Dodaj do ulubionych

Frytki- frytkownica czy garnek?

IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 17.03.05, 20:35
Witajcie,
od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu frytkownicy. Niestety nie
miałem możliwości próbowania frytek smażonych w tym urządzonku. Jak myślicie:
warto szarpnąć się na te pare stówek i kupić, czy lepiej pozaostać w wersji
klasycznej, czyli z garnkiem?
Jakie widzicie plusy i minusy obu wersji?
z góry dzięki za opinie

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: @neta Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 21:20
      Mam frytkownice Moulinexu ale powiem szczerze,że ....na tyle smażenia frytek
      ile ja smaże to większość czasu stoi w szafce.Mój mąz czasami smaży w niej
      paluszki rybne lub kurczaka itd...Jak dla mnie to zbędny wydatek ale napewno
      jest dużo osób które są zadowolone z jej posiadania.
    • skarolina Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 17.03.05, 21:33
      W prezencie ślubnym dostałam frytownicę i zmuszałam się do jej używania. Jak
      tylko znalazłam garnek, który mi odpowiadał, bez żalu odstawiłam frytownicę w kąt.
    • Gość: KAAA Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 22:01
      Też uważałam frytownicę za zbędny grat, ale do momentu kiedy stałam się jej
      posiadaczką/dostałam w prezencie/.U mnie w domu wszyscy lubią frytki i
      przynajmniej 2-3 razy w miesiącu je smażę.Robię także w niej kawałki kurczaka w
      cieście,rybę,kiełbaski a nawet pierogi.Głowną jej zaletą jest to że olej nie
      przepala się w niej i zużywam mniej oleju niż dawniej kiedy smażyłam w
      rondlu.Ponadto mniej czuć smażenie w domu.
    • em_es Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 17.03.05, 22:19
      To zależy jak często robisz frytki. Jak dla mnie frytkownica to zbędny wydatek,
      spokojnie wystarczy garnek z siatką.
    • Gość: zenon gajowniczek Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.03.05, 10:01
      Ja tam pieke w garnku
      • bedada Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 19.03.05, 10:10
        Ja też smażę w garnku.
    • roseanne Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 19.03.05, 12:15
      garnek z drucianym koszyczkiem ki w zupelnosci wystarcza
      • Gość: siwa Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.adsl.green.ch 19.03.05, 13:19
        jezeli smazysy na glebokim tluszczu naptrawde czesto, to pewnie taki wzdatek
        sie oplaca, ale jesli chcesz jej uzywac tzlko okazjonalnie do frytek, to moim
        zdaniem szkoda kasy. poza tym, ostatnio widzialam jak kucharze testowali rozne
        frytkownice. wyniki byly dosc marne, bo zwyzkle urzadzenia "oszukuja" na
        temperaturze. choc pokazuja, ze tluszcz ma odpowiednia temperature, to w
        rzeczywistosci termometr pokazuje kilkadziesiat stopni mniej.
    • Gość: miu Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 14:51
      Najwazniejsza jest odpowiedz na pytanie: jak czesto bedziesz uzywac
      frytkownicy. To duze urzadzenie, wiec zajmuje sporo miejsca. Jesli czesto -
      kupuj, bo frytki z dobrej frytkownicy sa naprawde swietne. Jesli rzadko - nie
      warto, starczy garnek. A jesli chcesz juz kupic, to musi byc bardzo dobra
      maszyna, majaca dobry filtr (bo wtedy wiesz po co kupiles frytkownice), itd.
    • Gość: truskawa Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:31
      ja uważam , że warto zainwestowac i kupić fryrkownice.Frytki są zupełnie inne w
      smaku , poza tym nie są takie tłuste jak te które smaży się w garnku...
      Poza tym we frytkownicy moża piec(smażyć) inne rzeczy takie jak rybka,
      kurczaczek itd.
      Ja i mój Misiasty w swoim domku na pewno prędzej czy później bęzdziemy miec
      frytkownice:)
    • Gość: aga Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 15:38
      zbedny wydatek. mam w piwnicy frytownice i niestety na ilosc oleju jaka trzeba wlac do niej a frytki nie jada sie codziennie .duzy koszt .teraz rozgladam sie za garnkiem do smazenia

• kalinta Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 16.10.14, 21:47
        Przecież są frytkownice na jedną łyżkę oleju! To nie jest duży wydatek, a potrawy nie wychodzą tłuste.
    • Gość: K3 frytki IP: *.nowanet.pl 24.08.14, 01:55
      Ja tam dziś się zastanawiam czy lepszy garnek czy frytkownica i nie przeszkadza mi, że czytam posty z przed kilku lat. Trochę rozśmieszył mnie post, że z frytkownicy elektrycznej frytki są mniej olejem nasiąknięte, przecież zanurzenie mają takie same, temperaturę mogą też mieć taką samą, olej też można wlać taki sam. To tak jak niektórzy uważają, że gdy jak woda się gotuje to gdy będzie na większym gazie i będzie szybciej bulgotała to coś się szybciej ugotuje :) zapominają albo nie wiedzą, że temp. gotowania H2O to 100 stopni!! Więc oszczędzajmy :)
      Bardziej można się zastanawiać co jest oszczędniejsze energetycznie. Dodam, że testowaliśmy frytkownicę w akademiku kilka pokoi na raz, czasami kolejki były, olej również zdarzał się w opłakanym stanie i robiliśmy w niej dosłownie wszystko, no może jajek nie :)
      Dzisiaj kupiłem chiński garnek z cienkiej blachy (chyba - mam nadzieję nie aluminiowej) z dobrą siatką - zobaczymy :)
      • Gość: x przepisu nie znasz? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.08.14, 11:43
        Gość portalu: K3 napisał(a):

> , no może jajek nie :)

• Gość: iwa Re: frytki IP: *.icpnet.pl 04.12.15, 08:54
        Jest frytownica elektryczna w której piecze sz bez oleju
    • czerwonafasola Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 19.10.14, 02:50
      używałam już trzech różnych frytkownic, ale zawsze wracam do garnka :)
      • konrad_dk A może warto byłoby sobie postawić pytanie 20.10.14, 12:52
        jakie mają być te frytki zdrowe i niekoniecznie bombami kalorycznymi?
        czy też smakowo zajebiste i nieważne czy tłuste ?

Jeżeli zdrowe, to odradzam gar albo frytownicę.
        Po prostu frytki polożyć do piekarnika i pokropić mikroskopijną ilością oliwy.
        Może nie będą one takim smakowym hitem jak z frytownicy labo garnka ale napewno bedą zdrowe.

Jeżeli ktoś chce z garnka albo frytownicy to nie ma ogólnie znaczenia;

w tym wypadku ważne jest jakość kartofli z których preparujemy frytki

i rodzaj tłuszczu
      • Gość: x Re: Frytki- frytkownica czy garnek? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.10.14, 13:45
        rodzinka mala, polecam garnek na male smaczne frytki, zamienników nie lubie!
        • kalinta Re: Frytki- frytkownica czy garnek? 11.11.14, 16:31
          I wszędzie masz nachlapane tłuszczem, do tego smród palonego oleju....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka