Gość: magda IP: 81.210.83.* 24.01.05, 16:40 chciałabym żeby była w plastrach, podsmarzana, danie nie tłuste, z jakimi przyprawami i dodatkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaiserka Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.telenor.se 24.01.05, 16:42 A dlaczego nie faszerowana i polana sosem cytrynowym. Pycha! Grecka kuchnia. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 24.01.05, 16:44 plastry razem z duża ilościa czosnku wrzucamy na rozgrzaną oiliwę; smażymy kilka chwil (czosnek można wrzucić 1-2 minutki wcześniej), pod koniec smażenia posypać oregano i/lub bazylia oraz solą i/lub białym pieporzem. podawać z makaronem, całość posypać parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: 81.210.83.* 24.01.05, 16:48 bardzo dziękuję, jak zrobić dobry sos? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 24.01.05, 16:50 do tego? można wrzucić pomidory bez skórki, tzyamc na ogniu aż sosik lekko zgęstnieje Odpowiedz Link Zgłoś
kinamina Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 24.01.05, 16:50 Placuszki z cukini cukinie utrzec na tare, dodac 1 jajo, 2 lyzki maki, sol, pieprz, galke muszkatulowa, wymieszac i smazyc placuszki na oliwie Odpowiedz Link Zgłoś
kinamina Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 24.01.05, 16:51 Placuszki z cukini cukinie utrzec na tarce, dodac 1 jajo, 2 lyzki maki, sol, pieprz, galke muszkatulowa, wymieszac i smazyc placuszki na oliwie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f placuszki - o! 24.01.05, 17:00 O to, to, to! Jak dodasz jeszcze troche oregano i duuuzo natki, to masz piękne, przepyszne placuszki popularne w Grecji...Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: placuszki - cukinia - o! 24.01.05, 17:02 tzn. to dotyczylo cukinii!!! A bakłażan, poniżej w wątkach obgadaliśmy - i przepisów kilka wpadło plastrowych:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.access.telenet.be 24.01.05, 16:51 Podsmaz z czerwona papryka i cebula na niewielkiej ilosci tluszczu (przygrilluj) przypraw oregano , tymiankiem , cajenem oraz maggi/sos sojowy Na koniec sypnij swieze kielki sojowe ,czosnek i wymieszaj Po wierzchu jeszcze mozna posypac dymka/szczypiorkiem /zielona czescia pora Poza tym cukinie dodawac mozna do sosow pomidorowych (bolonskich) sosu greckiego,zupy pomidorowej , sosu na golabki itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda OK, A CO Z BAKŁAŻANEM? IP: 81.210.83.* 24.01.05, 16:53 w podobny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: OK, A CO Z BAKŁAŻANEM? IP: 81.210.83.* 24.01.05, 17:27 poszperam przyrządzem:) dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 24.01.05, 17:33 Pokrój ją w plastry i usmaż na oliwie. Zrób sos z jogurtu: mały kubek jogurtu + 3 posiekane ząbki czosnku + szczypta soli i pieprzu + świeży tymianek albo szczypiorek (posiekane). Cukinię macza się w tym sosie i zjada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annarea Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: 213.140.8.* 24.01.05, 18:08 z cukinia bardzo dobrze sie komponuje rozmaryn wiec jezeli robie cukinie podsmazana to z odrobina czosnku, soli i rozmarynu. Bardzo prosty sposob na makaron ( fusili ) z cukinia, ktory robie przynajmniej raz w tygodniu: na oleju zeszklic cebulke potem dodac pokrojona w plastry 0,5 cm cukinie ( ja na dwie osoby a lubie duzo cukini daje 5 malych cukini ) sol do smaku i pol lyzeczki rozmarynu ( moze byc suszony). Zalewam wszystko polowa szklanki wody i gotuje pod przykryciem ok. 20 min. dwa trzu razy mieszajac. Gotujemy makaron, po odcedzeniu dodajemy lyzeczke malutka masla + cala przygotowana cukinie,mieszamy i posypujemy parmezanem. Szybkie, zdrowe i smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Jesli makaron z cukinia to moze tak;-) 24.01.05, 18:14 Makaron sie gotuje a ja pora i pokrojona na plasterki cukinie podduszam. Gdy gotowe dodaje przyprawy (bazylia duzo, sol, pieprz czarny i ew. paste z chili) do tego troche smietanki slodkiej. Gotowy makaron polac sosem i posypac pokruszona feta. 20 min. Najlepsze sa wg. mnie tagliatelle ale to sprawa gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 18:21 ja uwielbiam pokrojoną w plasterki, podsmażoną na oliwie, posoloną a na to świeżo wyciśnięty czosnek i dużo świeżego koperku Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli giezikowa zupa 24.01.05, 21:31 najlepiej cukinie przerobic na giezikowa zupe. wklejam link, bo moze nowi nie znaja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=77&w=13540506&a=13540506 Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: giezikowa zupa 24.01.05, 21:35 Ja robie z cukinii zapiekanke. Tez juz podawalam przepis na forum. Mozna zajrzec do przegladarki, na temat cukinii bylo juz bardzo duzo pisaniny. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 25.01.05, 09:40 cukinia podsmazona na czosnku, troche pieprzu i duzo, duzo miety :) Odpowiedz Link Zgłoś
basiul a ja uwielbiam panierowaną... 25.01.05, 12:34 jak zwykła kotlety - solę i pieprzę, potem jajko, bułka tarta wymieszana z ostrą papryką i na patelnię. pyszne do ziemniaków czy ryżu i dowolnej jarzyny / surówki. pozdrawiam, Basia Aha, nie obieram ze skórki (wybieram tylko nieduże, mięciutkie i zielone...) Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 26.01.05, 14:55 jak można smażyć cukinię? to jakaś pomyłka!!! cukinię kroję w półplasterki i duszę z kawałkami papryk kolorowych, odrobiną podsamażonej cebulki w sosie pomidoworwym. wychodzi przepyszna, nietłusta i smakuje cukinią a nie oliwą/ masłem itp Odpowiedz Link Zgłoś
basiul a próbowałaś chociaż? 26.01.05, 15:21 naprawdę dobre, kotleciki cukiniowe, grubości ok. 1 - 1,5 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: a próbowałaś chociaż? 26.01.05, 15:25 surowa tez jest niczego sobie (waskie wstazki namoczone w occie balsamicznym, miodzie, lekko przyproszone pieprzem). Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? 26.01.05, 22:19 próbowałam. i wolę duszoną. surowa też jest pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.tnt35.sfo8.da.uu.net 27.01.05, 04:06 Ja kroje w plasterki, wrzucam na rozgrzany olej z oliwek, po kilku chwilach dodaje sos Worcestershire oblewajac obficie po calej patelni i odrobine sosu sojowego( oba sosy zastepuja sol). Kiedy juz wszystko zbrazowialo od smazenia i sosow, posypac rowno po wierzchu tarta bulka. Przwrocic na druga strone, zrumienic bulke i voila. Mozna tez dodac na poczatku cebule i czerwona papryke, to juz takie wariacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.tnt35.sfo8.da.uu.net 27.01.05, 04:11 Ja kroje w plasterki, wrzucam na rozgrzany olej z oliwek, po kilku chwilach dodaje sos Worcestershire oblewajac obficie po calej patelni i odrobine sosu sojowego( oba sosy zastepuja sol). Kiedy juz wszystko zbrazowialo od smazenia i sosow, posypac rowno po wierzchu tarta bulka. Przwrocic na druga strone, zrumienic bulke i voila. Mozna tez dodac na poczatku cebule i czerwona papryke, to juz takie wariacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: jak najprościej przyrządzić cukinie? IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.01.05, 12:58 Ja właśnie wczoraj wykończyłm ostatnią cukinię. Uwielbiam. Kroję w plasterki, każdy z dwóch stron solę i czekam chwilę aż puszczą sok. odlewam sok, ewent. suszę niezbyt dokładnie ręcznikiem papierowym. Potem jak kotlety schabowe - maka, jajko, bułka tarta i na olej. Można bez mąki. Coś dobrego, jak już jesteśmy najedzeni po obiedzie, to sobie strzelamy taki kopiasty talerz oglądając telewizję. Takie proste a takie niebo w gębie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś