Dodaj do ulubionych

Sos do placka po węgiersku :)

IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.05, 14:40
Proszę o przepis na sos do placka po wegiersku.Mój mąż nasłuchał się wczoraj
o plackach po wegiersku i ma wielką ochote na placuszka, a ja nie mam pojęcia
o tym jak zrobic sos.Pozdrowionka:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ursynka Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 15:10
      Nie wiem, co masz na myśli pisząc "placek po węgiersku"... ale w moich
      rodzinnych stronach pod tą nazwą funkcjonuje duży placek ziemniaczany, z tartych
      ziemniaków. Na połówkę usmażonego placka daje się gulasz (mięso + "sos"),
      przykrywa drugą połówką placka, po wierzchu smaruje kwaśną śmietaną, dość grubo.
      Mniam.
      • Gość: Psiamama Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.wroclaw.mm.pl 15.05.05, 17:02
        do góry ;)
    • Gość: B57 Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:05
      węgierski, zbójnicki, placek bacy itd to po prostu duży placek ziemniaczany lub
      kilka placków z pikantnym gulaszem wołowym. z tym że ja polecam gulasz z
      jagnięciny lub baraniny. tak czy siak - rewelacja! polecam do tego gotowy
      bogracz z torebki............mniam
      • Gość: ola Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:48
        wydaje mi się że jest w nich /plackach/sos z pomidorami i papryką jak
        sądzicie???
        • domii Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 19:25
          u mnie robi sie takie placki nastepujaco:
          placek ziemniaczany duży (na cala patelnie), polewa sie na polowie gulaszem
          (mieszane mieso, niekoniecznie pikantnym), sklada na pol, z gory plewa tym
          samym sosem, na to sos pomidorowy (moze byc pikantniejszy), śmietana i posypuje
          świeżą siekaną pietruszką.
    • fettinia Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 19:29
      Podobnie-ale wlasnie pikantnie jesli "po wegiersku"ma byc i u mnie raczej bez
      smietany:)
    • amika222 Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 21:24
      Mnie tez interesuje to danie.Powiedzcie jak zrobić taki sos, mnie też ciekawi.
      Z jakiego mięsa się robi i jak przyprawić.
      • Gość: hedonist NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! IP: 164.128.46.* 09.05.05, 09:59
        1.Na Węgrzech nie znają plaków ziemniaczanych!!!Najbliżej Węgier występują one
        na terytorium Słowacji.
        2.Być może jest to jakiś pomysł z czasów PRL gastronomii "internacjonalnej" aby
        pożenić nasze placki z rodzajem porkolta.
        3.Idea tego placka chyba najbardziej odpowiada Hortobagyi husopalacsintai
        (Naleśniki mięsne z Hotrobagyi-normalne naleśniki z mięsnym
        nadzieniem,zawiesistym sosem i obowiązkowym plackiem śmietany)

Nie zmienia to faktu że danie jest smaczne i może być ozdobą naszych stołów

pozdr
        • aamg Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 09.05.05, 11:00
          > 1.Na Węgrzech nie znają plaków ziemniaczanych!!!Najbliżej Węgier występują
          one
          > na terytorium Słowacji.
          Vide fasolka po bretońsku.
          • szpiczak Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 20.05.05, 07:54
            a czy w rosji pierogi ruskie tez sa ruskie?
            • e_katt Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 20.05.05, 09:03
              czy ruskie w Rosji to też ruskie - nie wiem,
              ale taka sałatka - zwana w Polsce "sałatką rosyjską" to w Rosji "sałatka polska" jest ;))
    • Gość: senin Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.05.05, 11:24
      siedem wpisow i przepisu ani widu ani slychu ;)
      byly juz podobne watki dawniej temu..

ja wprawdzie placka po wegiersku nie robilam lat ze -dziescia ale zaczne Cie
      nauczac, a co mi tam...

cebule, pokroj w kostke, zeszklij na petelni
      mieso, (wolowina, wieprzowina) tez w mala kostke o przyrumien na tej samej
      patelni
      posol, dodaj lisc laurowy, pieprz sol, papryyke slodka i ostra, podlej dobrym
      blulionem (jak nie masz to sypnij jakimis suszonymi wiorkami warzywnymi), mozna
      dodac pomidora (z puszki, koncentrat albo swiezego)

dus do miekkosci, zagesc czyms (mozna w tym celu wrzucic do sosu sucha
      przylepke z dobrego chleba, mozna zaprawic zasmazka z maki)

gdybym ja robila ten sos to zamiast liscia laurowego wyladowalaby tam lyzka
      dobrego curry (zageszczac wtedy nie trzeba, tylko pilnowac by sie to dusilo do
      wlasciwej konsystencji)

Mozna tez zrobic wersje pieczarkowa - na zeszklona cebule duzo pokrojonych
      drobno pieczarek, sol, duzo pieprzu, papryka zagescic smietana z maka...

wersji moze byc sporo, pokombimuj, ma byc dosc ostre, zdecydowane w smaku i
      gestawe
      • Gość: Psiamama Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.05, 12:05
        Wielkie dzięki dla Senin. Czekalam na cos konkretnego i sie
        doczekalam:).Oczywiscie wypróbuje Twój przepis i postaram sie dopiescić
        podniebienie mojego męża ;). Pozdrowionka
      • Gość: bela Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:37
        dziękuję, jutro spróbuję :-)
    • Gość: Xena Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 13:45
      Sos na bazie duszonego miesa /gulasz/
      cebula , papryka , duzo czosnku , przyprawy i ziola do woli / listek , kulki
      jalowca , oregano , tymianek , pieprz ziolowy , koperek
      mozna z pieczarkami , cukinia , kiszony ogorek , na koniec sypnac mrozonego
      groszku lub dodac duszone pory ,pomidory , oliwki - wlasciwie kombinacja
      dowolna

Poza tym kiedys sie zamierzylam na taki placek ale sam placek mi nie wyszedl
      rozwalal sie czy kleil do patelni nie pamietam juz cos bylo nie tak
      wiec potem robilam mniejsze placki kartoflane i polewalam sosem :-)
      Do tego pyszne duszone pory na dodatek
    • apteros Re: Sos do placka po węgiersku :) 09.05.05, 18:28
      a można by go z jakąś rybą? bo mąż bardzo placek węgierski lubi, ale ja się
      trochę boję gulaszu.. jak mi się znowu przypali, albo mięsko wyjdzie za twarde,
      albo za słone (etc. etc.). z rybą jakoś lepiej mi wychodzi jak dotąd..
      • Gość: Xena Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 19:34
        Z ryba ? Czemu nie ?
        Tak jak nalesniki z lososiem mozna placek kartoflany - moze juz nie bedzie
        wegierski ale na pewno bardzo smaczny
        zapieczony losos z porem i koperkiem, wyjete osci , podzielony na platki z
        dodatkiem czosnku , ostrej papryki , zwiazany sosikiem
    • em_es Re: Sos do placka po węgiersku :) 09.05.05, 22:18
      Ja najbardziej do placków lubię gulasz z szynki wieprzowej. Rzeczoną szynkę
      pokroić w kosteczkę, w misce posypać leciutko mąką, wymieszać rękami. Na patelni
      rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić mięso, obsmażyć
      mieszając coby cebula się nie przypaliła. Zalać rosołem (ew. może być z kostki),
      dodać ziele ang. liście laurowe, pieprz w ziarnach, suszone (choć chwilkę
      namoczone) grzybki, posiekaną papryczkę chilli, doprawić ziołami (ja lubię
      tymianek albo rozmaryn). Jak mięso miękkie to można wkroić obrane pomidory (albo
      dodać przecier - to można w ogóle pominąć), dusić chwilkę. Można zagęścić mąką,
      choć moim zdaniem to zbędne. Placek polewam gulaszem na jednej połowie, składam,
      polewam lecitko jeszcze, na to kleksik śmietany.
    • tedeka Re: Sos do placka po węgiersku :) 19.05.05, 21:49
      Należy na samym początku zaznaczyć że nie ma czegoś takiego jak placek po
      węgiersku. Placek może być jedynie ziemniaczany!!!. Natomiast placek
      ziemniaczany może byc np. z gulaszem węgierskim. Często odwiedzam Węgry i dla
      początkujących polecam poznanie smaku węgierskich potraw właśnie tam (przy
      okazji sugeruje zakupienie węgierskiej papryki). Dla maniakow węgierskiej
      kuchni polecam pewien zajazd - nie chce tutaj robić nikomu reklamy!!!!, ale
      serwuja tam dania które sa wierną kopią kuchni węgierskiej i w sumie nie tak
      drogo. Jest to Zajazd Magyar w Wyżnem/k Czudca na trasie Rzeszów - Strzyżów (po
      drodze na Węgry). Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka