Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:00 mam go dużo za dużo i martwię się, że przyjdzie sezon na nowe a zeszloroczne słoiki jeszczę będą... może jakieś ciasto albo nie wiem co :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 22.02.05, 10:09 Polecam naleśniki z dżemem / powidłami śliwkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? IP: 62.233.214.* 22.02.05, 10:17 Ciasto ruche z dzemem sliwkowym. 40 dag maki 25 dag masla 5 jajek 15 dag cukru pudru 10 dag cukru cukier waniliowy skorka otarta z calej cytryny dzem lub powidla sliwkowe 10 dag orzechow wloskich Make przesiac dodac maslo i siekac dodajac po jednym zoltku.Potem cukier puder i cukier waniliowy i skorke z cytryny i ugniesc rekami na jednolita mase.Podzielic na pol.Polowe rozwalkowac na brytwanne wylozona papierem do pieczenia na to dzem i posiekane orzechy.Z bialek i 10 dag cukru ubic piane i wylozyc na dzem i orzechy.Na wierzch z drugiej polowy ciasta zrobic kruszonke. To jest przpis od mojej cioci .Ciasto jest pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kruche oczywiscie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:30 ciasto zrobię :) i to pewnie nie jeden raz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
libra.a Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 22.02.05, 11:04 naleśniki, gofry, wafle Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 22.02.05, 11:15 Podziel sie z chętnym. Notabene, jestem bardzo chetna. Na te nastepne tez. Pomoge przy wyrobie, zeby nie byc pasozytem. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 22.02.05, 11:35 - placek drozdzowy i posyp kruszonka - rolada - placek kruchy - nalesniki - kluski na parze, polej smietana i püosyp cukrem - kaiserschmarren - ryz zapiekany - racuchy czy inne kluski drozdzowe smazone na patelni - kromka z maslem i dzemem na sniadanie i pewnie jeszcze tysiac innych rozwiazan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja1 Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? IP: *.ols.vectranet.pl 22.02.05, 12:36 polecam bajaderkę, ja robię z wisniowym ale podejrzewam ze taki tez moze byc. 50 dag maki, 1 margaryna, 20 da\g cukru pudru, 2 jaja, 1 łyzxka proszku do pieczenia, 1 lyzka kakao, 1 szkl mleka, 5 lyz dzemu, bakalie, kieliszek rumu. zagniec kruche ciasto bez kakao, upiecz 2 placki. jeden jeszcze cieply rozktusz, doda mleko, bakalie rum i utrzyj. drugi placek posmaruj dzemem, naloz mase, olej polewa i do lodowki. na wierch wiorki kokosowe. albo pani walewska ciasto: 2 szklanki maki, 20 dag margaryny, 4 zoltka, 1 szklanka cukru pudrum 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia. zagniec ciasto, upiecz 2 placki na duzej blasze. posmaruj dzemem. na to wyloz piane z 4 bialek i szklanki cukru pudru, posyp grubo bakaliami i upiecz. na krem zagotuj 2 szklanki mleka z wanilia i 6 lyzkami cukru, wlej zawiesine z 2 lyzek maki ziwemniaczanej i ugotuj budyn. zimny utrzu\yj z 25 dag margaryny. kremem przeloz placki, na wierzch musi byc dno ktoregos placmka, polewa i wiorki. albo latwy przepis na piernik z rondla: 1/2 margaryny zagotuj z paczka przyprawy do piernika, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki dzemu , ostudzi dodaj 2 szklank makiz 2 plaskimi lyzxeczkami sody. upieczw keksowce. albo ciasto z dzemem 2 szklanki maki, 3 jajka, 1/2 sloika dzemu z czarnej porzeczki( ja bralam wisniowy i bylo ok), po 1 szklance mleka i cukru, 1/2 szklanki oleju, cukier waniliowy, po lyzeczce cynamonu, sody i kakao. skladniki utrzyj mikserem jak leci i upiecz. ja to ciasto jeszcze przekladam polewa czekoladowa, polewa na wierdch i pyszota. Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Spokojnie mogą stać 22.02.05, 16:06 Jak w temacie, niedawno otwarty słoik sprzed 3 lat był bez zarzutu. Aha, zrób piernik Apolki! Koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytryna Re: Spokojnie mogą stać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 16:19 Przebój tego sezonu; jogurt naturalny ZOTT+dżem śliwkowy,niech się schowają wszystkie jogurty smakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik jako pomysł 23.02.05, 07:53 co prawda robilem ze swiezych, ale nic nie stoi na przeszkodzie Pierś kurczaka z sosem śliwkowym Data: 06-04-2004 Kategoria: Drób. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 szt. pierś kurczaka oliwa z oliwek 1 szt. cebuli Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 23.02.05, 10:03 To taki typowy dzem czy ma cos z powidel? Mozesz piec murzynka i przelozyc go - swietnie pasuje. Poza tym jesli lubisz camembert - usmaz w panierce lub zapiecz ma chlebie (mozna z ananasem) i do tego podaj ten dzem - swietna kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach do sledzi 23.02.05, 11:40 podsmaz cebulke, dodaj dzem i przekladaj na zmaine wymoczone matiasy. po paru dniach idealne.mozna dodawac tez do duszonych zeberek, zamiast sliwek suszonyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? 23.02.05, 12:17 Zrob ciasto drozdzowe np. z 0.5 kg maki ,po wyrosnieciu podziel na 2 czesci, 1 czesc rozwalkuj w kwadrat posmaruj tym dzemen i zroluj jak rolade.2 czesc mozesz zostawic pusta.Obydwa placki przeloz do 2 ch waskich blaszek ,pozostaw do wyrosniecia i za jednym zamachem upiec. Takie ciasto b/dodatkow tez jest smaczne posmarowane np. tylko maslem z kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 17:11 Moja mama dodaje dżem sliwkowy do bigosu-zmak zupełnie inny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: dżem śliwkowy - do czego zuzyć? IP: *.chello.pl 11.03.05, 17:48 U nas zeszłoroczne dżemy "schodziły" najlepiej z początkiem sezonu piknikowego. Młodzież nastoletnia opracowała taki przepis: kupuje się wielkie, suche wafle. Smarujemy jedna warstwę dżemem, na to wafel, na to zwykły serek homogenizowany (naturalny, niesłodzony), na to wafel, na to dżem i tak do wyczerpania wafli. Potem przykrywa sie toto deską, na niek stawia coś ciężkiego, żeby przydusić i idzie z psem na spacer. Kiedy młódź wraca, pożera błyskawicznie krojąc w wielkie, długie paski "bo kto by tam się bawił w małe kosteczki". To sprawdzony - przy okazji - "przepis" dla maluszków, które koniecznie chcą zrobić coś dla Mamy. Nabrudzic się nie da, jadalne jest, kosztuje niedrogo. Odpowiedz Link Zgłoś