Dodaj do ulubionych

topinambur

12.12.04, 16:55
Dziś wykopaliśmy ponad dwa kg w ogródku i teraz zastanawiam się -
Obserwuj wątek
    • krasnowo Re: topinambur 12.12.04, 16:57
      Z CZYM TO SIĘ JE???
      i jak przyżądza - jakieś pomysły ?
      • Gość: starsza pani Re: topinambur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:27
        W niewielkiej ksiazce kucharskiej "Rarytasy z warzywnika " znalazlam dwa przepisy ;
        W SMIETANIE
        50-70 dag topinamburu
        cebula
        10 dag sloniny lub boczku
        1/2 szklanki wywaru z warzyw
        1/2 szklanki smietany
        2 dag masla
        sol

Do drobno posiekanej cebuli i sloniny ( lub boczku ) pokrojonej w kostke dolozyc maslo i razem
        podsmazyc.Dodac topinambur pokrojony w plasterki , zalac wywarem z warzyw , przykryc i
        udusic.przelozyc na talerze i przed podaniem polac smietana.

" Bulwy topinamburu jada sie duszone w sosie wlasnym, gotowane jak ziemniaki , oraz w
        roznych salatkach.Aby obrane bulwy nie sciemnialy , nalezy delikatnie skropic je sokiem z
        cytryny lub gotowac w lekko zakwaszonej wodzie." - tyle ksiazka.

Jest tu jeszcze przepis na tort .Jesli Cie to takze interesuje to podam pozniej.

Z francuskiej ksiazki podaje wersje z pietruszka ( topinambours a la persillade )

1 kg topinamburu
        3 szalotki
        3 duze zabki czosnku
        2 lyzki stolowe posiekanej naci pietruszki
        3 do 4 lyzki stolowe oliwy
        sol
        pieprz

Umyc topinambur staranie i gotowac 20 min w osolonej wodzie.Posiekac drobno szalotki i
        czosnek.Wymieszac z pietruszka.
        Ugotowany topinambur odcedzic, obrac i pokroic.
        Na patelni rozgrzac oliwe , wrzucic topinambur i podsmazyc na zloto.Kiedy gotowy posypac
        siekanina z czosnku , szalotki i pietruszki.Chwile potrzymac na ogniu , doprawic sola i
        pieprzem.
        Uwazac aby calosci nie przypalic !!!
        Podaje sie jako dodatek do wieprzowiny ( kotlety , schab , pieczen )

Nigdy tego warzywa nie jadlam totez nie moge podac zadnych dodatkowych
        wskazowek.Podalam tylko przepisy w doslownym brzmieniu.
        Mysle , ze forumowicze z Francji mogliby podrzuc jakies przepisy bo to jarzyna kiedys we
        Francji bardzo popularna ale czy wspolczesnie ????

Pozdrawiam
    • nobullshit Re: topinambur 12.12.04, 18:05
      "Bogate w fosfor i potas. W smaku przypominają karczochy. Można je gotować lub
      piec, w skórce lub obrane. Podawane z masłem lub smażonym bekonem, zapiekane s
      sosem pomidorowym i serem. Z puree z bulw robi się zupę. Można je smażyc z
      czosnkiem lub podawać na surowo w sałatkach - wtedy skropić cytryną, bo naczej
      ściemnieją. Świeże bulwy źle się przechowują - do trzech dni w chłodnym
      miejscu".

Tyle Encyklopedia Sztuki Kulinarnet wyd. "Tenten"
      Jak toto wygląda, bo nie było obrazka?
      • wedrowiec2 Re: topinambur 12.12.04, 18:28
        Zdjęcie i przepis
        www.st-michaelshof.de/r_topinambur.html
        • ampolion Re: topinambur 13.12.04, 02:23
          No ale to najzwyklejsze Jerusalem artichokes! Dobre, na surowo ( po obraniu)
          przypominają nieco słodsze kalarepki.
          • nobullshit Re: topinambur 13.12.04, 02:30
            ampolion napisał:
            > No ale to najzwyklejsze Jerusalem artichokes!

Ty jesteś niemożliwy :)
            "Najzwyklejsze"? Jadasz je od kołyski?
            • ampolion Re: topinambur 13.12.04, 02:38
              www.foodsubs.com/Tubers.html.
              Chodzi o terminologię. Nagle się okazało, że co niesłychanie egzotycznego jest
              czymś co jadłem wielokrotnie kupione w superze, ale pod inną nazwą. Bardzo je
              lubię, soczyste i kruche. Więcej w tym pożytecznym linku.
              • ampolion Mała korekta URL 13.12.04, 02:42
                www.foodsubs.com/Tubers.html
                • Gość: starsza pani Re: Mała korekta URL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 07:57
                  Topinambur w Polsce raczej egzotyczny natomiast w Stanach i Kanadzie dosc
                  rozpowszechniony.We Francji byl ale jest w pewnym sensie symbolem biedy i glodu zwlaszcza
                  dla pokolenia , ktore pamieta || wojne swiat.Podobno wraca do lask i bywa w menu eleganckich
                  restauracji.Kraje anglosaskie uzywaja nazwy ; karczochy jerozolimskie natomiast Francuzi "
                  topinambour ( nazwa indianska ) W polskiej literaturze wystepuje jako slonecznik bulwiasty ,
                  karczoch ziemny , gruszka ziemna ( za "Rarytasy z warzywnika" ).
                  Generalnie mozna go przyrzadzac jak karczochy , mozna jesc surowy w salatkach .Odmian ma
                  podobno wiele .Smak podobno dosc neutralny totez nadaje sie ponoc i do slodkich wypiekow.
                  Pozdrawiam
    • krasnowo Re: topinambur 13.12.04, 16:48
      Dziękuję serdecznie wszystkim - pierwszy raz zdecydowaliśmy się go wykopać - do
      tej pory rozrastał się samopas, bez większych ąsów z naszej strony. Od kiedy go
      mamy w ogrodzie i wiem jak wygląda, okazuje się, że cała Polska jest nim
      zarośnięta :) - rośnie sobie na dziko, kwitnie jesienią i nikt nie wie, że to
      coś smacznego :)
      • pati102 Re: topinambur 13.12.04, 16:58
        sadzi sie go zaporowo, przeciw dzikom, coby upraw nie niszczyly tylko rzeczony
        topinambur szamaly. stosuje sie go tez czasem jako pasze dla zwierzat gosp. w
        sklepie przyznam szczerze nie zdazylo mi sie widziec.
      • Gość: klukwa Re: topinambur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:56
        w "Kuchni" z sierpnia 2002 jest kilka prepisów na potrawy z topinamburem
        z wody po polsku, w maśle ze śmietaną, sałatka z jajkiem, smażony, zapiekany z
        serdelkami, zupa na mleku, zapiekany w sosie pomidorowym, duszony w maśle z
        cebulą i orzechami, faszerowany, po prowansalsku
        jezeli coś z tego Cię zainteresowało, daj znać to wklepię przepis
    • Gość: El Padre Re: topinambur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:46
      Przez całe moje poprzednie życie nie mogłem tej cholernej francy wytępić z ogródka.
      Rosło to jak na krwi powstańczej. Jak już jesienią mi się wydawało, że wszystko
      dokłądnie wykopałem i wypieliłem do ostatnij bulwy i tak zawsze na wiosnę
      któryś swój słonecznik wystawiał i nierówna walka zaczynała się na nowo.
      I tak przez osiem lat.
      Nawet dwa biegające przy płocie duże psy nie potrafiły tego stratować:)))
      • allexamina Re: topinambur 13.12.04, 19:00
        Mam dokladnie to samo! Wiewiorki mi pomagaja kopac. (Wiewiorki to straszne
        szkodniki, ale w walce z karczochem jerozolimskim sie przydaja.) Za to smakuje
        mi lepiej zbierany na wiosne niz pozna jesienia.
    • Gość: obyty Re: topinambur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:59
      Gotowaqny jak ziemniaki w osolonej wodzie. Potem obrany ze skórki i z sosem jak
      do karczochów. Doskonały. Przeżyłem już parę lat, bywałem....,ale czegoś tak
      gazopędnego w życiu nie jadłem. Niesamowite.
      • Gość: cat-lover Re: topinambur IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.12.04, 18:55
        Kupuje czasem, smakuje dosc ciekawie. Nie wiem dlaczego, ale czasem sprzedaja
        je jako "jerusalem artichokes" a czasem jako "sunchokes". Wygladaja
        identycznie, smak chyba tez ten sam, nie wiem o co chodzi.

Poza jedzeniem na surowo czasem robie z nich ponizsza zupe-

1/2 kg topinamburu
        sok z 1/2 cytryny
        4 lyzki masla
        1 por, tylko ejgo bila czesc pokrojona w plasterki
        1 marchewka , w plasterkach
        3 szklanki bulionu z kury/lub ewentualnie wody/
        1/2 szklanki wysokoprocentowej slodkiej smietanki
        sol, pieprz, galka muszkatolowa-do smaku

Topinambur wyszorowac, pokroic w dosc cienkie plasterki, wymieszac z sokiem z
        cytryny. W garnku na zupe rozpuscic maslo, dodac topinambur, marchewke i pora.
        Przykryc i gotowac na malym ogniu ok. 20 minut. Potem dodac bulion, sol, pieprz
        i gotowac nastepne 25minut. Po ugotowaniu lekko ostudzic, zupe zmiksowac, dodac
        smietanke i galke muszkatolowa, podgrzac i podawac.
        • Gość: obyty Re: topinambur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:59
          z pewnością dobre, ale ile to roboty. A ja tak jak pisałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka