metnia 25.04.05, 00:19 Pytanie moze niezbyt tematycznie zwiazane ale mnie to zastanawia i nie potrafie sobie przypomniec z ktorej strony klienta kelner podaje posilki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Re: Z której strony kelner podaje kawe ??? 25.04.05, 00:25 Podawanie do stołu Podawanie do stołu jest ważną czynnością i rzutuje na przebieg przyjęcia. Odbywa się ono wedle powszechnie przyjętych zasad: - kolejność podawania uwzględnia pierwszeństwo gości przy stole. Najpierw zostają obsłużeni goście starsi, a następnie młodsi; na końcu zaś gospodarze; - podaje się (z bardzo małymi wyjątkami) z półmiska. Zapewnia to uwzględnienie indywidualnych gustów gości, umożliwiając im wolny wybór; - niczego nie podaje się bezpośrednio z ręki kelnera do ręki gościa. Kelner wykorzystuje w swej pracy tacę, talerzyk, serwetkę; - podawanie do stołu powinno być szybkie, ciche i nie rzucające się w oczy. Wszystkie dania, z wyjątkiem dań podzielonych na porcje i zupy, podaje się z lewej strony gościa. Wiąże się to z tym, że przeważająca większość ludzi ma sprawniejszą prawą rękę i przy serwowaniu dań z lewej strony można łatwiej nią manipulować. Z prawej strony gościa podaje się dania podzielone na porcje, zupę oraz nalewa wodę, wino, wódkę, kawę, herbatę - jednym słowem wszystkie napoje. Talerze po zjedzonym daniu zabiera się z prawej strony gościa, natomiast czyste stawia się z lewej. Kolejność podawania uwarunkowana jest zasadą pierwszeństwa. Kelnerzy rozpoczynają od kobiet siedzących po prawej lub lewej stronie gospodarza. W dalszej kolejności podają innym uczestnikom przyjęcia a na końcu gospodyni. Następnie podają gościowi honorowemu, pozostałym uczestnikom i na końcu gospodarzowi. W ten sposób zasada pierwszeństwa, którą kierujemy się rozsadzając gości przy stole, będzie zachowana również w czasie podawania do stołu. za: www.kf.3i.pl/www/kf/index.php?mode=dzial&id_dzial=19&id_poddzial=74 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Z której strony kelner podaje kawe ??? 25.04.05, 00:52 Z lewej. Na formalnym przyjeciu: 1. Talerze: zostaja przed biesiadnikami tak dlugo az nie zostana zastepione nastepnymi (regula: nigdy nie ma byc bez talerza). 2. Obsluga: z lewej strony, wszystko. 3. Zanim poda sie desery, wszystkie nakrycia, talerze, miski sa sciagniete ze stolu. Jedyny wyjatek - kielichy. We Francji nawet na formalnym przyjeciu nie uzywa sie talerzykow na chleb, obowiazkowy przy kazdym posilku - chleb kladzie sie na obrus. To takze znaczy ze jest pelno okruszek na obrusie zanim zostanie zaserwowany deser, i te okruszki trzeba pozbierac przed podaniem deseru. 4. Plan stolu na formalnym przyjeciu: pan i pani domu sa na przeciwko, jesli stol jest podluzny, to siedza na koncach stolu. Najwazniejszy gosc jest na prawo od pani domu, najwazniejsza gosciowa jest na prawo od pana domu. Pary (malzenstwa) sa rozdzielone, i ma byc przeplatanka pan-pani (jak sie da). Zaczyna sie podawac od najwazniejszej gosciowej, a potem kazdy po kolei, z lewej strony, dookola stolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Re: Z której strony kelner podaje kawe ??? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 25.04.05, 01:25 Meczyla mnie ta kawa. Z prawej. Dania z lewej, kawa z prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Z której strony kelner podaje kawe ??? 25.04.05, 00:36 chciałam napisać , że z prawej ale Lunatca dała już , całą obszerną instrukcję Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Lunatica 25.04.05, 01:00 kawę z prawej , to miałam na myśli , chcialam tak przy okazji zapytać , czy zaoobserwowalaś wzmożone zainteresowanie " Kuchnią Polską " de Agostino ? Początkowo byłam lekko sceptyczna , ale jednak uczepiłam się i kupuję regularnie , no bo ja tak mam , zbieram , zbieram aż mnie nie znudzi . Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Paprotko :-) 25.04.05, 21:51 No właśnie... ja się wtedy źle nastawiłam, a potem było już za późno, żeby zacząć zbierać... Jak wyszparasz jakiś ciekawy przepis to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re:Lunatica :) 26.04.05, 01:13 Jutro wpiszę w osobnym wątku kilka przepisów , takich aktualnych , wiosennych , razem będziemy na FK próbować , oceniać i jak to bywa krytykować . Odpowiedz Link Zgłoś