e_madziq 03.06.05, 08:58 Bardzo proszę o przepisy, sugestie na przyprawienie oliwy z oliwek. Mam trzy karafki i chciałabym sporządzić sobie trzy różne oliwy. Jakich przypraw-warzyw użyć, by nie przesadzić i nie przedobrzyć. Z góry dziękuję, magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: przepis na "smakową" oliwę z oliwek 03.06.05, 12:09 klasyka to bazyliowa. (umyte i wysuszone liscie bazyli w calosci wkladasz do naczynia, delikatnie zalewasz oliwa i na koniec mozesz wlozyc gałązkę lub część zeby ładnie wygladało) Czosnkowa - (obrane zabki czosnku zalewasz oliwa, jezeli chcesz wzmocnic lub przyspieszyc pare zabkow mozesz pokroic w plastry) Rozmarynowa - (jak bazyliowa, tylko warto gałązkę zatopić obowiązkowo, bo ślicznie wyglada) No i na ostro z papryczkami chilli - (jak czosnkowa), w calosci male papryczki a czesc - jedna, dwie moga byc rozkrojone i bez peestek wlozone) Ja robie jeszcze imbirową (obrany korzen imbiru w plastry i zalewam). Generalnie po 7-10 dniach mozna zaczynac. Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Czosnkowa? 03.06.05, 12:25 A mi czosnkowa nie wyszła. Odrobinę jakby sfermentowała. Dlaczego? Może nie powinnam zamykać??? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zamykac jak najbardziej, ale dlaczego? :-( 03.06.05, 12:55 Oliwa nie moze sfermentowac! Moze byla jakas mieszana z czyms? :-( Czosnek musi byc zawsze czysty oczywiscie, wyciac trza plamki i wzerki zawsze jak brzydki jest, ale to dla urody raczej. nie wiem, niestety, co Ci sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zamykac jak najbardziej, ale dlaczego? :-( 03.06.05, 13:16 Po tygodniu trzeba przefiltrowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: zamykac jak najbardziej, ale dlaczego? :-( 03.06.05, 13:33 linn_linn napisała: > Po tygodniu trzeba przefiltrowac. ? Czyli tylko tydzień a potem czosnek wyrzucić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiziorek Re: żadne: odfiltrować IP: *.gdynia.mm.pl 03.06.05, 13:39 Jeden ze sposobów wykorzystywanych przeze mnie. Czosnek w dodatku nabiera zielonego kolorku od soli i wygląda bardzo efektownie. mojegotowanie.onet.pl/16411,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Kiziorku, ale to jest czosnek w oliwie, a nie 03.06.05, 13:46 oliwa czosnkowa:-) Rzeczywiscie, jak chcesz miec oliwe smakową, to z czosnkową mozna tak zrobic - przefiltrować, czy tez zlac. A reszta chyba jest ok, jak siedzi w środku. Oczywiscie nie zadługo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zamykac jak najbardziej, ale dlaczego? :-( 03.06.05, 13:49 Takie sposoby widze na wloskich stronach / czas nawet do 2 tygodni /. Ja nigdy takiej oliwy nie robilam. Jeden raz, bardzo dawno, ale rezultat nie byl najlepszy. Moze wlasnie dlatego, ze nie byla przefiltrowana w odpowiednim czasie. Meody produkcyjne sa zupelnie inne i dlatego ziola zostaja w oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś