Dodaj do ulubionych

Chciałam zrobić te cholerne pierogi :((

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 22:44
I jak zwykle spaprałam coś z ciastem :( jak to robicie ?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( 28.05.02, 22:57
      biore make ,taka najzwyklejsza 2-3 szklanki
      kubek letniej wody
      szczypte soli

z maki formuje gorke,dodaje sol, potem powoli w srodek wlewam wode i zarabiam
      nozem na mazie, az skleje prawie cala make.
      Potem ugniatam, az sie zrobi jednolite, jak trzeba podsypuje maka, przykrywam
      sciereczka i zostawiam na jakies 20 min. A potem urywam po kawalku, walkuje,
      wykrawam szklanka, pakuje farsz....
      • Gość: M Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 23:54
        Dziękuję niby podobnie a mnie nie wychodzi,spróbuję jutro jeszcze raz może tym
        razem się uda :)
    • Gość: sz Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.atr.bydgoszcz.pl 29.05.02, 09:46
      jesuss, popłyń we włoskie sprawy
      nie męcz z wodom jajem czyms tam jeszcze

mąka + jaja = plastyczne ciasto (odpoczynek)
      cienkie wałowanie
      i nadziej
      szpinakiem + ricota
      pastą z dyni i czosnku

chyba że klasykapolsko-białoruska-ukrainska? Tu szkół wiele moja babcia (poch.
      z granicznych rej. pol-ukr to do ciasta nawet drożdze dodawała wtedy te pierogi
      były takie pulchniaki, to wiele szkół jest, mnie sie nie chcę ;-)
    • Gość: kora Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.acn.waw.pl 30.05.02, 17:03
      Cześć!
      Do ciasta dolej bardzo ciepłej wody i łyżkę oliwy z oliwek. Znacznie lepiej i
      szybciej się wyrabia
      kora
    • bognaw Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( 01.06.02, 00:02
      Gość portalu: M napisał(a):

> I jak zwykle spaprałam coś z ciastem :( jak to robicie ?

Od wielu lat stosuję poniższy przepis na ciasto pierogowe. Zawsze się udaje i
      jest przepyszne (podaję proporcje podstawowe - starczają na ok. 50 pierogów, w
      zależności od potrzeb można proporcjonalnie ilości zwiększyć lub zmniejszyć):
      3 szklanki mąki (używam tylko Szymanowskiej), dodać 3/4 szklanki wrzącej wody,
      wymieszać, zostawić na 5 minut, wlać 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszać,
      zostawić na 15 minut. Osolić. Ważne, żeby mąkę i wodę odmierzać szklanką o tej
      samej pojemności. W trakcie wyrabiania czasami trzeba dodać jeszcze trochę zimnej
      wody, jeżeli ciasto jest mało klejące, albo trochę mąki, jeżeli klei się do rąk
      (to chyba zależy od partii mąki). Pozdrawiam Bogna
      • Gość: Izabella Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.vgernet.net 01.06.02, 03:20
        "Kupka" maki( tak na oko) jedno jajko, lyzka miekkiego masla, i spory kubek
        letniej wody ktora dodaje po troszku az ciato bedzie dosc mokre i pozniej je
        ugniatam tak aby bylo sprezyste i nie lepiace, tak aby odrywalo sie od palcow.
        Pozdrawiam i zycze powowdzenia.
        • Gość: M Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 23:55
          Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :))
          • Gość: sylwia Re: robie tak jak Kora... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 10:51
            Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :))>

Do ciasta pierogowego nigdy nie dodaję jajka. Uwierz na słowo, że
            robie świetne pierogi.
            Zawsze oliwę z oliwek ( 3 łyzki na 1 1/2kg maki) i bardzo ciepłą wodę.
            Zarabiam nożem, a na koncu ugniatam rękoma, nie potrzeba nawet
            podsypywac mąki. Pozdrawiam.

• Gość: janusz Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: 213.76.241.* / 192.168.10.* 12.06.02, 11:56

> Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :))

czy ci się udały!
            pozdrowienia
    • Gość: bea Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.06.02, 01:37
      A czy do ciasta na pierogi z owocami dodaje się sól, czy potem gotuje się je w
      słonej wodzie? Widziałam sól w przepisach, ale pierogi na słodko-słono z
      wiśniami były niezjadliwe.
      • roseanne solic wode 11.06.02, 01:52
        niezaleznie od tego ,z czym robisz pierogi wode do gotowania nalezy osolic.
        Inaczej ciasto bedzie nie jadalne. Tak jak postepujesz z makaronem
        • Gość: bea Re: solic wode IP: *.acn.waw.pl 12.06.02, 00:46
          Czy wobec tego samo ciasto też robi się z dodatkiem soli?
          Jak to się ma do słodkich owoców?
          No tak, chyba wyszłam na idiotkę, ale nie wiem i już. Puchnę z dumy, że w ogóle
          mi coś wyszło i zębów nie połamało.
          Dziękuję Roseanne i pozdrawiam :)
          • roseanne Re: solic wode 12.06.02, 01:32
            mysle ,ze do owocowego, slodkiego nadzienia nie trzeba dodawac soli, wystarczy
            do gotowania.
            ciekawosc ,to pierwszy krok do wiedzy
            pozdrawiam
    • Gość: sylwia Re: bea, tylko wodę sie soli IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 08:36

Do ciasta pierogowego nie dodaje sie soli, bez względu na rodzaj
      farszu.
      Pozdrawiam i zycze sukcesów w robieniu pierogów.
      • Gość: bea zapraszam Was na pierożki z truskawkami :))) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.06.02, 10:54
        Teraz już mi wyjdą, paluszki lizać.
        Dzięki Wam!
        Bea
        • majka14 Re: zapraszam Was na pierożki z truskawkami :))) 12.06.02, 20:08

o, jak milo ! Z wielka przyjemnoscia wpadniemy na te pierogi.
          buzka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka