Dodaj do ulubionych

Jajka z dwoma żółtkami

31.03.05, 16:24
Nieteściowa przyniosła mi kilka. Są większe niż te zwykłe, białe, no i w
środku są dwa żółtka. Jak powstają? Nieufna jestem wobec takich wynalazków.
Obserwuj wątek
    • Gość: Panna Andzia Re: Jajka z dwoma żółtkami IP: *.fbx.proxad.net 31.03.05, 16:33
      Nie boj zaby :), to sie zdarza u starszych niosek, zwlaszcza karmionych
      naturalnie tzn nie z baterii, tylko wolno chodzacych na podworku. Rownie
      smaczne i zdrowe jak te jednozoltkowe, a jakie piekne, zolte omlety z tego
      wychodza !
      • Gość: marghe_72 Re: Jajka z dwoma żółtkami IP: *.acn.waw.pl 31.03.05, 17:04
        a u ludzi skąd sie bliźniaki biorą ? ;-))))
        • iwu Re: Jajka z dwoma żółtkami 31.03.05, 17:10
          Może nie ma się czym przejmować, ale pytam dlatego, że zupełnie się nie znam na
          kurach, jajkach, itp. Kiedy pośród wielu jajek zdarza się takie jedno, to
          rozumiem, ale ona przyniosła mi same takie.
          • Gość: siostraheli Re: Jajka z dwoma żółtkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:21
            Moja tesciowa hoduje w ogrodku kure, ktora same takie znosi. To przewaznie
            objaw pozytywny, a nie cos zlego.
    • lunatica Nawet mi nie mów! 31.03.05, 17:05
      Ja przez te piekielne jajka z dwoma żółtkami nie mogłam się ostatnio
      przyserniku normalnie składników doliczyć... ile żółtek, a ile białek, ech...
      • lama_83 Re: Nawet mi nie mów! 01.04.05, 11:21
        lunatica o co chodzi z tym lisbon story?
    • Gość: X Re: Jajka z dwoma żółtkami IP: *.access.telenet.be 31.03.05, 17:54
      Te jajka z podwojnymi zoltkami sa piekne i smaczne ale wez pod uwage , ze
      zoltko to masa cholesterolu a tu jeszcze podwojna dawka .
      • wedrowiec2 Re: Jajka z dwoma żółtkami 31.03.05, 18:01
        Nie demonizujmy cholestreolu. Bez niego nie moglibyśmy żyć! Z niego zbudowane
        są hormony, otoczki nerwów, mózg i błony komórkowe. Polecam aktualny artykuł:

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36024,2619314.html
    • em_es Re: Jajka z dwoma żółtkami 31.03.05, 18:52
      Nic się nie przejmuj, takie "normalnie" hodowane kury czasem takie znoszą, u nas
      zawsze jest co najmniej jedna kura która same takie znosi, inne czasami :)
      Znaczy nie upieram się, może "fermowe" też takie znoszą, ale moje karmione
      wyłącznie naturalnie i znoszą, znaczy to nic nienormalnego, nie jest to efekt
      sztucznych pasz.
    • dagg Re: Jajka z dwoma żółtkami 31.03.05, 23:19
      Pamietam, że u mojej babci, gdy takie jajko sie znalazło to był powód do
      radości :)
      Niestety babcia już nie ma kur i takich jaj juz dawno nie widziałam.
      Dagma

• allexamina Re: Jajka z dwoma żółtkami 31.03.05, 23:45
      Moja babcia mowila mi (w glebokim dziecinstwie) ze kura znosi jaja w bardzo
      regularnych odstepach czasu. Jesli przeskoczy jeden termin, to nastepne jajo
      jest z 2 zoltkami. Jesli dalej przeskoczy nastepny termin – z 3 zoltkami, itd.
      Mowila mi tez, ze mlodszym kurom to sie zdarza czesciej niz starszym nioskom.
      Z drugiej strony im starsza kura tym wieksze jajo...

Wiec, co na to fachowcy? Czy faktycznie te nioski, ktore stale znosza jaja z
      podwojnymi zoltkami znosza mniej jaj?
    • rezurekcja Jajka z dwoma żółtkami tylko od kur "z wolnosci" 01.04.05, 10:25
      MOja babcia hodowala kilka kur, ktore sobie grzebaly po calym ogrodku, byly
      dobrze karmione i tam prawie kazde zoltko mialo kolor prwaie pomaranczowy . DO
      tego w skorupie bardzo czesto bywaly dwa zoltka.
      W jajach kupowanych w sklepie, od kur hodowanych "przemyslowo" dwoch zoltek
      jeszcze nie znalazlam...
      • em_es Re: Jajka z dwoma żółtkami tylko od kur "z wolno 01.04.05, 10:58
        > W jajach kupowanych w sklepie, od kur hodowanych "przemyslowo" dwoch zoltek
        > jeszcze nie znalazlam...
        Bywają i w "przemysłowych", mój znajomy celowo je kupuje na fermie, te jaja są
        sortowane mechanicznie i te z dwoma żółtkami są największe, w sklepach rzadko
        bywają, może temu że droższe i do normy nie pasują?
        • iwu Re: Jajka z dwoma żółtkami tylko od kur "z wolno 01.04.05, 15:53
          Dzięki za wyjaśnienia. Już się bałam, że to jakieś mutanty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka