Dodaj do ulubionych

schab inaczej????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:47
Bardzo prosze o pomysl na schab. Moja rodzina ma juz dosc kotletow schabowych.
I jeszcze jedno pytanko jak sie robi schab po hawajsku?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: schab inaczej???? 12.03.05, 20:15
      po hawajsku nie wiem, ale podam to co juz tu pisalam: schab po rzeznicku. robi
      sie ok 20 minut.
      kotlety schabowe lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mace, lekko
      podsmazamy.
      wkladamy do nagrzanego piekarnika
      w tym czasie robimy sos:
      na 4 kotlety ok 5-6 ogorkow korniszonych, mala cebula, 1 puszka koncentratu
      pomidorowego, ok 1/2 lyzki maki, pol szklanki wody ( zawsze potem mozna dodac
      jakby co)
      na tluszczu po kotletach szklimy drobno posiekana cebulke, dodajemy do niej
      make ( nie przypalamy), potem wode, potem ogorki, koncentrat. solimy,
      pieprzymy. wkladamy w to kotlety.
      podajemy z pamuchami drozdzowymi.
      zamiast ogorkow moze byc sliwka w occie lub dynia.
    • Gość: rebeka Schab po hawajsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 20:49
      Tak się nazywa zwykły panierowany kotlet schabowy, na który kładzie się plaster
      ananasa i plaster żółtego sera i całość się podpieka(pod pokrywą, mikrofala np.)
    • korred Re: schab inaczej???? 12.03.05, 22:00
      Witam
      a ja polecam roladę schabową jaką robił Pascal, z tapenadą-masa z czarnych
      oliwek i kaparów, jak ktoś lubi oliwki naprawdę pyszne
      pozdR
    • agulina.g Re: schab inaczej???? 13.03.05, 00:00
      a ja mam dwa proste sposoby na schab - obydwa robi sie nie dluzej niz
      tradycyjne kotlety schanowe.
      Sposob pierwszy - na slodko:
      schab kroimy i rozbijamy jak na kotlety schabowe. Teraz przyprawy: sol, pieprz
      i tymianek. Obieramy jablka i kroimy je w okragle plastry (oczywiscie bez
      gniazd nasiennych:-) - mniej wiecej dwa jablka na 3 srednie kotlety. na
      rozgrzana patelnie kladziemy kotlety i podsmazamy z jednej strony. Potem
      przewracamy na druga strone a na wierzch wsypujemy pokrojone jablka (moga tez
      byc cwiartki) przykrywamy pokrywka i po jakims czasie wyciagamy schab na jablka
      aby sie nie przypalil. dusimy jeszcze chwilke i GOTOWE !
      Sposob drugi - cebulowy (pyyyszny !)
      rozbite kotlety (niezbyt cienkie) solimy i pieprzymy a potem rozkladamy na
      blaszce bedacej standardowym wyposazeniem kazdego piekarnika :-) (gesto, blisko
      siebie) . pokrojona w krazki cebulke kladziemy gesto na kotletach tak aby
      dokladnie je przykryly - krazek obok krazka = wszystko to smarujemy warstewka
      majonezu i wkladamy do piekarnika. Majonez sie ladnie stopi, cebulka lekko
      zarumieni i kotlety sa gotowe. gdy ktos ma watpliwosci czy kotlet gotowy -
      wyciaga jeden, kroi i patrzy czy miesko jest biale w srodku. jezeli jest to
      znaczy ze kotlety gotowe !!!
      Smacznego !

• kaiserka Re: schab inaczej???? 13.03.05, 11:49

Bez kosci kotlety rozbic, posolic, popieprzyc i obsmazyc z obu stron.
        3 cebule i czerwona papryke pokroic w miare drobno i poddusic na glebokiej
        patelni (woku) na oliwie. Dodac 2-3 lyzeczki curry i smazyc dalej na malym
        ogniu ok 5 min. Dodac obsmazone kotlety i dusic calosc ok. 10-15-min. Dodac
        creme fraiche i ew. odrobine bulionu. Podawac z ryzem i duza iloscia jakiejs
        salaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka