Dodaj do ulubionych

american pies - ciasta

05.06.02, 16:48
czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow
zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry"
ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 18:48
      roseanne napisał(a):

> czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow
      > zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry"
      > ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe

Pecan pie:
      3 jajka
      1 cup syropu kukurydzianego (corn syrup)
      2/3 cup cukru
      1/3 cup margaryny lub masla ( rozpuszczone)
      1 lyzeczka wanilii
      1 1/4 cup polowek orzechow pecan
      no i oczywiscie ciasto w foremce.
      Jajka tylko lekko wymieszac( nie ubijac!) , dodac reszte skladnikow, wymieszac a
      pozniej do foremki i do pieca na 25 min - 350 stopni ( dobrze jest brzegi
      oblozyc folia aby sie zbytnio nie spiekly, pozniej zdjac folie i piec przez
      dodatkowe 20 -25 min. Testujemy nozem w srodkowej czesci, gdy ostrze wychodzi
      czyste - pie jest upieczony. Jest to chyba najbardziej podstawowy przepis na
      Pecan Pie. Mozna zastapic corn syrup - syropem klonowym ( maple syrup). Mozna
      dodac 1/2 cup kawalkow czekolady ( semisweet chocolate). Syrop moze byc jasny ,
      ciemny , cukier tez bialy, lub jasny-brazowy ( w zaleznosci czy lubisz
      mocniejszy "klonowy" aromat czy nie). Niektorzy rozpuszczaja cukier, maslo i
      syrop w garnku mieszajac do rozpuszczenia sie cukru, osobno mieszaja jajka z
      wanilia i wtedy lacza obydwie mikstury ale widzialam kilka razy wychodzaca w
      rezultacie "slodka jajecznice' jesli sie nie ma wyczucia temperatur .
      Smacznego !!!

• roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 19:07
        DZieki
        a nie przykrywasz druga foremka od gory?
        • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:15
          roseanne napisał(a):

> DZieki
          > a nie przykrywasz druga foremka od gory?

Nie ! ani jednego ani drugiego !! Tylko folia zabezpieczam brzegi ciasta aby
          sie nie spalily. Dobrze jest rowniez pod foremke podstawic brytfanne (?) =
          cookie sheet na wypadek gdyby "wykipialo"
    • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:07
      Strawberry-Rhubarb Pie

3 cups oczyszczonych, swierzych truskawek ( mozna zrobic z mrozonych
      nieslodzonych ale to juz nie "to")
      1 1/4 cups cukru
      3 lyzki stolowe tapioca ( ten rodzaj, co sie szybko gotuje)
      2 cups pocietego rabarbaru
      1/2 lyzeczki do herbaty skorki z cytryny
      1 lyzeczka od herbaty soku z cytryny
      no i oczywiscie ciasto w foremce
      Wymieszac cukier z tapioka i pocietymi w plasterki truskawkami+ rabarbak , sok
      i skorka z cytryny , wymieszac delikatnie, poczekac az sie wytworzy surop( ok20
      min ze swierzych owocow). Ten Pie ma gorna warstwe ciasta w przeciwienstwie do
      Pecan Pie. Piec tak samo . SMACZNEGO !!!
    • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:08
      roseanne napisał(a):

> czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow
      > zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry"
      > ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe

Pecan pie:
      3 jajka
      1 cup syropu kukurydzianego (corn syrup)
      2/3 cup cukru
      1/3 cup margaryny lub masla ( rozpuszczone)
      1 lyzeczka wanilii
      1 1/4 cup polowek orzechow pecan
      no i oczywiscie ciasto w foremce.
      Jajka tylko lekko wymieszac( nie ubijac!) , dodac reszte skladnikow, wymieszac a
      pozniej do foremki i do pieca na 25 min - 350 stopni ( dobrze jest brzegi
      oblozyc folia aby sie zbytnio nie spiekly, pozniej zdjac folie i piec przez
      dodatkowe 20 -25 min. Testujemy nozem w srodkowej czesci, gdy ostrze wychodzi
      czyste - pie jest upieczony. Jest to chyba najbardziej podstawowy przepis na
      Pecan Pie. Mozna zastapic corn syrup - syropem klonowym ( maple syrup). Mozna
      dodac 1/2 cup kawalkow czekolady ( semisweet chocolate). Syrop moze byc jasny ,
      ciemny , cukier tez bialy, lub jasny-brazowy ( w zaleznosci czy lubisz
      mocniejszy "klonowy" aromat czy nie). Niektorzy rozpuszczaja cukier, maslo i
      syrop w garnku mieszajac do rozpuszczenia sie cukru, osobno mieszaja jajka z
      wanilia i wtedy lacza obydwie mikstury ale widzialam kilka razy wychodzaca w
      rezultacie "slodka jajecznice' jesli sie nie ma wyczucia temperatur .
      Smacznego !!!

• Gość: ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 06.06.02, 03:48
        Wiem, ze prosilas o truskawkowo-rabarbarowe wiec mozemy poeksperymentowac? Na
        ciasto ja kupuje zwykly shortening( do ciast) i robie wg. przepisu na
        opakowaniu. Dziele to ciasto na 3,4 czesci bo ja kocham filling nadewszystko.
        PO zmrozeniu lub schlodzeniu rozwalkowuje na bardzo cieniutko a miedzyczasie
        przyrzadzmy "serce" ciasta. Rabarbar jest troszke twardszy niz truskawka, wiec
        proponuje albo pokroic na drobno albo podsmazyc na wodzie aby zmiekl. Mieszasz
        w misie owoce i mozesz dodac troszke ulubionej przyprawy i cukru jesli lubisz
        slodki. Piec na zloty kolor. Ja ostatnio klade ciasto tylko na "Gore" a cala
        reszta to Filling ( jablkowo- zurawinowy jest mniam -mniam)
    • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:19
      Acha ! jeszcze jedno odnosnie Pecan Pie : jesli uzyjesz innych orzechow
      (peanuts, macademia nuts, cashews) to bedziesz miala Peanut Pie, Macademia Pie,
      Cashew Pie itd. :-)))))))))
      • roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 19:22
        ja najbardziej lubie pekan, jakos tak
        Zbliza sie "annual company BBQ" - moze sie uda
        pozdrawiam
        • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:32
          roseanne napisał(a):

> ja najbardziej lubie pekan, jakos tak
          > Zbliza sie "annual company BBQ" - moze sie uda
          > pozdrawiam

Trzymam kciuki !!!!! :-)))))
          • Gość: zaza Re: american pies - ciasta IP: 3E1FE* / 62.31.224.* 05.06.02, 20:07
            robilam pecan pie i wyszlo bosko!!!!!!!!
            polecam
            • roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 20:52
              no wlasnie problem w tym, ze ja te ciasta to moge lykac prawie bez ograniczen,
              ale "pecan" jest przerazliwie drogie w mojej ulubionej ciastkarni - 10 $za
              koleczko o srednicy 12 cm.
              Mysle, ze "wlasnej roboty" wyjdzie taniej
              • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 00:10
                roseanne napisał(a):

> no wlasnie problem w tym, ze ja te ciasta to moge lykac prawie bez ograniczen,
                > ale "pecan" jest przerazliwie drogie w mojej ulubionej ciastkarni - 10 $za
                > koleczko o srednicy 12 cm.
                > Mysle, ze "wlasnej roboty" wyjdzie taniej

A poza tym z moich obserwacji wynika, ze LUBISZ gotowac i znasz sie na tym !!!
                Ja niestety, moge jedynie przepisy wystukac - jesc tego nie moge !!!
                • roseanne Re: american pies - ciasta 06.06.02, 00:31
                  joj, smutne
                  a gotowac UWIELBIAM
    • Gość: ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 06.06.02, 04:04
      I jeszcze jedno takie ciasta z owocowym wkladem smakuja wysmienicie podane na
      cieplo z.. kulka lodu na krawedzi , mniam mniam
      • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 16:44
        Gość portalu: ladybug napisał(a):

> I jeszcze jedno takie ciasta z owocowym wkladem smakuja wysmienicie podane na
        > cieplo z.. kulka lodu na krawedzi , mniam mniam

OH MNIAM- MNIAM- MNIAM !!!!!!!
        A takie ciasto z jablkiem ( apple pie) jest wysmienite z zoltym ostrym serem np.
        cheddar sharp !!!! OH MNIAM _ MNIAM _ MNIAM !!!!!!
        • Gość: Ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 07.06.02, 05:51
          Gość portalu: kluba1 napisał(a):

>
          >
          >
          > A takie ciasto z jablkiem ( apple pie) jest wysmienite z zoltym ostrym serem n
          > p.
          > cheddar sharp !!!! OH MNIAM _ MNIAM _ MNIAM !!!!!!

Nigdy nie probowam,juz nie moge sie doczekac sezonu jablkowego i wyprobowania
          apple pie z serkiem!!! Dzieki za "tip" Kuba1
    • roseanne Re: american pies - ciasta 09.06.02, 03:37
      siem piecze, pochwale sie jutro jak wyszlo
      • roseanne chwale sie! 09.06.02, 21:52
        wyszlo pyszne.
        co prawda oszukalam troche, bo nie stosuje syropu (slodowego, ani innych
        kukurydzianych) i dalam zamiast tego miod - polowe podanej porcji syropku.
        mniam
        mniam
        • Gość: kluba1 Re: chwale sie!/ro Roseanne IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 18:41
          roseanne napisał(a):

> wyszlo pyszne.
          > co prawda oszukalam troche, bo nie stosuje syropu (slodowego, ani innych
          > kukurydzianych) i dalam zamiast tego miod - polowe podanej porcji syropku.
          > mniam
          > mniam

Wspanialy pomysl !! czy zmienilo to smak bardzo lub konsystencje ? Daj znac !!
          • roseanne dodatek miodu 10.06.02, 19:44
            bylo bardziej aromatyczne i mnie jsie kleilo niz "sklepowe"
            z dwoch kolek zostaly 2 porcje
            • Gość: kluba1 Re: dodatek miodu IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 20:54
              roseanne napisał(a):

> bylo bardziej aromatyczne i mnie jsie kleilo niz "sklepowe"
              > z dwoch kolek zostaly 2 porcje

B R A W O !!!!!!
      • Gość: Miszka Re: american pies - ciasta IP: *.chello.pl 10.06.02, 17:59
        Powiedz czy mozna sobie samemu zrobic takie ciasto ? Jestem w Polsce, nie moge
        sobie kupić "gotowca" :(. Piszecie o tych "wkładach" tak że ....jak czytam to
        mi sie bardzo zachcialo...... i nie wiem czy to da rade czy nie. Daj jakiś HINT
        prosze :)
        • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 19:20
          Gość portalu: Miszka napisał(a):

> Powiedz czy mozna sobie samemu zrobic takie ciasto ? Jestem w Polsce, nie moge
          > sobie kupić "gotowca" :(. Piszecie o tych "wkładach" tak że ....jak czytam to
          > mi sie bardzo zachcialo...... i nie wiem czy to da rade czy nie. Daj jakiś HINT
          >
          > prosze :)

Czy masz foremke ? Sa zrobione z folii grubszej( lub metalu, lub szkla) w
          ksztalcie glebokiego talerza. Nie wiem, jak sobie bez tej foremki mozna
          poradzic, jesli "pie" ma miec rowniez gorna warstwe - mysle, ze przy zbyt duzej
          powierzchni po prostu sie zapadnie. Pie to jest cienka warstwa ciasta, pozniej
          DUUZO nadzienia ( moze byc surowe jak np. truski lub pieczone , owocowe, nawet
          miesno-jarzynowe) i czasami otwarty wierzch a czasami znowu warstwa ciasta. Samo
          ciasto nie ma zbyt wiele skladnikow ale wcale nie jest takie latwe do zrobienia.
          Podstawowe : 1 1/4 cup przesianej maki, 1/2 lyzeczki soli, 1/3cup ochlodzonego
          smalcu lub vegetable shortening = smalcu warzywnego (?) 1/4 cup BARDZO zimnej
          wody. Chodzi o to aby jak najmniej rozgrzac ciasto, wiec na poczatek mozesz
          nozem wsiekac tluszcz z makaz wymieszana w niej sola. Jak osiagniesz cos w
          konsystencji suchych, gestych platkow owsianych, to siekajac dodawaj lyzeczka po
          lyzeczce zimnej wody. Gdy wyrobisz calosc , to wywalkuj okragly place i wyluz
          nim forme. Jesli ciasto sie " roztapia" to mozna je do lodowki na schlodzenie
          wlozyc a rece moczyc w wodzie z lodem aby tez byly zimne. Nie cierpie tej roboty,
          wiec kupuje gotowe lub robie pies bez surowego ciasta . Np. mozesz powiedzmy
          jakies czekoladowe ciasteczka ( Mniam-mniam) zmielic na proszek, dodac troche
          slodkiego, miekkiego masla i jakkiepska plastelina wylepic forme ( bedzie sie
          kruszylo i tak wlasnie ma byc). Nastepnie wybrac lody ktore lubisz, nie rozpuscic
          zupelnie ale wyjac z zamrazalnika do lodowki az zmiekna, masa lodowa wypelnic
          forme, rozsmarowac. wstawic znowu do zamrazalnika az stwardnieje - pie lodowy
          jest gotowy ! Przybrac mozna bita smietana, owocami, orzechami siekanymi - CZYM
          CHCESZ !! Smacznego !!!

• Gość: Miszka Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.chello.pl 10.06.02, 20:41
            Taka foremka sie znajdzie, a jak nie, to cuś sie przystosuje tak, żeby mi się
            nie zapadło :)).Oby do weekendu wtedy mam wiecej czasu i spróbuję. Duuuże
            dzięki.
            • Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 21:58
              Gość portalu: Miszka napisał(a):

> Taka foremka sie znajdzie, a jak nie, to cuś sie przystosuje tak, żeby mi się
              > nie zapadło :)).Oby do weekendu wtedy mam wiecej czasu i spróbuję. Duuuże
              > dzięki.

Mozesz jeszcze pie na szybko : wylozyc foremke pokruszonymi , zmielonymi
              ciasteczkami, ugotowac budyn ( smak ? - twoj wybor !) dodajac troche mniej mleka
              niz w przepisie ( nie wiem ile, robie " na oko" powinno byc gesciejsze niz zwykly
              budyn ale nie koniecznie nadawac sie do zalepiania dziur w scianach ) mieszac,
              mieszac - jak przestygnie, to wlac do tej wylozonej pokruszonymi ciasteczkami
              formy, wstawic do lodowki na kilka godzin (powinien sie dobrze schlodzic,
              zgestniec i dac sie kroic, troche tylko rozpadajac sie! noz przed krojeniem
              KAZDEGO plasterka zamoczyc w zimnej wodzie ) ) Podawac - jak chcesz : z lodami,
              z bita smietana, z owocami - wszystko na raz - a dlaczego nie ? Smacznego !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka