Dodaj do ulubionych

Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:09
I z czego już można robić? Szykuję już słoiki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gośka Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:44
      na na pierwszy ogień to pójdą truskawki kompoty dzemy
    • Gość: nina39 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 15:01
      cze najnowsza, mnie tez juz ciagnie jak nie wiem, tak bym co poprzetwarzała:), i
      tez caly czas mysle, co by tu w sloiki zapakowac:)) ktore zreszta tez juz stoja
      naszykowane
      pozdrawiam, nina
      • Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 15:04
        Fajnie, że nie tylko ja mam takie napady!
        Truskawki chyba jeszcze za drogie? A jakiś dżemik chętnie chętnie... :) Muszę
        też zamrozić koniecznie.
        • Gość: Gośka Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:38
          a ja mam truskawki swoje w ogrodzie nie muszę kupować
    • maika7 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 06.06.05, 19:53
      Różę można już zapakować do słoików. Hm.. przez leniwych różożerców zmieloną
      1:1 z cukrem przez maszynkę do mięsa, podgrzaną do wrzenia + ciut kwasku
      cytrynowego dla utrzymania koloru (aromat trzyma się sam ;-))

:-)
      M.
    • jagoda85 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 06.06.05, 21:16
      Ja zaczynam różą w maju, a kończę w listopadzie kapustą kiszoną, po drodze
      pakuję w słoje co się da i dużo mrożę, szczególnie owoców.
    • artur737 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 07.06.05, 08:38
      Pierwszy u mnie idzie szczaw -poki mlody
      • Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:12
        A jak robisz? Podsmazasz i pasteryzujesz?
        • jollka2 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 07.06.05, 09:54
          Jak zrobić ten szczaw i różę (platki czy owoce dzikiej)?
          Ja już zbieram opakowania na mrożenie musu tfuskafkowego.
          • Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 10:48
            Różę masz opisaną kilka linijek wyżej
          • dorota20w Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 10.06.05, 23:19
            a to fajny pomysł z tym musem :)
        • artur737 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 09.06.05, 05:39
          Pasteryzuje i nie podsmazam. Robie z sola bo to na zupe. Pozniej zupy juz nie sole.
    • Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 17:19
      up!
      • Gość: basia Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 23:27
        roze robila moja babcia,ale nie wiem jak,co zbierala itd.czy ktos moze mi
        pomoc,bardzo dziekuje za odpowiedz
        pozdrawiam
        • Gość: D Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 23:49
          Różę zbieraj w słoneczny dzień i nie po rosie.Uchwyć dłonią płatki całego kwiatu
          róży, oderwij, utnij nożyczkami białe części.
          Wsyp płatki i cukier w proporcji 1:1 do makutry, wymieszaj odstaw do momentu gdy
          płatki się zmacerują ( tzn. zmiękną, pomarszczą ). Ucieraj drewnianą pałką aż
          masa będzie w miarę jednolita, dodaj szczyptę kwasku cytrynowego dla koloru i
          wyrazistości smaku. Włóż do małych wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć
          umieść w ciemnym miejscu.
          Jest to metoda " od zawsze " - szybszy sposób, ale bez "duszy" patrz wątek wyżej.

• Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 11:13
      A z rabarbaru coś się robi?
      • Gość: monika Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.u.mcnet.pl 08.06.05, 14:46
        ja robie z rabarbaru dzem i kandyzuję. w takiej postaci zima do keksów, ciast z
        owocami i jako suszony "owoc" - pychota. Trochę pracochłonne ale się opłaca!
        • Gość: najnowsza Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:29
          a powiesz jak to robisz?
        • roseanne rabarbar 08.06.05, 16:55
          jak milam duzy dostep do wlasnego w ogrodzie to taki rabarbar sie sukcesywnie
          zbieralo, mylo, kroilo w 1-2 cm kawalki- bez obierania, zeby zachowal kolor
          potem surowy ukladalo sie scisle w litrowych slojach i zalewalo syropem 2:1
          znaczy dwie czesci cukru na czesc wody i pasteryzowalo
          tak przygotowany byl podstawa do musow lub do szarlotki (pol na pol z jablkami)

w sklepach kanadyjskich byl do kupienia mrozony rabarbar z PL do nadzieja ciast
          typu pie
          wiec wyglada na to ze mozna tez spokojnie zamrazac - domyslam sie ze po
          zblanszowaniu i szybka metoda - znaczy rozlozyc plasko na metalowej foremce do
          pieczenia i do zamrazalki i potem zsypac do woreczka, jak juz wszystko sztywno
          zamrozone
    • roseanne Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 08.06.05, 16:57
      bede robic jak tylko sie pokaza w wiekszych ilosciach owoce na farmach okolicznych
      czeresnie, sliwki, brzoskwinie, sos pomidorowy, marynowana papryka
    • an20 Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 09.06.05, 22:42
      Zaczynam od szczawiu, truskawek, pozniej brzoskwinie,gruszki, buraki, cebulki,
      wisnie, ogorki, papryka, dynia, grzyby i rozne salatki. Ostatnio przymierzam sie
      do konfitur z cytryn, ale nie znalazlam dobrego przepisu:)
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? 09.06.05, 23:51
        teraz najlepszy jest szczaw taki leśny lub łąkowy dziki ale już tylko te młode
        listki trochę zblanszować do słoików na ścisło i pasteryzować z solą. za chwilę
        truskawki i już prawie młode ziemniaki dopóki będą wielkości orzecha włoskiego.
        koperek solony i mrożony nać selera korzeniowego solona, póki młody, a nać
        miękka i aromatyczna.fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej,kalafior w sosie
        pomidorowym, leczo,przeciery pasty i soki pomidorowe,ogórki kiszone i
        konserwowe.sałatki warzywne,grzyby marynowane i kiszone. susze z warzyw i
        owoców.przeciery warzywne i owocowe. i jeszcze wiele innych rzeczy które mogą
        przyjść do głowy wyobraźnia ludzka nie ma granic tak jak ilość przetworów
        owocowo warzywnych. pozdrawiam
        • Gość: elask Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: 217.79.147.* 10.06.05, 12:21
          Chyba botwinka nie była jeszcze wymieniana, a już pora - też do słoików lub
          zamrażarki
    • Gość: zenon gajowniczek Re: Kiedy zaczynacie robić jakieś przetwory? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.05, 09:59
      Ja od wczoraj robię przetwory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka