gourmet48 16.05.05, 12:15 czym rożnią się pierogi od ravioli, nie chodzi o to co jest w środku i o wielkość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 14:54 Podaję Ci definicję z Wikipedii: Ravioli - potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem, także mięsem lub warzywami. W przeciwieństwie do polskich pierogów ravioli mają niedużą ilość farszu, oraz kwadratowy kształt. pl.wikipedia.org/wiki/Ravioli Czyli wielkość, farsz i kształt? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 21:42 Kształt nie tylko kwadratowy, lecz także okrągły, półokrągły, trójkąny, a nawet w serduszka! Odpowiedz Link Zgłoś
cucciolo Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 16:36 a mnie sie wydaje , ze to takze kwestia ciasta - z domu wynioslam przepis na ciasto na pierogi z maki, ciplego mleka i z odrobina oleju a ciasto na ravioli to raczej sama maka i zoltko (choc i tutaj sa rozne warianty - niektorzy robia z calego jaja, inni dodaja oliwy) ten przepis pochodzi z wloskiego"sale e pepe" czyli sol i pieprz, poswieconemu wlasnie roznym macznym wyrobom... wiem tylko, ze takie ciasto z samej maki i zoltka jest strasznie sprezyste i po rozwalkowaniu wraca szybko do rozmiarow wyjsciowych placka ;(( raz probowalam i wsciekalam sie, ze jest grube i niezgrabne a ravioli wyszly , jak na moj gust za duze (choc ciagle mniejsze niz pierogi no i kwadratowe) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 17:31 Czyli: co dom - to ciasto na pierogi :-) U mnie w domu - gdy jeszcze o ravioli nawet nie słyszeliśmy, pierogowe ciasto wyrabiałyśmy z mamą wyłącznie z mąki, jaj i wody. Ani mleka, ani oleju się nie dodawało. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 17:59 wynika z tego, że właściwie nie ma różnicy a więc pierogami już świata nie podbijemy, szkoda bo mi się kiedyś wydawało,że to Polska specjalność zostaje nam chyba tylko bigos i flaki ale i to nie jest pewne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aragosta Re: pierogi & ravioli IP: *.crowley.pl 16.05.05, 20:00 ta tylko różnica, że Włosi potrafili swoje pierożki "sprzedać". Ich gnocci to zwykłe kopytka (tylko inny kształt. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 21:44 Flaki nie bo są zanane bez wątpienia w Meksyku, chyba we Włoszech, a pewnie i w paru tuzinach innych nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pierogi & ravioli IP: *.pool8248.interbusiness.it 16.05.05, 22:21 We Wloszech sa liczne odmiany potraw na bazie flakow. Najpopularniejsze w skali kraju sa "trippa alla romana" oraz "trippa alla fiorentina". Wiec na flakach tez kariery Polska nie zrobi. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 21:26 no tak, wlosi wpakowali swoje mierne rawioli we wszystko, w puszki, celafony i inne zgrzewki, a polskie pierogi o niebo lepsze, sa dalej na etapie klocenia sie wyzszosci polskiego patriotyzmu nad reszta swiata, oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 21:45 Ale w Ameryce są znane na równi z ravioli. Razem z "polish kielbasa". Odpowiedz Link Zgłoś
alex113 Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 21:55 ampolion napisał: > Ale w Ameryce są znane na równi z ravioli. powiedziala bym ze to zalezy od regionu Ameryki. Na wschodnim wybrzezu i w okolicach Chicago napewno tak, ale w wielu innych czesciach kraju niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pierogi & ravioli 16.05.05, 23:15 prawdziwe ravioli / tortellini nie są ani puszkowane, ani foliowane są ręcznie robione i spozywane na bierząco:)) wariacji są setki. ja robie z mąki i jajek. Nic poza tym. Jak makaron Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: pierogi & ravioli 17.05.05, 11:28 ale tym swiata nie podbijemy, sa jeszcze polskie wedliny ale jakosc musi sie poprawic i to bardzo chyba, ze polscy producenci wedlin pracuja w zmowie z technikami dentystycznymi Odpowiedz Link Zgłoś