qwatch 12.07.02, 11:14 Poszukuję również przepisu na tiramisu. Na razie wiem tylko, że dodaje się do tego jakiś serek i herbatniki. A co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sisi Re: Tiramisu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 11:25 qwatch napisała: > Poszukuję również przepisu na tiramisu. Na razie wiem tylko, że dodaje się do > tego jakiś serek i herbatniki. Nie jakiś serek, tylko oryginalny mascarpone (brednie, że może być Tosca zamiast!). I raczej biszkopty niż herbatniki. A resztę dopiszę później, bo spieszę się... Chyba, że ktoś mnie wyręczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nova. Re: Tiramisu IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.07.02, 13:50 ten watek już był... www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? dzial=0511&forum=77&wid=951236&aut=+Meg&aid=951236 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzosi Re: Tiramisu IP: 213.68.26.* 12.07.02, 14:29 Podaję oryginalny włoski przepis (od koleżanki Włoszki): 2 jajka 1/3 szkl. cukru 1 serek Mascarpone (200g) tylko i wyłącznie!!!! 200ml śmietanki 30% 1 szkl. zimnej, mocnej kawy wymieszanej z rumem lub Amaretto biszkopty ciemne kakao gorzka czekolada. Zółtka utrzeć mikserem z cukrem na kodel-mogel, dodać serek mascarpone i mieszać, aż powstanie gładka masa. Osobno w dwóch naczyniach ubić białka i smietanę, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać łopatką. W naczyniu (może być szklany lub plastikowy duży pojemnik, lub male salaterki, ale chyba lepiej jednak większy pojemnik) układać warstwami: troche masy, posypać delikatnie kakao przez siteczko, warstwa namoczonych biszkoptów w kawie (nie namaczać za długo bo wyjdzie ciapka!), znów masa, kakao, biszkopty i masa. Wierzch posypuję startą na tarce gorzką czekoladą. Najlepiej wstawić na noc do lodówki. Smacznego. PS. Mozna zrobić również w wersji mniej kalorycznej, tzn. bez śmietany, wtedy należy wziąć jedno jajko więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: Tiramisu 12.07.02, 15:01 www.proszynski.pl/czasopisma/kuchnia/2002/02/01.html przepis z magazynu "Kuchnia"- wyprobowalam - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Tiramisu IP: 195.116.131.* 12.07.02, 15:30 Mój patent to tiramisu w tortownicy. Później kroje jak tort i podaję każdemu na osobnym dużym talerzu (takim do drugiego dania) i posypuję przez sitko kakaem cały talerz. Kiedys jadłam w restauracji podane w ten sposób tyle, że kakao było sypane przez szablon z napisem "tiramisu" tak że na talerzu został biały napis a tło było kakaowe. Po prostu pieszczota dla oka! O rany ale narobiłam sobie smaku! Mniam! Z marek mascarpone polecam "Locatelli" - nie podchodzi woda. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwatch Re: Tiramisu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 17:24 Serdeczne dzięki za przepisy. Na pewno wyprubuję, tylko jakoś nigdy nie widziałam w sklepach serka mascarpone. Czy to w ogóle idzie dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Tiramisu IP: *.chello.pl 12.07.02, 18:49 Mascarpone do dostania w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
doka1 Re: Tiramisu 23.07.02, 10:43 W duzych hipermarketach ok 12-15 zł za opakowanie. A biszkopty tzw bisccotti takie w kształcie jezyczkow, bardzo kruche to waz ne dla uzyskania odpowiedniego smaczku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonija Re: Tiramisu IP: *.gov.pl 24.07.02, 16:14 Mam tylko wątpliwości co do spożywania jajek na surowo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.02, 08:49 Oj nie tylko... Takze mascarpone moze kryc niebezpieczenstwo / we Wloszech byly kilka lat temu ofiary smiertelne /. Nigdy nie kupujcie go np. na bazarze. Tylko tam, gdzie jest prawidlowo przechowywane / chociaz i tak nigdy nie wiadomo, czy po drodze nie stalo gdzies w wyzszej temeperaturze /. Nie wpadajcie w panike, ale badzcie ostrozni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwatch Re: Tiramisu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 13:37 Czy wy przypadkiem nie chcecie mi obrzydzić tego cudownego deseru? Tak poza tym to już wypróbowałam przepisy.Mniamm!!!!!!!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.02, 18:42 Chyba zartujesz? Trzeba tylko uwazac na jakosc skladnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: Tiramisu 13.09.02, 21:32 Zrobilam tiramisu wg oryginalnego wloskiego przepisu, dlugo sie naszukalam serkow mascarpone. Uwazam, ze deser jest mocno przereklamowany. Rodzina byla oczywiscie zachwycona, a ja nie. Jest okropnie kaloryczne, zapychajace, wole zwykla lekka szarlotke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 14.09.02, 08:47 Kaloryczne bardzo. Zapychajace? Na pewno nie mozna zjesc wiecej niz jeden kawalek. Szarlotka jednak takiej kariery nie zrobila, choc ja bardzo ja lubie. Tiramisù takze, ale robie rzadko. Swoja droga zycze polskim produktom 5% uznania, jakim ciesza sie te wloskie. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: Tiramisu 14.09.02, 16:22 Ogolnie kuchnia wloska zrobila duza miedzynarodowa kariere, zreszta bardzo mi smakuje wszystko, bo wlasnie dlatego, ze jest lekka. Natomiast tiramisu jest wlasnie odwrotnie, strasznie tuczacy. Moze trzeba bylo zmniejszyc ilosc cukru i czekolady, ja robilam dokladnie wg przepisu. Nie powiem, rodzinie bardzo smakowalo, ale nie zrobie go wiecej, bo jest: 1. Zatlusty b. Zadrogi 3. Nic wg mnie specialnego Co do deserow polskich, powiedz, czy taki prawdziwy makowiec jest gorszy od tiramisu? Sprawa gustu. Wg mnie napewno z makowcem przegrywa. A ze nie zrobil kasriery miedzynarodowej? Moze dlatego, ze desery polskie sa pracochlonne i rzadko kto potrafi je przyrzadzic dobrze, natomiast napewno nie sa gorsze od tych z innych kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu IP: *.dialup.tiscali.it 14.09.02, 17:39 No, z tym makowcem to chwyt ponizej pasa. Uwielbiam, choc wiem, ze na cudzoziemcach robi dziwne wrazenie. Specjalnie sie nim nie zachwycaja. Jasne, ze tiramisù jest deserem szczegolnym, wysokokalorycznym. Nie musi wszystkim smakowac / mascarpone ma specyficzny smak /, ale jest bardzo efektowny. Latwy w zrobieniu, efekt murowany. Ja zreszta lubie polskie ciasta i 99% Wloszek nigdy czegos takiego by nie zrobilo. Tutaj w ogole w domu sie nie piecze. Ciastka kupuje sie w cukierni, a ciasta swiateczne w supermarkecie / koszmar /. Jesli juz na cos sie kusza, to wlasnie na tiramisù. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AST Re: Tiramisu- inaczej IP: *.dialo.tiscali.de 14.09.02, 19:06 Sprobujcie raz namoczyc biszkopty nie kawa, a grzanym winem (przestudzonym, oczywiscie) z gozdzikami i cynamonem. A na wierzch tiramisu, na kakao polozcie wiorki migdalow podpalone na masle. To wszystko posypcie cukrem pudrem. Jest to "wariacja na temat", ale gwarantuje, ze doskonala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Libra Re: Tiramisu- inaczej IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 22:24 Tiramisu jest super - lekkie i pyszne! Ja, na wszelki wypadek, ubijam żółtka z cukrem na parze (mikserem). A serek mozna kupić już za 7 zł. Przygotowanie zajmuje mi około 40 minut. Ciekawe, czy makowiec da się zrobić i upiec tak szybko? Libra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: Tiramisu- inaczej IP: 213.77.91.* 16.09.02, 11:48 Dorzucam swoją wariację na temat: do kremu dodaję grubo posiekaną gorzką czekoladę, żeby "złamać" łagodny smak kremu. No i nie daję mascarpone, bo próbowałam i niczym nie różni się od twarożku Campiny (po odsączeniu na sitku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Tiramisu- inaczej IP: *.dialup.tiscali.it 17.09.02, 07:59 Nie sprzeciwiam sie za bardzo jesli ktos zastepuje czyms mascarone, ale z tym, ze sie nie rozni od twarozku, to juz przesada. Mascarpone ma bardzo specyficzny smak. Odpowiedz Link Zgłoś