IP: 195.205.151.* 16.05.02, 16:01
Kupiłam szparagi - może ktos zna prosty a jednoczesnie smaczny sposób na ich
przyrządzenie?
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Szparagi IP: 62.161.67.* 16.05.02, 21:15
      najprostszy:
      umyc, obrac obieraczka do warzyw,ale pomijajac glowki (obiera sie tylko
      fioletowe, zielonych nie), ugotowac w wodzie z dodatkiem soli i cukru i polac na
      talerzu roztopionym maslem
      smacznego

Gość portalu: Julka napisał(a):

> Kupiłam szparagi - może ktos zna prosty a jednoczesnie smaczny sposób na ich
      > przyrządzenie?

• Gość: ryża Re: Szparagi IP: *.lublin.mm.pl 19.05.02, 21:53
        I bułka!! Bułka tarta przyprażona z masełkiem.Niam, niam , niam.....
        • Gość: hedonist Re: Szparagi IP: *.chello.pl 22.05.02, 22:00
          Podgotowane owińcie szyneczką i zapieczcie pod bezszamelem lub mozarellą z
          parmezanem
    • miriam_73 Re: Szparagi 17.05.02, 09:02
      Obgotować, jak wyżej wskazano, do foremki, polać mocno sosem beszamelowym,
      posypać parmezanem i zapieć Też pyszota. Ewentualnie w wersji naprostrzej -
      polecam też z masłem - ale ziołowym.I obowiązkowo lampka dobrego białego wina.
    • Gość: piotr Re: Szparagi IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.02, 22:47
      wlasnie jedlismy - najprosciej na sposob nadrenski - np. 1kg szparagow obrac
      takim nozykiem jak do obierania ziemniakow -od glowek w dol, u dolu odkroic ca
      2cm.My gotujemy w garnku BRAUN bez wody - na parze, ale typowo, to na wrzatek -
      musza byc przykryte woda,odrobina masla i szczypta cukru. Gotowac 20-25 minut.
      Wyjmowac delikatnie .Jedzenie:tzn moj talerzyk szparagowy -szparagi,kilka
      ziemniakow mlodych,szparagi delikatnie polane zrumieniona w maselku
      buleczka,ziemniaki z koperkiem,obok kilka plasterkow szyneczki wedzonej lub
      gotowanej ,cieniutko pokrojonej i jeszcze mala wysepka z posiekanego jajeczka.
      A do tego dobrze schlodzony lagodny,wytrawny risling,Poemat!!!!!!
    • mel1 Re: Szparagi 31.05.02, 15:32
      Pierwsze spotkanie ze szparagami już za mną :) Zrobiłam zawijane w szyneczkę i
      zapiekane pod beszamelem. Podobno były pyszne ( nie udalo mi się spróbować, bo
      goście brali dokładki i przegapiłam ostatnią porcję)
      Kilka uwag:
      Szparagi trzeba jeść tego samego dnia kiedy się je zbiera- potem się niestety
      robią łykowate
      Nawet biale szparagi trzeba obierać( czytałam że obiera się tylko fioletowe)
      Trzeba szybko jeść, bo można nie zdążyć spróbować :)
    • Gość: Linn Re: Szparagi IP: *.dialup.tiscali.it 22.06.02, 18:02
      Risotto, do przyrzadzenia ktorego uzywamy tylko czubkow / ha ha... /. Naprawde.
      Tak m.in. przyrzadza sie we Wloszech. Pycha!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka