Dodaj do ulubionych

zupa gulaszowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 21:33
podzieli sie ktoś przepisem? chętnie przyjme wersje tredycyjne i orginały (np. jarskie) i takie które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni.
ps. po dzisiejszym "m jak m" mnie natchnęło ;P
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: zupa gulaszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 23:25
      To samo pomyślałam i jutro chyba zrobie,podaję ci mój przepis:

1kg.mięsa np. karkówki
      3 cebule
      olej do smazenia
      4-5 ziemniaków
      2 ząbki czosnku
      3 papryki kolorowe
      3 pomidory sparzone
      2 puszki czerwonej fasoli
      3 kostki rosołowe Knora wołowe
      mięso pokroic w kostkę i usmażyć z cebulą i czosnkiem.Zagotować wodę z kostkami
      Knora i pokrojonymi ziemniakami,oraz liściem laurowym,zielę ang.dodać mieso
      i przesmażoną paprykę pokrojoną w kostkę z pomidorami + fasola z puszki z tą
      wodą.Dosypać 1 łyzeczkę mielonej ostrej papryki,doprawić i zaciągnąć mąką.
      • Gość: kags Re: zupa gulaszowa IP: *.futuro.pl 30.03.05, 07:25
        Moja mama robi bez ziemniakow, fasoli, kostek rosolowych i maki :).
        Mieso moze byc gulaszowe. Obsmaza razem z cebula i papryka, zalewa woda, dodaje
        czosnek i pomidory. Na koniec odrobine slodkiej smietanki. Oczywiscie do srodka
        sporo pieprzu i ostrej i slodkiej mielonej papryki. No i vegeta, ale dla
        ortodoksow moze byc bez ;). Ja lubie jak dodany jest kminek.
        Najczesciej jemy toto z kluskami, ale z ziemniakami oddzienie gotowanymi
        rowniez :).
        A jarsko, to pewnie jeszcze cukinie kolorowe pasuja :)

Jeszcze o tej mace... To ma byc zupa, nie sos ;).
        • Gość: mati Re: zupa gulaszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 09:00
          To ma być delikatnie zaciągnięte mąką ,a przepis przywieżli znajomi z Węgier.
          • kags Re: zupa gulaszowa 30.03.05, 09:40
            Moj tez z Wegier, rodzinny :).
            Wiadomo, w kazdym domu inaczej, u nas w Polsce tak samo.
            Najwazniejsze zeby trafic na to co sie lubi :). Ja kiedys nie znosilam np.
            kminku, ale teraz gulasz i zupa gulaszowa nie moze byc bez ;).
            • Gość: mati Re: zupa gulaszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 09:42
              masz rację każdemu inaczej smakuje,a do kminku nie mogę się przekonac.
              • Gość: kags Re: zupa gulaszowa IP: *.futuro.pl 30.03.05, 09:47
                Przy okazji robienia gulaszu, np. takiego bez warzyw, odlej troche w maly
                garnuszek i dodaj tego nieszczesnego kminku, na oko rzecz jasna ;). Smakuje
                zupelnie inaczej niz taki jak sie na niego trafi na pieczywie czy w
                kielbasie... bo ja takiego tez nie lubie ;).
                • Gość: mati Re: zupa gulaszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 09:57
                  Napewno sprawdzę,tym bardziej że kminek jest zdrowy.
              • em_es Re: zupa gulaszowa 30.03.05, 09:54
                Ja szczerze nienawidzę całego kminku, ale mielony to zupełnie inna bajka,
                używam go do wielu potraw - barszcz, bigos, gulasz..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka