Gość: fasolek IP: 195.205.32.* 15.06.05, 09:06 hmm... jak ja przyrządzić najprosciej-nigdy nie lubiałam fafoli wszelakiej- ale powoli zaczynam sie cywilizować;-) Na straganach tego pelno-zielona ,zółta...jak ja najprosciej przyrządzić????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: fasolka szparagowa 15.06.05, 09:09 najprościej tougotować, podać ma masęlkiem i tyle prościej się chyba nie da, no może bez masełka będzie prościej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: fasolka szparagowa 15.06.05, 09:16 Ja wczoraj zrobiłam takie danie "awaryjne", bo nic specjalnie w domu nie było, ale była właśnie żółta fasolka szparagowa, ugotowałam ją, ugotowałam makaron, na patelni podsmażyłam na chrupko wędzony boczek pokrojony w kosteczkę, na to wywaliłam fasolkę i makaron, wymieszałam całość z tartym parmezanem (może być inny żółty ser), chwilę zapiekałam pod przykrywką - był pycha i bardzo sycący obiadek. Do tego surówka z pomidorów, ogórków i cebulki dymki. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: fasolka szparagowa 15.06.05, 12:38 jest jeszze prstszy sposób niz ten podany przez marghot ;-) ugotowac , wystydzic i skropic duza iloscia cytryny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolek Re: fasolka szparagowa IP: 195.205.32.* 15.06.05, 13:13 dzieki, no to jutro premiera!! dzis szpinaczek;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolek Re: fasolka szparagowa IP: 195.205.32.* 15.06.05, 13:14 aha!! a czy nalezy posolic wodę do gotowania?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolek Re: fasolka szparagowa IP: 195.205.32.* 15.06.05, 13:18 dzięki ! widzę ze marge_72 pełni ostry dyżur;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: popatrz tutaj: 15.06.05, 13:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25152457 Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakb Re: fasolka szparagowa 15.06.05, 13:55 u mnie bankowo po ugotowaniu jest mieszana z podsmażoną bułką tartą ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: fasolka szparagowa IP: *.access.telenet.be 15.06.05, 15:04 w sosie z pomidorami ugotowana fasolke odcedzasz na sicie ale zostawiasz troche wody , w ktorej sie gotowala Na patelni smazysz cebule , dodajesz czosnek i pomidory pokrojone surowe bez skory ale moga byc tez puszkowe lub koncentrat dodajesz to do resztki wody po fasolce i zaprawiasz maka a do tego sosu wrzucasz fasolke i ostroznie mieszasz aby sie nie polamala Mozesz sos przyprawic oregano i koperkiem , przyprawa jakas i moze odrobina cukru oraz cajenem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: fasolka szparagowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 22:22 klasyka - z bułką tartą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: fasolka szparagowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.05, 22:34 Albo tak: ugotowaną fasolkę polewasz sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego... pyszka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: fasolka szparagowa 19.06.05, 23:30 Wariant klasyki: posypać tartym parmezanem lub jakimś innym twardym, ostrym serem. Polać masłem lub nie. Szczególnie wyrafinowane: "zasypka" z tartej bułki z ziołami, tartych orzechów włoskich i tartego parmezanu. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy Re: fasolka szparagowa 20.06.05, 14:15 A ja robię tak: gotuję, polewam sosem oliwa+ocet balsamico + czosnek, schładzam, żeby się przegryzło. Potem się delektuję - jest bosssssska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: fasolka szparagowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:30 bardzo lubię tą klasyczną "zasypkę":-) Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: fasolka szparagowa 23.06.05, 23:40 ugotowana jeszcze ciepla polac olejem z oliwek, czosnek , mozna dac troche rozmarynu, ostrej paryki i koniecznie sol grubo ziarnista wymiachac razem i poprostu bomba. Odpowiedz Link Zgłoś