pauluchna 13.05.05, 12:25 Mam ochotę dziś na młode ziemniaczki, koperek, schabowy i kapucha :) Zawsze robię ją tradycyjnie albo ze smalcem albo z boczkiem smażonym. Dziś chciałabym ją zrobić inaczej. Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam Paula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bajeczka04 Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.303.krakow.pl 13.05.05, 12:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23744836 Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.access.telenet.be 13.05.05, 12:50 Po prostu pokroj grubo i ugotuj bez tluszczu Dodaj tylko listek , kostke rosolowa Jak zmieknie i woda sie wygotuje przypraw cukrem i octem dodaj duzo koperku To wlasnie taka mloda kapustka bardzo delikatna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.pharmakol.uni-freiburg.de 13.05.05, 14:20 ja do tego przepisu proponuje modyfikacje w postaci pomidorow 3-4 bez skorki i rozgotowanych tak robi moja babcia i jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.05.05, 12:57 ja gotuje kapuste w calosci (i taka jest dla mnie tradycyjna:) usuwam wierzchnie liscie, wycianam glab, nacinam na krzyz i do dosc mocno osolonego wrzatku po ugotowaniu rozkrawam na porcje z maslem lub bulka na masle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.proxyplus.cz / *.plock.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 14:24 jak mozesz jeść na smalcu;) to kazdy przepis bedzie dobry-wyszukiwarka;) a swoja drogą pozazdrościć żołądka i wątroby;)))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pauluchna Re: sposoby na młodą kapustkę :) 13.05.05, 15:05 całkowicie na smalcu nie gotuję :) dorzucam go troszkę, bo ktoś mi powiedział, że dzięki temu kapusta zmięknie :) Ja jestem początkującą kucharką ..... Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia najlepsza kapustka pod słońcem!!! IP: *.bb.online.no 13.05.05, 15:14 spróbuj tego, ja wczoraj zrobiłam z czterech główek bo miałam nadzieję coś zamrozić ale zniknęła w try miga:) 1 cebulkę zeszklić na oleju dodać poszatkowaną nie za cienko młodą kapustkę ok 1 szkl wody 1 jabłoko starte na tarce pomidora bez skóry łyżeczkę cukru szczyptę soli Dusić do miękkości pod przykryciem W tym czasie podsmażam słoninkę (ew. boczek) i wrzucam skwarki do kapuchy (tłuszcz, który się wytopi zostawiam) gdy kapustka już jest miękka, na tłuszczu zmażę łyżkę mąki pszennej (złota zasmażka) i dodaję do kapustki. Do tego kubek śmietany i pęczek koperku... uwierzcie mi: niebo w gębie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.mos.gov.pl 13.05.05, 15:44 Ja bardzo lubię z koperkiem [b.dużo] lub pomidorami, ale tylko świeżymi [z żadnej puszki]. A przygotowuję ją w ten sposób [tak jak do kiszenia]: - szatkuję dość grubo na miskę, - solę, tyle ile do gotowania [w każdym razie sporo] i mieszam, - zostawiam na kilka godzin w tej misce, - po tym czasie wybieram kapustę do garnka, a sos, który sie z niej wytworzy wylewam [zawiera trochę goryczki], - gotuję z dodatkiem wody i tłuszczu [jeśli do kotleta, to raczej smalec lub Planta], - jeśli z pomidorami to dodaję je wcześniej, ale już pod koniec gotowania [bo od kwasku zawartego w pomidorach kapusta twardnieje], - jeśli z koperkiem, to dodaję [posiekany drobniutko] już po ugotowaniu, żeby koperek nie stracił aromatu. To tyle. Jak dobrze, że już można kupić młodą kapustę i młode ziemniaki > dawniej trzeba było czekać aż do lata. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.inpoland.pl 13.05.05, 20:12 Młoda biała kapusta jest najlepsza duszona na maśle. Jedna gł. młodej kapusty ok. 1 kg Pęczek dymki 2 łyżki masła Pęczek posiekanego koperku, sól Kapustę grubo poszatkować razem z głąbem. Umytą dymkę pokroić razem ze szczypiorem. Rozgrzać masło w rondlu, włożyć kapustę i dymkę, dusić - często mieszając - przez 15-20 minut. Nie dolewać wody!! [kapusta puści sporo soku] Kapusta powinna pozostać jędrna. Pod koniec duszenia doprawić solą, posypać koperkiem. Jak ktoś lubi lekko zakwaszoną, dodać soku z cytryny. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:52 podciągamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basiul Z klopsikami: 18.05.05, 09:36 podsmażam cebulę, dodaję poszatkowaną kapustę, podlewam lekko wodą, w trakcie dodaję pokrojoną w krążki marchewkę, jak kapusta zmięknie doprawiam, - sól, pieprz, papryka słodka, wrzucam usmazone wześniej klopsiki z mielonego mięsa (malutkie, na jeden kęs). na koniec mnóstwo koperku. pycha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Z klopsikami: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 20:04 dziękuję ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Z klopsikami: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:33 oj tak - koperek musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Z klopsikami: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:06 e tam! lepiej bez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g2 Re: sposoby na młodą kapustkę :) IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 06.06.05, 22:10 Nie tak dawno słyszałam od znajomej, że doprawia młodą kapustke ugotowanym rabarbarem. Hm..kiedys sprobuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
nospa2 Re: sposoby na młodą kapustkę :) 06.06.05, 23:26 u mnie w domu kapustę zakwasza się agrestem takim niedojrzałym jest w tym samym czasie co kapusta.Nie wiem skąd to się wzięło, babcia tak robiła,jest pyszne byle nie przesadzić z ilością wystarczy parę kuleczek.Pierwszy gar samodzielnie zrobionej kapusty (dla męża, do schabowego i młodych ziemniaczków)wylądował w kibelku bo dałam coś ze dwie garście agrestu. Odpowiedz Link Zgłoś