Gość: julia IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 22:22 to nie pomylka podobno ma zwiazek z jedzeniem moja kolezanka prawie nie gotuje, dzieci jedz glownie pizze i spaghetti /sos knorr w proszku/ i faktycznie maja klopoty tego rodzaju.. piszcie co wiecie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: ADHD 10.06.05, 22:24 nalezy brac pod uwage produkty konserwujace i sztuczne barwniki wykluczenie tego typu dodatkow moze bardzo pomoc w zachowaniu dzieci podobnie zreszta jak ograniczenie cukrow prostych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon2 Re: ADHD IP: *.dialup.optusnet.com.au 11.06.05, 09:26 ...i kofeinę, którą dodaje się do wszelkich napojów gazowanych. Badania zrobione w Szwecji wykazały, że przeciętny uczeń "wypija" w takiej postaci nawet kilkaset miligramów dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne doprawdy? 11.06.05, 14:25 na czym opierasz swoja teorie? , ja na wykladach dietetykow i ksiazkach tematycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: ADHD IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 11.06.05, 14:52 skoro moze miec wplyw na cholesterol, nowotwory to i moze na neurotransmitery tez miec, albo na inne w szlakach pobudzajacych uklad nerwowy.. a tu juz prosta droga do nadpobudliwosci. Wiec jesli wyglaszane opinie sa taksowkarsko- imieminowymi popartymi wiedza z zakresu miesiaczkowania pingwinow to z calym szacunkiem, ale odpusc sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: ADHD 11.06.05, 14:57 Trzeba uważać na cukier, niesamowicie pobudza mózg i jestem pewna, że się dokłada. Nie na darmo rozsądniejsi psychologowie i psychiatrzy (za granicami, u nas pod tym względem to ciemnogród )każą pacjentom z nerwicami i zaburzeniami wszelkiego rodzaju zmieniać dietę. Śmiejcie się ze mnie, ale swoje podczytałam w życiu - i nie był to "poradnik domowy" - o cukrze, który jest we wszystkich gotowych produktach, i wielu naukowców zgadza się z tym, że to regularny psychotrop. Działanie innych dopalaczy typu kofeina też nie pozostaje bez wpływu. I trzeba kontrolować wapno w diecie - wytrąca magnez odpowiedzialny za systemnerwowy. Kofeina zresztą też. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: ADHD 11.06.05, 14:59 a za moich czasów (calkiem niedawno) dzieci z ADHD przenoszone były do klas wyrównawczych, co w zasadzie przekreślało ich szanse na normalną edukację i skończenie szkoły innej niż technikum. A że diagnozy "ADHD" się nadużywa, to osobna historia. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: ADHD 11.06.05, 16:25 Myślę, ze zachorować na ADHD prze dietę się nie da. Ale na pewno przy pomocy diety można nieco 'sterowac'; chorobą, wiadomo, że sztuczne, cukry i te pe działają pobudzająco na oun. Odpowiedz Link Zgłoś