Gość: M IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 22:44 I jak zwykle spaprałam coś z ciastem :( jak to robicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( 28.05.02, 22:57 biore make ,taka najzwyklejsza 2-3 szklanki kubek letniej wody szczypte soli z maki formuje gorke,dodaje sol, potem powoli w srodek wlewam wode i zarabiam nozem na mazie, az skleje prawie cala make. Potem ugniatam, az sie zrobi jednolite, jak trzeba podsypuje maka, przykrywam sciereczka i zostawiam na jakies 20 min. A potem urywam po kawalku, walkuje, wykrawam szklanka, pakuje farsz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 23:54 Dziękuję niby podobnie a mnie nie wychodzi,spróbuję jutro jeszcze raz może tym razem się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.atr.bydgoszcz.pl 29.05.02, 09:46 jesuss, popłyń we włoskie sprawy nie męcz z wodom jajem czyms tam jeszcze mąka + jaja = plastyczne ciasto (odpoczynek) cienkie wałowanie i nadziej szpinakiem + ricota pastą z dyni i czosnku chyba że klasykapolsko-białoruska-ukrainska? Tu szkół wiele moja babcia (poch. z granicznych rej. pol-ukr to do ciasta nawet drożdze dodawała wtedy te pierogi były takie pulchniaki, to wiele szkół jest, mnie sie nie chcę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.acn.waw.pl 30.05.02, 17:03 Cześć! Do ciasta dolej bardzo ciepłej wody i łyżkę oliwy z oliwek. Znacznie lepiej i szybciej się wyrabia kora Odpowiedz Link Zgłoś
bognaw Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( 01.06.02, 00:02 Gość portalu: M napisał(a): > I jak zwykle spaprałam coś z ciastem :( jak to robicie ? Od wielu lat stosuję poniższy przepis na ciasto pierogowe. Zawsze się udaje i jest przepyszne (podaję proporcje podstawowe - starczają na ok. 50 pierogów, w zależności od potrzeb można proporcjonalnie ilości zwiększyć lub zmniejszyć): 3 szklanki mąki (używam tylko Szymanowskiej), dodać 3/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać, zostawić na 5 minut, wlać 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszać, zostawić na 15 minut. Osolić. Ważne, żeby mąkę i wodę odmierzać szklanką o tej samej pojemności. W trakcie wyrabiania czasami trzeba dodać jeszcze trochę zimnej wody, jeżeli ciasto jest mało klejące, albo trochę mąki, jeżeli klei się do rąk (to chyba zależy od partii mąki). Pozdrawiam Bogna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.vgernet.net 01.06.02, 03:20 "Kupka" maki( tak na oko) jedno jajko, lyzka miekkiego masla, i spory kubek letniej wody ktora dodaje po troszku az ciato bedzie dosc mokre i pozniej je ugniatam tak aby bylo sprezyste i nie lepiace, tak aby odrywalo sie od palcow. Pozdrawiam i zycze powowdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 23:55 Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: robie tak jak Kora... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 10:51 Gość portalu: M napisał(a): Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :))> Do ciasta pierogowego nigdy nie dodaję jajka. Uwierz na słowo, że robie świetne pierogi. Zawsze oliwę z oliwek ( 3 łyzki na 1 1/2kg maki) i bardzo ciepłą wodę. Zarabiam nożem, a na koncu ugniatam rękoma, nie potrzeba nawet podsypywac mąki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: 213.76.241.* / 192.168.10.* 12.06.02, 11:56 Gość portalu: M napisał(a): > Dzięki za wszystkie rady,wydrukowałam będę testowała po kolei :)) czy ci się udały! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Chciałam zrobić te cholerne pierogi :(( IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.06.02, 01:37 A czy do ciasta na pierogi z owocami dodaje się sól, czy potem gotuje się je w słonej wodzie? Widziałam sól w przepisach, ale pierogi na słodko-słono z wiśniami były niezjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne solic wode 11.06.02, 01:52 niezaleznie od tego ,z czym robisz pierogi wode do gotowania nalezy osolic. Inaczej ciasto bedzie nie jadalne. Tak jak postepujesz z makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: solic wode IP: *.acn.waw.pl 12.06.02, 00:46 Czy wobec tego samo ciasto też robi się z dodatkiem soli? Jak to się ma do słodkich owoców? No tak, chyba wyszłam na idiotkę, ale nie wiem i już. Puchnę z dumy, że w ogóle mi coś wyszło i zębów nie połamało. Dziękuję Roseanne i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: solic wode 12.06.02, 01:32 mysle ,ze do owocowego, slodkiego nadzienia nie trzeba dodawac soli, wystarczy do gotowania. ciekawosc ,to pierwszy krok do wiedzy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: bea, tylko wodę sie soli IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 08:36 Do ciasta pierogowego nie dodaje sie soli, bez względu na rodzaj farszu. Pozdrawiam i zycze sukcesów w robieniu pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea zapraszam Was na pierożki z truskawkami :))) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.06.02, 10:54 Teraz już mi wyjdą, paluszki lizać. Dzięki Wam! Bea Odpowiedz Link Zgłoś
majka14 Re: zapraszam Was na pierożki z truskawkami :))) 12.06.02, 20:08 o, jak milo ! Z wielka przyjemnoscia wpadniemy na te pierogi. buzka. Odpowiedz Link Zgłoś