roseanne 05.06.02, 16:48 czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry" ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 18:48 roseanne napisał(a): > czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow > zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry" > ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe Pecan pie: 3 jajka 1 cup syropu kukurydzianego (corn syrup) 2/3 cup cukru 1/3 cup margaryny lub masla ( rozpuszczone) 1 lyzeczka wanilii 1 1/4 cup polowek orzechow pecan no i oczywiscie ciasto w foremce. Jajka tylko lekko wymieszac( nie ubijac!) , dodac reszte skladnikow, wymieszac a pozniej do foremki i do pieca na 25 min - 350 stopni ( dobrze jest brzegi oblozyc folia aby sie zbytnio nie spiekly, pozniej zdjac folie i piec przez dodatkowe 20 -25 min. Testujemy nozem w srodkowej czesci, gdy ostrze wychodzi czyste - pie jest upieczony. Jest to chyba najbardziej podstawowy przepis na Pecan Pie. Mozna zastapic corn syrup - syropem klonowym ( maple syrup). Mozna dodac 1/2 cup kawalkow czekolady ( semisweet chocolate). Syrop moze byc jasny , ciemny , cukier tez bialy, lub jasny-brazowy ( w zaleznosci czy lubisz mocniejszy "klonowy" aromat czy nie). Niektorzy rozpuszczaja cukier, maslo i syrop w garnku mieszajac do rozpuszczenia sie cukru, osobno mieszaja jajka z wanilia i wtedy lacza obydwie mikstury ale widzialam kilka razy wychodzaca w rezultacie "slodka jajecznice' jesli sie nie ma wyczucia temperatur . Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 19:07 DZieki a nie przykrywasz druga foremka od gory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:15 roseanne napisał(a): > DZieki > a nie przykrywasz druga foremka od gory? Nie ! ani jednego ani drugiego !! Tylko folia zabezpieczam brzegi ciasta aby sie nie spalily. Dobrze jest rowniez pod foremke podstawic brytfanne (?) = cookie sheet na wypadek gdyby "wykipialo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:07 Strawberry-Rhubarb Pie 3 cups oczyszczonych, swierzych truskawek ( mozna zrobic z mrozonych nieslodzonych ale to juz nie "to") 1 1/4 cups cukru 3 lyzki stolowe tapioca ( ten rodzaj, co sie szybko gotuje) 2 cups pocietego rabarbaru 1/2 lyzeczki do herbaty skorki z cytryny 1 lyzeczka od herbaty soku z cytryny no i oczywiscie ciasto w foremce Wymieszac cukier z tapioka i pocietymi w plasterki truskawkami+ rabarbak , sok i skorka z cytryny , wymieszac delikatnie, poczekac az sie wytworzy surop( ok20 min ze swierzych owocow). Ten Pie ma gorna warstwe ciasta w przeciwienstwie do Pecan Pie. Piec tak samo . SMACZNEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:08 roseanne napisał(a): > czy ktos wie, jak sie robi "wklad" do tych wypiekow > zalezy mi na "pekan pie" i "rhubarb+ strawberry" > ciasto orzechowe i truskawkowo -rabarbarowe Pecan pie: 3 jajka 1 cup syropu kukurydzianego (corn syrup) 2/3 cup cukru 1/3 cup margaryny lub masla ( rozpuszczone) 1 lyzeczka wanilii 1 1/4 cup polowek orzechow pecan no i oczywiscie ciasto w foremce. Jajka tylko lekko wymieszac( nie ubijac!) , dodac reszte skladnikow, wymieszac a pozniej do foremki i do pieca na 25 min - 350 stopni ( dobrze jest brzegi oblozyc folia aby sie zbytnio nie spiekly, pozniej zdjac folie i piec przez dodatkowe 20 -25 min. Testujemy nozem w srodkowej czesci, gdy ostrze wychodzi czyste - pie jest upieczony. Jest to chyba najbardziej podstawowy przepis na Pecan Pie. Mozna zastapic corn syrup - syropem klonowym ( maple syrup). Mozna dodac 1/2 cup kawalkow czekolady ( semisweet chocolate). Syrop moze byc jasny , ciemny , cukier tez bialy, lub jasny-brazowy ( w zaleznosci czy lubisz mocniejszy "klonowy" aromat czy nie). Niektorzy rozpuszczaja cukier, maslo i syrop w garnku mieszajac do rozpuszczenia sie cukru, osobno mieszaja jajka z wanilia i wtedy lacza obydwie mikstury ale widzialam kilka razy wychodzaca w rezultacie "slodka jajecznice' jesli sie nie ma wyczucia temperatur . Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 06.06.02, 03:48 Wiem, ze prosilas o truskawkowo-rabarbarowe wiec mozemy poeksperymentowac? Na ciasto ja kupuje zwykly shortening( do ciast) i robie wg. przepisu na opakowaniu. Dziele to ciasto na 3,4 czesci bo ja kocham filling nadewszystko. PO zmrozeniu lub schlodzeniu rozwalkowuje na bardzo cieniutko a miedzyczasie przyrzadzmy "serce" ciasta. Rabarbar jest troszke twardszy niz truskawka, wiec proponuje albo pokroic na drobno albo podsmazyc na wodzie aby zmiekl. Mieszasz w misie owoce i mozesz dodac troszke ulubionej przyprawy i cukru jesli lubisz slodki. Piec na zloty kolor. Ja ostatnio klade ciasto tylko na "Gore" a cala reszta to Filling ( jablkowo- zurawinowy jest mniam -mniam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:19 Acha ! jeszcze jedno odnosnie Pecan Pie : jesli uzyjesz innych orzechow (peanuts, macademia nuts, cashews) to bedziesz miala Peanut Pie, Macademia Pie, Cashew Pie itd. :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 19:22 ja najbardziej lubie pekan, jakos tak Zbliza sie "annual company BBQ" - moze sie uda pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 05.06.02, 19:32 roseanne napisał(a): > ja najbardziej lubie pekan, jakos tak > Zbliza sie "annual company BBQ" - moze sie uda > pozdrawiam Trzymam kciuki !!!!! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza Re: american pies - ciasta IP: 3E1FE* / 62.31.224.* 05.06.02, 20:07 robilam pecan pie i wyszlo bosko!!!!!!!! polecam Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: american pies - ciasta 05.06.02, 20:52 no wlasnie problem w tym, ze ja te ciasta to moge lykac prawie bez ograniczen, ale "pecan" jest przerazliwie drogie w mojej ulubionej ciastkarni - 10 $za koleczko o srednicy 12 cm. Mysle, ze "wlasnej roboty" wyjdzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 00:10 roseanne napisał(a): > no wlasnie problem w tym, ze ja te ciasta to moge lykac prawie bez ograniczen, > ale "pecan" jest przerazliwie drogie w mojej ulubionej ciastkarni - 10 $za > koleczko o srednicy 12 cm. > Mysle, ze "wlasnej roboty" wyjdzie taniej A poza tym z moich obserwacji wynika, ze LUBISZ gotowac i znasz sie na tym !!! Ja niestety, moge jedynie przepisy wystukac - jesc tego nie moge !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: american pies - ciasta 06.06.02, 00:31 joj, smutne a gotowac UWIELBIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 06.06.02, 04:04 I jeszcze jedno takie ciasta z owocowym wkladem smakuja wysmienicie podane na cieplo z.. kulka lodu na krawedzi , mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 16:44 Gość portalu: ladybug napisał(a): > I jeszcze jedno takie ciasta z owocowym wkladem smakuja wysmienicie podane na > cieplo z.. kulka lodu na krawedzi , mniam mniam OH MNIAM- MNIAM- MNIAM !!!!!!! A takie ciasto z jablkiem ( apple pie) jest wysmienite z zoltym ostrym serem np. cheddar sharp !!!! OH MNIAM _ MNIAM _ MNIAM !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladybug Re: american pies - ciasta IP: *.resnet.ubc.ca 07.06.02, 05:51 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > > > > A takie ciasto z jablkiem ( apple pie) jest wysmienite z zoltym ostrym serem n > p. > cheddar sharp !!!! OH MNIAM _ MNIAM _ MNIAM !!!!!! Nigdy nie probowam,juz nie moge sie doczekac sezonu jablkowego i wyprobowania apple pie z serkiem!!! Dzieki za "tip" Kuba1 Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: american pies - ciasta 09.06.02, 03:37 siem piecze, pochwale sie jutro jak wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne chwale sie! 09.06.02, 21:52 wyszlo pyszne. co prawda oszukalam troche, bo nie stosuje syropu (slodowego, ani innych kukurydzianych) i dalam zamiast tego miod - polowe podanej porcji syropku. mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: chwale sie!/ro Roseanne IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 18:41 roseanne napisał(a): > wyszlo pyszne. > co prawda oszukalam troche, bo nie stosuje syropu (slodowego, ani innych > kukurydzianych) i dalam zamiast tego miod - polowe podanej porcji syropku. > mniam > mniam Wspanialy pomysl !! czy zmienilo to smak bardzo lub konsystencje ? Daj znac !! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne dodatek miodu 10.06.02, 19:44 bylo bardziej aromatyczne i mnie jsie kleilo niz "sklepowe" z dwoch kolek zostaly 2 porcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: dodatek miodu IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 20:54 roseanne napisał(a): > bylo bardziej aromatyczne i mnie jsie kleilo niz "sklepowe" > z dwoch kolek zostaly 2 porcje B R A W O !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: american pies - ciasta IP: *.chello.pl 10.06.02, 17:59 Powiedz czy mozna sobie samemu zrobic takie ciasto ? Jestem w Polsce, nie moge sobie kupić "gotowca" :(. Piszecie o tych "wkładach" tak że ....jak czytam to mi sie bardzo zachcialo...... i nie wiem czy to da rade czy nie. Daj jakiś HINT prosze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 19:20 Gość portalu: Miszka napisał(a): > Powiedz czy mozna sobie samemu zrobic takie ciasto ? Jestem w Polsce, nie moge > sobie kupić "gotowca" :(. Piszecie o tych "wkładach" tak że ....jak czytam to > mi sie bardzo zachcialo...... i nie wiem czy to da rade czy nie. Daj jakiś HINT > > prosze :) Czy masz foremke ? Sa zrobione z folii grubszej( lub metalu, lub szkla) w ksztalcie glebokiego talerza. Nie wiem, jak sobie bez tej foremki mozna poradzic, jesli "pie" ma miec rowniez gorna warstwe - mysle, ze przy zbyt duzej powierzchni po prostu sie zapadnie. Pie to jest cienka warstwa ciasta, pozniej DUUZO nadzienia ( moze byc surowe jak np. truski lub pieczone , owocowe, nawet miesno-jarzynowe) i czasami otwarty wierzch a czasami znowu warstwa ciasta. Samo ciasto nie ma zbyt wiele skladnikow ale wcale nie jest takie latwe do zrobienia. Podstawowe : 1 1/4 cup przesianej maki, 1/2 lyzeczki soli, 1/3cup ochlodzonego smalcu lub vegetable shortening = smalcu warzywnego (?) 1/4 cup BARDZO zimnej wody. Chodzi o to aby jak najmniej rozgrzac ciasto, wiec na poczatek mozesz nozem wsiekac tluszcz z makaz wymieszana w niej sola. Jak osiagniesz cos w konsystencji suchych, gestych platkow owsianych, to siekajac dodawaj lyzeczka po lyzeczce zimnej wody. Gdy wyrobisz calosc , to wywalkuj okragly place i wyluz nim forme. Jesli ciasto sie " roztapia" to mozna je do lodowki na schlodzenie wlozyc a rece moczyc w wodzie z lodem aby tez byly zimne. Nie cierpie tej roboty, wiec kupuje gotowe lub robie pies bez surowego ciasta . Np. mozesz powiedzmy jakies czekoladowe ciasteczka ( Mniam-mniam) zmielic na proszek, dodac troche slodkiego, miekkiego masla i jakkiepska plastelina wylepic forme ( bedzie sie kruszylo i tak wlasnie ma byc). Nastepnie wybrac lody ktore lubisz, nie rozpuscic zupelnie ale wyjac z zamrazalnika do lodowki az zmiekna, masa lodowa wypelnic forme, rozsmarowac. wstawic znowu do zamrazalnika az stwardnieje - pie lodowy jest gotowy ! Przybrac mozna bita smietana, owocami, orzechami siekanymi - CZYM CHCESZ !! Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.chello.pl 10.06.02, 20:41 Taka foremka sie znajdzie, a jak nie, to cuś sie przystosuje tak, żeby mi się nie zapadło :)).Oby do weekendu wtedy mam wiecej czasu i spróbuję. Duuuże dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: american pies - ciasta/do Miszki IP: *.we.client2.attbi.com 10.06.02, 21:58 Gość portalu: Miszka napisał(a): > Taka foremka sie znajdzie, a jak nie, to cuś sie przystosuje tak, żeby mi się > nie zapadło :)).Oby do weekendu wtedy mam wiecej czasu i spróbuję. Duuuże > dzięki. Mozesz jeszcze pie na szybko : wylozyc foremke pokruszonymi , zmielonymi ciasteczkami, ugotowac budyn ( smak ? - twoj wybor !) dodajac troche mniej mleka niz w przepisie ( nie wiem ile, robie " na oko" powinno byc gesciejsze niz zwykly budyn ale nie koniecznie nadawac sie do zalepiania dziur w scianach ) mieszac, mieszac - jak przestygnie, to wlac do tej wylozonej pokruszonymi ciasteczkami formy, wstawic do lodowki na kilka godzin (powinien sie dobrze schlodzic, zgestniec i dac sie kroic, troche tylko rozpadajac sie! noz przed krojeniem KAZDEGO plasterka zamoczyc w zimnej wodzie ) ) Podawac - jak chcesz : z lodami, z bita smietana, z owocami - wszystko na raz - a dlaczego nie ? Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś