makapema 07.04.05, 15:47 Mam słoiczek "kawioru z bakłażanów" (na słoiczku po francusku :) ) i nie wiem, do czego/ z czym można go podawać. Będę wdzięczna za propozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: kawior z bakłażanów - do czego? 07.04.05, 16:43 to pasta z bakłażanów-jadłam, ale robione w Egipcie, podawane na gorąco z pieczywem, a na zimno to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: kawior z bakłażanów - do czego? 07.04.05, 17:15 Na przystawkę - jako smarowidło do podpieczonego chleba Odpowiedz Link Zgłoś
makapema Re: kawior z bakłażanów - do czego? 07.04.05, 17:34 dzięki! :) Właśnie wróciłam do domu i otworzyłam ten słoiczek, do grzanek będzie ok. Byłam ciekawa po prostu, czy podaje sie tę pastę w jakiś "tradycyjny" sposób :). Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: kawior z bakłażanów - do czego? 07.04.05, 20:19 po rosysku to sie nazywa ikra - z bakłazanów i pomidorków jezeli masz cos podobnego (mmmmmm zazdroszcze) to mozna na ciepło albo na zimno do chlebka, albo grzanek mozna tez do makaronu - najlepiej twardy wloski, jakies duze formy tez pycha Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: kawior z bakłażanów - do czego? 07.04.05, 23:37 kawior z baklazana, to zdaje sie arabska babaganush :) nic innego jak utarty miazsz pieczonego baklazana z przyprawami (cebula, czosnek, cytryna, mozna kumin i inne. doskonale w najczystszej postaci, z pieczywem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: kawior z bakłażanów - do czego? IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.04.05, 01:49 Latem, jak są już tanie bakłażany, sama sobie robię w słoiczki (nie nazywam tego "kawiorem", tylko po prostu pastą z b.), ale niestety, zawsze za mało, są wyjadane bardzo szybko, właśnie jako smarowidło do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: kawior z bakłażanów - do czego? 08.04.05, 18:21 Gość portalu: Bilala napisał(a): > Latem, jak są już tanie bakłażany, sama sobie robię w słoiczki (nie nazywam > tego "kawiorem", tylko po prostu pastą z b.), ale niestety, zawsze za mało, są > wyjadane bardzo szybko, właśnie jako smarowidło do chleba. Do chleba, grzanek, sucharków... doskonałe. U mnie to nigdy nie zdąży nic zostać, żeby w słoiczek zapakować;) Odpowiedz Link Zgłoś
makapema Re: kawior z bakłażanów - do czego? 08.04.05, 18:28 Doskonale wiem, że to po prostu pasta z bakłażanów :), użyłam nazwy "kawior z bakłażanów", bo tak jest napisane na słoiczku i pod taka nazwą to znam. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Do poczytania 08.04.05, 19:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15849891&v=2&s=0 Uwagi o pochodzeniu specjału, przepisy na niego i relacja z mojej średnio udanej próby wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik NB 09.04.05, 08:02 musisz drugi raz zrobic, bo Ci trauma niewatpliwa zostala. a sam kawior baklazoanowy pyszny jest bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś