Gość: wij IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.05, 13:11 Mam mrożone kurki, grzyby oczywiście. Co smacznego i niezbyt skomplikowanego z nich zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Co z mrożonych kurek? 28.01.05, 13:13 Może kurki w śmietanie i do nich makaron wstążki (tagliatelle) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Co z mrożonych kurek? 28.01.05, 13:14 najprosciej jajecznica nieco bardziej makaron z grzybami na tym samym poziomie trudnosci (ale drozej) - risotto najbardziej zlozona - tarta Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Co z mrożonych kurek? 28.01.05, 13:16 Optuję za sugestią Marghot - dodałbym jeszcze tylko koperek - bardzo się lubi z kurkami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo zaszalej ;-)) 28.01.05, 13:17 poledwiczki wieprzowe IP: 81.210.22.* Gość: jacekf 27.10.2004 17:02 + odpowiedz """"""""""" Zawsze mam w zamrażalniku polędwiczkę wieprzową jako żelazną rezerwę. Wczoraj właśnie połączyłem ją z kurkami w śmietanie - rewelacja! W garnku na podduszonej cebulce (klasycznie...) dusze kurki (dwie duże garści) na masełku solonym. Po 20 minutach dodaję pudełko śmietany 18% i cały skrojony pęczek koperku. I sie dusi pomalutku sobie. W poledwiczkę tne na kawałki grubości centymetra i przesmażam na oliwie prósząc sola i pieprzem i imbirem (delikatnie!). I do kurek na 20-25 minut, niech przechodzi smakami i dochodzi do miękkości bez nozowej. Powinny rozpadac sie w ustach. Nawet w ustach dzieci:-)) Smacznego """""""""""""""""""""""" Odpowiedz Link Zgłoś
giezik no sos kurkowy to cudo jest, ale pamietaj 28.01.05, 13:20 ze mrozone mogą być gorzkawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarolaDeluxe/kags Kurki IP: *.futuro.pl 28.01.05, 16:45 dla mnie nr 1 to jajecznica z kurkami, a raczej kurki z jajkami i cebula :) moze byc zupa z kurkami, 2 wersje: coa a'la kartoflanka, przesmazone delikatnie kurki i pokrokona w kosteczke cebulka (na maselku oczywiscie); i podobnie jak z gaskami barszcz bialy :). poledwiczki z kurkami kiedys robilam, ale nie zdobyly mojego serca... ze smietana, tu niestety wygrywaja maslaki i te grzyby proponuje sobie zamrozic (najpierw pokroic, obgotowac i zamrozic). z kurkami mozna zrobic tez pierogi, tak jak z kapusta i grzybami (swietne sa tez pierogi z gasek lub opienkow, moga byc same grzyby przesmazone + cebula) i proponuje usmazyc pierogi na oliwie... zupelnie inny smak :). Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Co z mrożonych kurek? 28.01.05, 16:49 Na 5 łyżkach masła zeszklij poszatkowaną cebulę (1) i wrzuć kurki. Dopraw pieprzem i solą. Duś ze 30 minut. Zalej śmietaną 18%-22%. Duś razem aż sos śmietanowy zgęstnieje. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też doprawić kilkoma kroplami oliwy truflowej. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Co z mrożonych kurek? 28.01.05, 17:17 dość drogie - ale warte grzechu (łakomstwa) kurki uduś z drobno pokrojoną cebulą, możesz dodać gęsty bulion grzybowy (kostka + kubeczek wrzątku), zagęść śmietaną w drugim garnku - uduś kawał cielęciny na talerzu ląduje plaster mięsa polany gęstym "sosem" kurkowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wij Re: Co z mrożonych kurek? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.05, 19:53 Nie wiem, co się dzieje z niektórymi postami na tym forum. Wczoraj wysłałem podziękowania za wszystkie propozycje potraw z kurek, ale się nie pokazały. Wobec tego jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję. Nie spodziewałem się aż tylu propozycji. Na szczęście kurek mam dużo, więc conajmniej kilka potraw wg Waszych przepisów wypróbuję. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Co z mrożonych kurek? 29.01.05, 20:10 No i pyszny omlecik mozesz jeszcze-to z sezonu swiezych kurek ale mrozone tez sa ok:)Moj M sam smazy podaje i jest rozanielony:)))) Odpowiedz Link Zgłoś