zastapily, czy co? One (te placuszki) wyewoluowały z
          krokiecików z kapigrzyb do barszczu....
          Ale widzialem w kilku zestawach brak pierogow.:-)
          • jacek1f Re: Jakie bedzie Wasze menu na Swieta??? 15.12.04, 19:12
            up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka