Gość: Psiamama IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.05, 14:40 Proszę o przepis na sos do placka po wegiersku.Mój mąż nasłuchał się wczoraj o plackach po wegiersku i ma wielką ochote na placuszka, a ja nie mam pojęcia o tym jak zrobic sos.Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ursynka Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 15:10 Nie wiem, co masz na myśli pisząc "placek po węgiersku"... ale w moich rodzinnych stronach pod tą nazwą funkcjonuje duży placek ziemniaczany, z tartych ziemniaków. Na połówkę usmażonego placka daje się gulasz (mięso + "sos"), przykrywa drugą połówką placka, po wierzchu smaruje kwaśną śmietaną, dość grubo. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psiamama Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.wroclaw.mm.pl 15.05.05, 17:02 do góry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B57 Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:05 węgierski, zbójnicki, placek bacy itd to po prostu duży placek ziemniaczany lub kilka placków z pikantnym gulaszem wołowym. z tym że ja polecam gulasz z jagnięciny lub baraniny. tak czy siak - rewelacja! polecam do tego gotowy bogracz z torebki............mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:48 wydaje mi się że jest w nich /plackach/sos z pomidorami i papryką jak sądzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
domii Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 19:25 u mnie robi sie takie placki nastepujaco: placek ziemniaczany duży (na cala patelnie), polewa sie na polowie gulaszem (mieszane mieso, niekoniecznie pikantnym), sklada na pol, z gory plewa tym samym sosem, na to sos pomidorowy (moze byc pikantniejszy), śmietana i posypuje świeżą siekaną pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 19:29 Podobnie-ale wlasnie pikantnie jesli "po wegiersku"ma byc i u mnie raczej bez smietany:) Odpowiedz Link Zgłoś
amika222 Re: Sos do placka po węgiersku :) 08.05.05, 21:24 Mnie tez interesuje to danie.Powiedzcie jak zrobić taki sos, mnie też ciekawi. Z jakiego mięsa się robi i jak przyprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! IP: 164.128.46.* 09.05.05, 09:59 1.Na Węgrzech nie znają plaków ziemniaczanych!!!Najbliżej Węgier występują one na terytorium Słowacji. 2.Być może jest to jakiś pomysł z czasów PRL gastronomii "internacjonalnej" aby pożenić nasze placki z rodzajem porkolta. 3.Idea tego placka chyba najbardziej odpowiada Hortobagyi husopalacsintai (Naleśniki mięsne z Hotrobagyi-normalne naleśniki z mięsnym nadzieniem,zawiesistym sosem i obowiązkowym plackiem śmietany) Nie zmienia to faktu że danie jest smaczne i może być ozdobą naszych stołów pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 09.05.05, 11:00 > 1.Na Węgrzech nie znają plaków ziemniaczanych!!!Najbliżej Węgier występują one > na terytorium Słowacji. Vide fasolka po bretońsku. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 20.05.05, 07:54 a czy w rosji pierogi ruskie tez sa ruskie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: NIE MA PLACKA PO WĘGIERSKU!!!! 20.05.05, 09:03 czy ruskie w Rosji to też ruskie - nie wiem, ale taka sałatka - zwana w Polsce "sałatką rosyjską" to w Rosji "sałatka polska" jest ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.05.05, 11:24 siedem wpisow i przepisu ani widu ani slychu ;) byly juz podobne watki dawniej temu.. ja wprawdzie placka po wegiersku nie robilam lat ze -dziescia ale zaczne Cie nauczac, a co mi tam... cebule, pokroj w kostke, zeszklij na petelni mieso, (wolowina, wieprzowina) tez w mala kostke o przyrumien na tej samej patelni posol, dodaj lisc laurowy, pieprz sol, papryyke slodka i ostra, podlej dobrym blulionem (jak nie masz to sypnij jakimis suszonymi wiorkami warzywnymi), mozna dodac pomidora (z puszki, koncentrat albo swiezego) dus do miekkosci, zagesc czyms (mozna w tym celu wrzucic do sosu sucha przylepke z dobrego chleba, mozna zaprawic zasmazka z maki) gdybym ja robila ten sos to zamiast liscia laurowego wyladowalaby tam lyzka dobrego curry (zageszczac wtedy nie trzeba, tylko pilnowac by sie to dusilo do wlasciwej konsystencji) Mozna tez zrobic wersje pieczarkowa - na zeszklona cebule duzo pokrojonych drobno pieczarek, sol, duzo pieprzu, papryka zagescic smietana z maka... wersji moze byc sporo, pokombimuj, ma byc dosc ostre, zdecydowane w smaku i gestawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psiamama Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.05, 12:05 Wielkie dzięki dla Senin. Czekalam na cos konkretnego i sie doczekalam:).Oczywiscie wypróbuje Twój przepis i postaram sie dopiescić podniebienie mojego męża ;). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bela Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:37 dziękuję, jutro spróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 13:45 Sos na bazie duszonego miesa /gulasz/ cebula , papryka , duzo czosnku , przyprawy i ziola do woli / listek , kulki jalowca , oregano , tymianek , pieprz ziolowy , koperek mozna z pieczarkami , cukinia , kiszony ogorek , na koniec sypnac mrozonego groszku lub dodac duszone pory ,pomidory , oliwki - wlasciwie kombinacja dowolna Poza tym kiedys sie zamierzylam na taki placek ale sam placek mi nie wyszedl rozwalal sie czy kleil do patelni nie pamietam juz cos bylo nie tak wiec potem robilam mniejsze placki kartoflane i polewalam sosem :-) Do tego pyszne duszone pory na dodatek Odpowiedz Link Zgłoś
apteros Re: Sos do placka po węgiersku :) 09.05.05, 18:28 a można by go z jakąś rybą? bo mąż bardzo placek węgierski lubi, ale ja się trochę boję gulaszu.. jak mi się znowu przypali, albo mięsko wyjdzie za twarde, albo za słone (etc. etc.). z rybą jakoś lepiej mi wychodzi jak dotąd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Sos do placka po węgiersku :) IP: *.access.telenet.be 09.05.05, 19:34 Z ryba ? Czemu nie ? Tak jak nalesniki z lososiem mozna placek kartoflany - moze juz nie bedzie wegierski ale na pewno bardzo smaczny zapieczony losos z porem i koperkiem, wyjete osci , podzielony na platki z dodatkiem czosnku , ostrej papryki , zwiazany sosikiem Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Sos do placka po węgiersku :) 09.05.05, 22:18 Ja najbardziej do placków lubię gulasz z szynki wieprzowej. Rzeczoną szynkę pokroić w kosteczkę, w misce posypać leciutko mąką, wymieszać rękami. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić mięso, obsmażyć mieszając coby cebula się nie przypaliła. Zalać rosołem (ew. może być z kostki), dodać ziele ang. liście laurowe, pieprz w ziarnach, suszone (choć chwilkę namoczone) grzybki, posiekaną papryczkę chilli, doprawić ziołami (ja lubię tymianek albo rozmaryn). Jak mięso miękkie to można wkroić obrane pomidory (albo dodać przecier - to można w ogóle pominąć), dusić chwilkę. Można zagęścić mąką, choć moim zdaniem to zbędne. Placek polewam gulaszem na jednej połowie, składam, polewam lecitko jeszcze, na to kleksik śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
tedeka Re: Sos do placka po węgiersku :) 19.05.05, 21:49 Należy na samym początku zaznaczyć że nie ma czegoś takiego jak placek po węgiersku. Placek może być jedynie ziemniaczany!!!. Natomiast placek ziemniaczany może byc np. z gulaszem węgierskim. Często odwiedzam Węgry i dla początkujących polecam poznanie smaku węgierskich potraw właśnie tam (przy okazji sugeruje zakupienie węgierskiej papryki). Dla maniakow węgierskiej kuchni polecam pewien zajazd - nie chce tutaj robić nikomu reklamy!!!!, ale serwuja tam dania które sa wierną kopią kuchni węgierskiej i w sumie nie tak drogo. Jest to Zajazd Magyar w Wyżnem/k Czudca na trasie Rzeszów - Strzyżów (po drodze na Węgry). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś