Dodaj do ulubionych

proste pytanie o bakłażanie

IP: *.server / *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:29
Mam takiego małego bakłażanka.Nie chce robić z niego nic specjalnego (chcąc
nie chcąc zrymowało mi sie:))Zamierzam usmażyć sobie na patelni takie
plastry.Jak go obiore i pokroje to posolić i odczekać troche?Potem do jajka i
bułki tartej?
Obserwuj wątek
    • Gość: nino Re: proste pytanie o bakłażanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:35
      nie obieraj. posol z obu stron i poczekaj jakies 15min, potem sa dwie szkly -
      jedna kaze oplukac druga wycisnac plastry, potem na rozgrzany olej lub oliwe
    • camomille Re: proste pytanie o bakłażanie 05.03.05, 17:45
      jesli masz w domu moze mozarelle lub chocby zwykly zolty ser i jeszcze troche
      szynki to po obsmazeniu plasterkow baklazana zrob sobie albo roladki albo
      poprostu taka zapiekanke z trzech skladnikow i zapiecz w piecu, a gdybys miala
      jeszcze pomidory pelati i nimi sru na baklazany to bedzie super pycha.
      same plasterki smazonych baklazanow sa bardzo dobre same w sobie ale szkoda
      zeby sie tak egoistycznie zmarnowaly, smacznego
    • Gość: marghe_72 Re: proste pytanie o bakłażanie IP: *.acn.waw.pl 05.03.05, 18:08
      posolic i odstawić na minimum 15 min
      Smazyć mozna i w panierce.. ale ja wolę bez
      do tego soo czosnkowuy
      albo ostry pomidorowy
    • true_blue Re: proste pytanie o bakłażanie 05.03.05, 18:12
      Mozna w panierce z sosem pomidorowym (bardzo typowa potrawa z Wloch polnocnych),
      albo usmazyc bez panierki z czosnkiem i jesc z chlebem i/lub swiezymi pomidorami
      i bazylia (potrawa z Wloch poludniowych). Polecam druga, ale to naprawde zalezy
      od preferencji.
      Pozdr.
    • hania55 Re: proste pytanie o bakłażanie 05.03.05, 19:49
      Nie, bułka tarta i jajko - szkoda do nich bakłażana :-) Rozgrzej na patelni
      olej albo oliwę extra vergine i usmaż plastry bakłażana (z obydwu stron). Tak
      zrobiony bakłażan jest b. dobry z jogurtem, do którego wsiekało się czosnek (3
      ząbki na mały kubek) i dodało posiekaną bazylię albo miętę, pieprz, szczyptę
      cukru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka