Dodaj do ulubionych

krupnik.-szukam prosty przepis

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.05.05, 11:25
krupnik.-szukam prosty przepis
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: krupnik.-szukam prosty przepis 20.05.05, 11:34
      Do 2,5 l wody pęczek umytej włoszczyzny, liść laurowy, 4 ziarenka ziela
      angielskiego, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól, 4 ogony
      wieprzowe, szklanka kaszy jęczmiennej, 20 dag wędzonej kiełbasy przesmażonej z
      1 cebulą pokrojoną w kostkę, 4 ziemniaki pokrojone w kostkę, natka pietruszki
      do posypania.
      To wszystko wrzucasz do gara i gotujesz do miękkości wszystkich składników i
      kaszy. Można "zaklepać" to jeszcze klasyczną zasmażką z łyżki maki i łyżki
      masła.
      A jeszcze prościej: 2,5 l bulionu z kostki, marchewka, ziemniaki, kiełbasa z
      cebulą, natka pietruszki.
      Jedno i drugie na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
    • abbra Re: krupnik.-szukam prosty przepis 20.05.05, 11:37
      Ja gotuję tak:
      wywar - skrzydełko z kurczaka lub kawałek jakiegoś innego mięska + ziele
      angielskie + listek laurowy + trochę ( niepełna łyżka ) Vegety lub Warzywka +
      grzybek suszony , zagotowuję , wrzucam mrożoną włoszczyznę ( taką
      gotową ,pokrojoną w zapałki ) , niech się chwilę pogotuje - i dorzucam ze dwie
      garści pęczaku . Gotuję , aż kasza jest miękka - wtedy dodaję pokrojone w
      kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości . Potem doprawiam solą i pieprzem - i
      już !
      Druga wersja - szybsza - to samo ,tylko zamiast kaszy -ryż ( wtedy gotuję bez
      grzybka :)
    • hannk Re: krupnik.-szukam prosty przepis 20.05.05, 11:38
      40 dkg wędzonego boczku + marchew, kawałek selera, pietruszka, por + 3-4 łyzki
      kaszy i kostka rosołowa + dwa ziemniaki ( dodaje trochę później ). Gotuję to do
      momentu aż kasza będzie miękka. Przed podaniem dodaję dużo pokrojonego koperku.
    • Gość: limba Re: krupnik.-szukam prosty przepis IP: *.mos.gov.pl 20.05.05, 11:41
      Ja daję włoszczyznę, listki laurowe, ziarnaka pieprzu, grzybki suszone i
      najczęściej kawałek "Kurczaka Rosołowego" lub "Kurczaka Zagrodowego" [pod tymi
      nawami występują kurczaki, hodowane na karmie roślinnej, naturalnej na
      Podlasiu - i rzeczywiście smak ich jest inny, niż pozostałych będących w
      sprzedaży].
      Do tego kartofelki i kaszka krakowska, jest trchę ostrzejsza niż inne gatunki i
      daje bardzo dobry smak krupniku.
      Po wrzuceniu kaszy trzeba od czasu do czasu zamieszać, bo potrafi przykleić się
      do dna garnka i przypalić.
      • orissa Re: krupnik.-szukam prosty przepis 20.05.05, 12:30
        2 skrzydełka, kawałek kości np. od schabu, jedna wątróbka drobiowa, jeden
        żołądek drobiowy, kasza perłowa - na tym gotuję wywar, wyciągam kości, wrzucam
        włoszczyznę, grzybek suszony, przyprawy (sól, listek bobkowy, ziele ang.,
        pieprz), w połowie miękkości marchewki dorzucam ziemniaki pokrojone w kostkę.
        Krupnik właśnie w takim wydaniu uwielbia mój synek :)
    • Gość: X Re: krupnik.-szukam prosty przepis IP: *.access.telenet.be 20.05.05, 12:27
      Na odcietych schabowych kosciach gotuje wywar lub gotuje cala kurza noge
      Potem wrzucam peczak , listek , kostke wolowa , pokrojona chilli , pieprz ,
      suszone grzybki
      w miedzyczasie wrzucam polowki kartofla ,marchewke w calosci , selera i por ,
      oraz paski czerwonej papryki
      Kiedy warzywa sa miekkie wylawiam je i odkladam bo kasza lub mieso gotuje sie
      dluzej
      Kurczaka tez wyjmuje i oddzielam mieso od kosci , dziele na kawalki
      Zupke podbarwiam kurkuma , dodaje troszke curry i cajen
      Kiedy kasza jest miekka wlewam troche smietanki zabielajacej , wrzucam mieso i
      kartofla oraz pokrojona w krazki marchew
      Jak mam kukurydze w puszce to tez dorzucam 1-2 lyzki albo fasole z puszki
      Dodaje czosnek
      Kiedy zupa jest gotowa , kroje swiezego ogorka ze skora w polplasterki i
      wrzucam do garnka i koniecznie koperek
      Praze krazek cebuli , tne w kostke i wrzucam do ugotowanej zupy

      Najlepiej jak zupa ostygnie i "dojdzie"
      Zwykle gotuje 1 litr zupy na to wsypuje okolo 3-4 lyzek stolowych peczaku
      Przed spozyciem kroje w paseczki zielone czesci pora i na talerz
      mozna tez dorzucic swiezy lub mrozony groszek , dodac jeszcze koperku i natke
      (tez prosto na talerz)
      Bardzo dobry krupnik !







Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka