Gość: gotowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:09 z czym można zrobić naleśniki na słodko - oprócz dżemów i marmolad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:13 Twaróg przemielony i połączony z utartymi żółtkami z cukrem i wanilią, z syropem klonowym, z miodem, z gałką lodów waniliowych i listkiem mięty, posypane cukrem pudrem, z konfiturą, z tiramisu...ufff... z masłem orzechowym... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
xemxija Re: naleśniki na słodko 10.02.05, 00:43 dispell napisał: > Twaróg przemielony i połączony z utartymi żółtkami z cukrem i wanilią, z > syropem klonowym, z miodem, z gałką lodów waniliowych i listkiem mięty, > posypane cukrem pudrem, z konfiturą, z tiramisu...ufff... z masłem > orzechowym... ;-))) JE-ZUS!!!! Ja tu glodna siedze!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20373604 ser biały z wanilią owoce "zazelowane) owoce swieze _ bita smietana Galaretki nutella serki homo owocowe i nie tylko gęste jogurty czekolada + bita smietana itp .... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:15 serek homo o smaku waniliowym+winogrona; nutella+banan w plasterkach' różne powidła Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia23 Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:21 jeszcze mi sie nasunely na mysl jablka prazone z cynamonem i rodzynkami, albo bakalie z czekolada, karmelem, sam karmel... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:34 miałam kiedys absztyfikanta, ktory wrzucal porwane, suche nalesniki do zupy-juz z nim nie jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: naleśniki na słodko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:46 A co zlego w nalesnikach w zupie? Czasem robie jarskie flaczki, gdzie zamiast flakow wystepuja pociete w paski biszkoptowe nalesniki, sa pyszne. A co do nalesnikow na slodko,to np. plasterki pomaranczy umoczone w karmelu... Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Naleśnik na słodko i kurczak 09.02.05, 13:04 Luzowany kurczak nadziewany naleśnikami, rodzynkami i przprawiony curry. Wymyśliła kiedyś to danie moja znajoma - podobno w geście rozpaczy - miała się u niej zjawić teściowa, a lodówka świeciła pustkami... Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 11:59 Makaron z naleśników występuje w przepisach kulinarnych, jak najbardziej. A do naleśników słodkich polecam duszone brzoskwinie z puszki z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Jeśli wyjdzie za rzadkie, to dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 12:55 nalesnik+nutella+banan usmazony na masle z miodem,zawiniety,na wierzch bita smietana lub lody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Re: naleśniki na słodko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 13:18 O, no właśnie, chyba się powtarzam.... To jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Re: nutella lub smazone banany w soku pomaranczow IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 13:16 A dlaczego nie 2 w 1 :-) Ja robię tak: Kroję banany wzdłuż na połowki, smażę na b. małym ogniu na maśle z miodem, aż się zrobią brązowawo-złote, naleśniki smaruję cienko Nutellą, do środka połówka banana. W wersji "bomba kaloryczna" podaję z bitą śmietaną i lodami waniliowymi, a teraz tak sobie myślę, że pasowała by również do nich jakaś rumowa polewa, ale tego jeszcze nie próbowałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: nutella lub smazone banany w soku pomaranczow 09.02.05, 13:27 Ha ha no ja wlasnie mniej kaloryczne robie bo jak za slodko to nie lubiem no i w pupsko by poszlo ;-)) Kroje banany w grube plastry, rozpuszczam lyzeczke masla, wyciskam sok z pomaranczy 2 i zalewam na patelni na koniec dodaje alkohol, ostatnio brandy, ale rum czy inny mocny tez pasuje. Mozna polac czekolada i zapiec w piekarniku ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: nutella lub smazone banany w soku pomaranczow 09.02.05, 13:59 osobiscie jadam nalesniki tylko i wylacznie z cukrem nalesniki cieniutkie jak bibulka goracy nalesnik posypany cukrem i zwiniety w rurke jada sie po odczekaniu chwili, az sie cukier zacznie topic wspanialosc, wszystko inne psuje mi tylko smak nalesnika Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 14:34 hmmm no moim zdaniem to lepsiejsze sa z cukrem pudrem i to nalesniki biszkoptowe, z bita piana jajkowa. Puszyste i cukier nie chrzesci miedzy zebamy;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: naleśniki na słodko 09.02.05, 19:00 Chyba najslynniejsze: Gundel palacsinta: gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=5436&PHPSESSID=3f6eaf2cfaba917ac4001853167eceb5#1 Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli i jeszcze przepis mysiulka 09.02.05, 19:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17073544&a=17075221 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzaskprask Re: naleśniki na słodko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 00:32 naleśniki na słodko robię na przykład tak: w rondelku nieco cukru (gdzieś z pół szklanki) ze świeżym sokiem z jednej dorodnej pomarańczy rozgrzewam, zagotowuję i mieszam do powstania syropu, zaostrzam kieliszeczkiem alkoholu (najlepiej likier pomarańczowy, względnie calvados albo vodka) i zanurzam na moment w takim gorącym sosie świeżo smażone suche naleśniki, trzymając je za środek, ze zwisającą swobodnie falbaną. Unurzany naleśnik kładziemy na talerz i jemy, a potem nurzamy następny i jemy, a potem stwierdzamy, że wszelkie dotychczas jedzone naleśniki były banałem. Współgrają świetnie z plastrami świeżych pomarańczy na boku talerza, ewentualnie cynamonem. poza tym miłośnikom naleśników polecam dodawanie do ciasta roztopionego masła i cukru waniliowego - oszałamiają wtedy nawet bez nadzienia, ani sosu. albo naleśniki z cukrem i sokiem wyciskanym wprost z cytryny, bardzo orzeźwiające. zgłodniałem, a tu noc! Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: naleśniki na słodko 10.02.05, 08:41 czasami pijam kawe z cukrem i jakos on mi tam nie chrzesci Odpowiedz Link Zgłoś