Dodaj do ulubionych

Rolada z zoltego sera

IP: *.3vnet.pl 25.03.05, 15:32
Zastygla mi wlasnie rolada z zoltego sera ze szpinakiem.. no i znowu mam ten
sam efekt - mimo, ze smakuje pysznie to okragla to ona nie jest... zawsze mi
sie rozplaszczy i mam sliczne zolto-zielone polkole. Co robie zle? Moze
trzeba ja studzic w jakiejs specjalnej foremce?

Pozdrawiam
Ag
Obserwuj wątek
      • Gość: Ag Re: Rolada z zoltego sera IP: *.3vnet.pl 25.03.05, 15:57
        Prosze bardzo:

        Duza kostka twardego, malo tlustego zoltego sera - pokroic na spore kawalki,
        wlozyc do foliowej torebki (szczelnej) i do garnka z woda, gotowac az caly ser
        zmieknie (nie powinno byc grudek z nieroztopionych kawalkow).

        Ser wylozyc na deske, najlepiej na papier do pieczenia albo folie spozywcza,
        cienko rozwalkowac. Na wierzchu rozsmarowac mase ze szpinaku.

        Masa szpinakowa - szpinak rozmrozic, poddusic na masle z duza iloscia czosnku,
        galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Nie powinno byc za wodniste.

        Po rozsmarowaniu masy calosc zwinac dosc scisle, owinac folia i odstawic w
        choldne miejsce. Jak stezeje kroic w plastry.

        UWAGI:
        - ser zolty dobrze najpierw przetestowac na malym kawalku, bo niektore gatunki
        po rozpuszczeniu juz nie tezeja, zostaja jak ser topiony.
        - szpinak najsmaczniejszy jest lisciasty, ale nie da sie go cienko rozsmarowac,
        wiec trzeba sie zdecydowac,
        - im cieniej rozwlakowany ser i rozsmarowany szpinak tym drobniejsze i
        scislejsze pozniej zwoje, kolezanka od ktorej mam przepis robi warstwy 2-3mm,
        ja takie na prawie centymetr,
        - jesli do worka z serem dostanie sie woda to potem trzeba odsaczyc go na
        sciereczce,
        - ze zwijaniem trzeba sie pospieszyc, zeby masa nie stezala,
        - spokojnie moze polezec w lodowce dosc dlugo - ser zolty sie szybko nie psuje
        a szpinak zakonserwowany jest przez czosnek.

        Wyglada slicznie, wielkanocnie (zolto-zielone) i jest przepyszne... Tylko mi
        nie wychodzi okragla rolada a taka tecza, bo ser sie rozplaszcza na dole...
        jeszcze pokombijnuje z ciasniejszym zwijaniem i moze jakas foremka..

        Smaczego
        Ag

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka