Dodaj do ulubionych

przepis na pizze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 16:51
kto zna przepis na pizzę niech mi go napisze ( dziękuję! )
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: przepis na pizze 21.03.05, 17:56
      Przepisow na pizze u nas dostatek... Im wiecej, tym wiecej watkow. I tym wiecej
      watpliwosci.
    • pimpek_sadelko Re: przepis na pizze 21.03.05, 17:59
      ciasto:
      3 szklanki maki, polowa paczki drozdzy, troche soli i cukru, mniej niz pol
      szklanki mleka, 2 jajka, chlust oliwy ( ok 3-4 lyzek).
      ciasto wyrabiamy recznie ok 10 minut () ma byc lsniace i nie kleic sie do rak).
      walkujemy na taka grubosc jak lubimy
      sos pomidorowy: 2 puszki pomidorow bez skorki, na patelnie, dodajemy pieprz,
      sol ( moze byc papryczka chili), na koncu mozna swiza bazylie
      smarujemy ciasto, a na reszte uruchom wyobraznie, moze byc boczek, salami,
      szynka, kukurydza, oliwki, kapary, ser zolty, feta itd.
      piecze sie ok 15 minut. temperatura hmmm nawet nie wiem jak ustawiam
      ale ok 200 stopni:D
      • Gość: dolnobrzezanin Re: przepis na pizze IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 22:07
        Uważam, że najprostsze przepisy w początkowym pichceniu są najsmaczniejsze a zwłaszcza kiedy są podpatrzone u źródła;-) Odniosę się tylko do ciasta, reszta czyli dodatki to już obyczaje lub poezja jakby rzekł p. Makłowicz;-).
        Odniosę się na początek do ciasta wg. przepisu: 2 szklanki mąki, co najmniej 550 a im wyższa tym lepiej, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru, 1/3 kostki drożdży oraz ca. 3/4 szklanki dobrej wody (może być źródlana gazowana), 1 jajko jako lepiszcza. Wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać drożdże do podgrzanej wody i rozpuścić, uważam, ze można wrzucić jajko (nie widziałem różnicy jak razem zmiksowałem) a potem wlałem do przygotowanej mąki. Po wyrobieniu dopiero dodaję oliwki – wiadomo jakiej, czyli ExV – w ilości 3-4 łyżki i dalej urabiamy ciasto, do czasu wchłonięcia oliwki, następnie pozostawiamy w bardzo ciepłym miejscu na ca.30 min.
        Należy pamiętać aby posmarować ciasto oliwką przed pastą. Jest to pewne zabezpieczenie aby wilgoć z pasty i farszu nie przenikała do ciasta.
        • linn_linn Re: przepis na pizze 22.03.05, 10:26
          Maka wloska typu 0 / bywa w Bomi / lub inna chlebowa. Jajka nie wchodza w sklad
          ciasta na pizze.
          • pimpek_sadelko Re: przepis na pizze 22.03.05, 10:28
            linn_linn napisała:

> Maka wloska typu 0 / bywa w Bomi / lub inna chlebowa. Jajka nie wchodza w
            sklad
            >
            > ciasta na pizze.
            a ja dodaje i wychodzi naprawde pyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka