Dodaj do ulubionych

Gyros-sałatka

30.12.04, 13:13
Czy zna ktoś przepis?? Wiem ze jest tam pierś podsmazona w przyprawach do
gyrosa ale nie wiem co jeszcze ( podobno jest warstwowa i bardzo smaczna)
Chciałabym przygotowac na Nowy Rok.Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: czuszka Re: Gyros-sałatka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 13:26
      podsmażona pierś w przyprawie do gyrosa, na to drobno pokrojona cebulka, ogórek
      kisozny albokonserwowy, papryka, na to wszystko pekińska w sosie do sałatek. i
      zalane sosem majonezowym.
      • jacek1f Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 13:36
        Moze nie majonezowym, ale jogurtowym - jak tzatziki ...?
      • Gość: kalinia Re: Gyros-sałatka IP: *.devs.futuro.pl 30.12.04, 13:39
        Ja korzystam z tego przepisu,jest znakomity,skopiowany z pl.rec.kuchnia
        polecam jednak dodać kukurydzę i kapustę pekińskę(pół dużej lub jedna
        mała).Przyprawę gyros używałam z firmy Kotanyi ,u innych producentów nie
        widziałam.

Sałatka z kurczaka i warzyw "Gyros"

Składniki:
        Dwie piersi z kurczaka, wytryblowane, bez skóry (filety :D )
        Papryka świeża (czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona po jednej sztuce)
        Spora cebula lub dwie mniejsze.
        Duży słoik majonezu (w typie "babuni" musi być ostrawy)
        Łyżka stołowa pikantnego ketchupu.
        2 paczki przyprawy do "Gyros" (ja dostałam w sklepie ze zdrową żywnością)

Filety rozkładamy, posypujemy przyprawą "gyros" bardzo obficie, zostawiamy na
        noc w lodówce (radze przykryć folią, inaczej cała lodówka i jej zawartość na
        długo będzie miała "gyrosowy" zapach)
        Odstałe filety smazymy w całości na oleju, tak aby były wypieczone w środku,
        gotowe mięso odkładamy, oleju nie wylewamy!

Papryke oraz cebule kroimy na drobniutką kosteczke, wrzucamy do miski, mięso
        ciachamy w kostke, dodajemy do papryki, wlewamy olej spod pieczenia, majonez i
        ketchup, dokładnie mieszamy.

MOżna dodać drobno pokrojoną kapuste pekińską, kukurydze i groszek z puszki,
        co dusza zapragnie, podstawa jest mięso, papryka i przyprawa :)

Zrobiłam tej sałatki wielgachną miche, rozeszła sie do wieczora, że śladu nie
        było :D

Najlepsza na drugi dzień ;) Mi nie dane było odczekać :)

Smacznego
    • Gość: paprotka Re: Gyros-sałatka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:50
      może to o tę sałatkę -gyros chodzi ? przepis mam z onetu
      -filet z kurczaka
      -kukurydza konserwowa
      -ogorki konserwowe
      -cebula
      -majonez , ketchup
      -kapusta pekińska
      -przyprawa gyros , vegeta
      filet przyprawić gyrosem , obsmażyć , w salaterce układać warstwami :kapustę
      pekińską posypaną vegetą, plastry kurczaka, kukurydzę i to polać ketchupem ,
      następnie ogórki i cebulę w półplasterkach i polać pół na pół majonezem
      wymieszanym ketchupem , na wierzch znowu pekinka .
      Czuszka podała wcześniej przepis prawie identyczny a ja podałam dokładnie
      zgapiony z gotowania na onecie .
      • pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 14:45
        aha, ja robie ta wersje paprotki
    • pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 13:51
      wiesz co polomel, swietne pytanko zadalas. wlasnie zlecilam kupno piersi a ja
      biegne po pekinska i majonez bo nie mam. i nie wiem czy przyprawy starczy.
      napisz potem jak ci smakowala i jaki wariant zrobilas.
    • pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 14:41
      ok, moje miesko juz wlasnie "przechodzi" w lodowce. pachnie bosko. mmmm... ale
      jakos myslalam ze go wiecej wyjdzie... jakies oszukane filety mialam:)
      • pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 20:36
        ok, mialo postac do jutra. nie postalo. jedyne co to sie trzeba bylo nabiegac
        do lodowki "po dokladke". zrobilam tak:
        pekinka, miesko kukurydza, ketchup, cebulka, "poplajstrowane" oliwki, ogorek
        kiszony, majonez wymieszany z jogurtem wymieszanym z przyprawa do tzatzikow,
        pekinka, na to plaster ananasa pociachany i ciut zielenizny do ozdoby.
        PYSZNE!
    • Gość: mrowka Re: Gyros-sałatka IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 30.12.04, 20:49
      piers podsmayona warstwa sebuki warstwa ketchupu warstwa kukurydzy warstwa ogorka konserwowego majonez duya ilosc kapustz pekinskiej drobno pokrojonej. smacznego.
      • Gość: myszz Re: Gyros-sałatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:45
        a co może być zamiast ketchupu? moja brzydka połowa nie cierpi go
        • pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 22:52
          spokojnie moze byc bez niego. mi sie skonczyl i jest tylko "chlup" w jednym
          miejscu:) zawsze mozna rzucic musztarde. to jest w sumie ciut taki "scierwiak"
          (nie wiem czy u was sie mowi podobnie na wytwory kebabopodobne) tylko w
          najzdrowszym wydaniu bo bez bulki i frytek i tuczacych sosow:) ). Sa tez te
          rozne sosy - meksykanskie, slodko - kwasne itp, jak to toleruje, a chcesz zeby
          bylo czerwieniej, to zapewne tez pasuje.

Ja juz jestem pewna ze jestem w stanie zalozyc klub milosnikow tej potrawy i
          bede ja udoskonalac:)

P.S. Dostalas maila?
          • Gość: paprotka Re: Gyros-sałatka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:53
            no i bardzo fajnie Pejsik , że zrobiłaś własny wariant tej sałatki :-)
            ja także nieustannie zmieniam składniki , jutro robię tę sałatkę ale zamiast
            vegety i ketchupu zastosuję na pekinkę dressing balsamico - włoski sos z
            oliwką , bazylią , octem balsamicznym i sokiem winogronowym , oczywiscie sosem
            skropię delikatnie co by nie zagłuszyć smaku gyrosowego kurczaka - nie wiem jak
            wyjdzie ale mam nadzieję , że będzie jadalne
    • polomel Re: Gyros-sałatka 31.12.04, 11:17
      Ale mi narobiłyście smaku :). Pierś już mam a raczej dwie wole zrobić wiekszy
      zapas bo jak sie wszyscy dobiorą do niej to mi zostanie pusta miseczka.
      • pejsik Re: Gyros-sałatka 31.12.04, 12:14
        ja robilam z dwoch, fakt ze malych, ale jakies one chyba jeszcze zywe byly bo
        mi teraz same z miski uciekaja:)
    • pejsik Re: Gyros-sałatka 05.01.05, 15:47
      podbijam bo warto. poza tym to tez tak apropos salatki z pekinki.
      • Gość: ata68 Re: Gyros-sałatka IP: *.zmigrod.jarsat.pl 05.01.05, 22:46
        poszukajcie przypray Maggi FIX Pfannen-Gyros . Proście o nią znajomych Niemców
        lub szukajcie na straganach targowych. Rewelacyjna. Zamiast piersi polędwice
        wołowe są bardziej soczyste. :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka