polomel 30.12.04, 13:13 Czy zna ktoś przepis?? Wiem ze jest tam pierś podsmazona w przyprawach do gyrosa ale nie wiem co jeszcze ( podobno jest warstwowa i bardzo smaczna) Chciałabym przygotowac na Nowy Rok.Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czuszka Re: Gyros-sałatka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 13:26 podsmażona pierś w przyprawie do gyrosa, na to drobno pokrojona cebulka, ogórek kisozny albokonserwowy, papryka, na to wszystko pekińska w sosie do sałatek. i zalane sosem majonezowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 13:36 Moze nie majonezowym, ale jogurtowym - jak tzatziki ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinia Re: Gyros-sałatka IP: *.devs.futuro.pl 30.12.04, 13:39 Ja korzystam z tego przepisu,jest znakomity,skopiowany z pl.rec.kuchnia polecam jednak dodać kukurydzę i kapustę pekińskę(pół dużej lub jedna mała).Przyprawę gyros używałam z firmy Kotanyi ,u innych producentów nie widziałam. Sałatka z kurczaka i warzyw "Gyros" Składniki: Dwie piersi z kurczaka, wytryblowane, bez skóry (filety :D ) Papryka świeża (czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona po jednej sztuce) Spora cebula lub dwie mniejsze. Duży słoik majonezu (w typie "babuni" musi być ostrawy) Łyżka stołowa pikantnego ketchupu. 2 paczki przyprawy do "Gyros" (ja dostałam w sklepie ze zdrową żywnością) Filety rozkładamy, posypujemy przyprawą "gyros" bardzo obficie, zostawiamy na noc w lodówce (radze przykryć folią, inaczej cała lodówka i jej zawartość na długo będzie miała "gyrosowy" zapach) Odstałe filety smazymy w całości na oleju, tak aby były wypieczone w środku, gotowe mięso odkładamy, oleju nie wylewamy! Papryke oraz cebule kroimy na drobniutką kosteczke, wrzucamy do miski, mięso ciachamy w kostke, dodajemy do papryki, wlewamy olej spod pieczenia, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy. MOżna dodać drobno pokrojoną kapuste pekińską, kukurydze i groszek z puszki, co dusza zapragnie, podstawa jest mięso, papryka i przyprawa :) Zrobiłam tej sałatki wielgachną miche, rozeszła sie do wieczora, że śladu nie było :D Najlepsza na drugi dzień ;) Mi nie dane było odczekać :) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: Gyros-sałatka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:50 może to o tę sałatkę -gyros chodzi ? przepis mam z onetu -filet z kurczaka -kukurydza konserwowa -ogorki konserwowe -cebula -majonez , ketchup -kapusta pekińska -przyprawa gyros , vegeta filet przyprawić gyrosem , obsmażyć , w salaterce układać warstwami :kapustę pekińską posypaną vegetą, plastry kurczaka, kukurydzę i to polać ketchupem , następnie ogórki i cebulę w półplasterkach i polać pół na pół majonezem wymieszanym ketchupem , na wierzch znowu pekinka . Czuszka podała wcześniej przepis prawie identyczny a ja podałam dokładnie zgapiony z gotowania na onecie . Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 13:51 wiesz co polomel, swietne pytanko zadalas. wlasnie zlecilam kupno piersi a ja biegne po pekinska i majonez bo nie mam. i nie wiem czy przyprawy starczy. napisz potem jak ci smakowala i jaki wariant zrobilas. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 14:41 ok, moje miesko juz wlasnie "przechodzi" w lodowce. pachnie bosko. mmmm... ale jakos myslalam ze go wiecej wyjdzie... jakies oszukane filety mialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 20:36 ok, mialo postac do jutra. nie postalo. jedyne co to sie trzeba bylo nabiegac do lodowki "po dokladke". zrobilam tak: pekinka, miesko kukurydza, ketchup, cebulka, "poplajstrowane" oliwki, ogorek kiszony, majonez wymieszany z jogurtem wymieszanym z przyprawa do tzatzikow, pekinka, na to plaster ananasa pociachany i ciut zielenizny do ozdoby. PYSZNE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: Gyros-sałatka IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 30.12.04, 20:49 piers podsmayona warstwa sebuki warstwa ketchupu warstwa kukurydzy warstwa ogorka konserwowego majonez duya ilosc kapustz pekinskiej drobno pokrojonej. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Gyros-sałatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:45 a co może być zamiast ketchupu? moja brzydka połowa nie cierpi go Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 30.12.04, 22:52 spokojnie moze byc bez niego. mi sie skonczyl i jest tylko "chlup" w jednym miejscu:) zawsze mozna rzucic musztarde. to jest w sumie ciut taki "scierwiak" (nie wiem czy u was sie mowi podobnie na wytwory kebabopodobne) tylko w najzdrowszym wydaniu bo bez bulki i frytek i tuczacych sosow:) ). Sa tez te rozne sosy - meksykanskie, slodko - kwasne itp, jak to toleruje, a chcesz zeby bylo czerwieniej, to zapewne tez pasuje. Ja juz jestem pewna ze jestem w stanie zalozyc klub milosnikow tej potrawy i bede ja udoskonalac:) P.S. Dostalas maila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: Gyros-sałatka IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:53 no i bardzo fajnie Pejsik , że zrobiłaś własny wariant tej sałatki :-) ja także nieustannie zmieniam składniki , jutro robię tę sałatkę ale zamiast vegety i ketchupu zastosuję na pekinkę dressing balsamico - włoski sos z oliwką , bazylią , octem balsamicznym i sokiem winogronowym , oczywiscie sosem skropię delikatnie co by nie zagłuszyć smaku gyrosowego kurczaka - nie wiem jak wyjdzie ale mam nadzieję , że będzie jadalne Odpowiedz Link Zgłoś
polomel Re: Gyros-sałatka 31.12.04, 11:17 Ale mi narobiłyście smaku :). Pierś już mam a raczej dwie wole zrobić wiekszy zapas bo jak sie wszyscy dobiorą do niej to mi zostanie pusta miseczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 31.12.04, 12:14 ja robilam z dwoch, fakt ze malych, ale jakies one chyba jeszcze zywe byly bo mi teraz same z miski uciekaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: Gyros-sałatka 05.01.05, 15:47 podbijam bo warto. poza tym to tez tak apropos salatki z pekinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata68 Re: Gyros-sałatka IP: *.zmigrod.jarsat.pl 05.01.05, 22:46 poszukajcie przypray Maggi FIX Pfannen-Gyros . Proście o nią znajomych Niemców lub szukajcie na straganach targowych. Rewelacyjna. Zamiast piersi polędwice wołowe są bardziej soczyste. :P Odpowiedz Link Zgłoś