Gość: żandarm IP: *.osk.enformatic.pl 17.06.05, 18:11 móżdżek wieprzowy cebulka jajko odrobina pieprzu soli i jajko to potrawa obok tatara na mojej liscie TOP 10 :) ... a co wy myslicie o tym daniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:22 Proszę, zdradż jak to się przyrządza. Nie spotkałam się do tej pory z tak a potrawą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:53 módżek wiepszowy płuczemy po zimna wodą ta błonkie sparzamy wrządkiem po ostygnieciu obieramy i smarzymy cebulkie w kosteczkie,sól , pieprz i wkładamy ten mózdżek i razem wszysko smarzymy i na konicu wbiamy 1 jedno jajko lub wiecej zalerzy od ilosc mózdżku na 3 osoby aby sie najedli 40 deko módżku to jest ten przepi smacznego pozdrowienia z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: móżdżek wieprzowy 17.06.05, 20:38 Wszystko pięknie,ładnie tylko skąd wziąć ten móżdżek w Mielcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:11 Pytacie panie sklepie prywatnym małym u rzeznika i poprosic aby ta pani zamowiła z dostawą z innym produktami miesnymi kazda rzezinia ma bo oni tego nie wyzucaja ja w Toruniu kłopotu niemam tylko czeba zamowic pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: móżdżek wieprzowy 17.06.05, 22:25 Proponowałbym wymoczenie przez parę godzin w wodzie z dodatkiem octu i cukru. Może być winny. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak dla mnie to bardzo smaczna podpucha n/t 17.06.05, 22:38 Nie tylko w Mielcu, ale w większości małych sklepów mięsnych można sobie móżdżek zamówić. Nie jest zbyt popularny więc go za bardzo nie widać na sklepowych półkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Jak dla mnie to bardzo smaczna podpucha n/t IP: *.dsl.pipex.com 17.06.05, 22:48 wielu rzeczy w zyciu probowalam, czesto baaardzo dziwnych, a przy mozdzku kapituluje mimo powszechnych opinii, ze taki smaczny. blokada i koniec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 07:55 ja robiłam jak mielone ale poraziło mnie smakiem ale ozorki, serca, żołądki...mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żandarm Re: móżdżek wieprzowy IP: *.osk.enformatic.pl 18.06.05, 09:32 w Rzeszowie można kupić w Intermarche. ale ma tylko 3 dni ważności. Nie moczę go w zadnym occie, Ale koniecznie trzeba obrać go z żyłek i błony i wypłukać w letniej wodzie potem poszatkować i smażyć na maśle z cebulką pieprzem i jajkiem. Jeśli nie obierzesz go z błony to bedzie gorzki. cena to około 2-3 złote za 700 gramów. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 11:20 Nie w occie a w wodzie z dodatkiem octu. Nie chcesz to nie mocz, ale tak właśnie wygląda obróbka wstępna móżdżku. Nie pamiętam już jaki jest powód, ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 10:42 Jak bedę w Rzeszowie nie omieszkam sprawdzić i kupić móżdżki, bo nigdy nie próbowałam. A w małych sklepikach niestety nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
goniapa Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 13:26 za zadne skarby tego swiata nie wezme tego do ust ,ale wlasciwie ciekawa jestem , z czym mozna porownac ten smak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: móżdżek wieprzowy IP: *.gorzow.mm.pl 18.06.05, 16:13 Mi ten smak kojarzy się najbardziej z jajecznicą z dodatkiem jakiejś łagodnej, trochę galaretowatej pasty mięsnej. Nie wiem jak to inaczej opisać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 16:56 Trudno gdziekolwiek kupic móżdżek, bo świnka ma jeden móżdzek i ileś tam kg innych rodzajów mięsa. A dwa: wzbudza dużo emocji... :) Dobrze przyrządzony jest pyszny. A jak smakuje? Gdzieś kiedys znalazłam przepis na 'oszukany' móżdżek. Używa się do tego drożdży - powiedzmy 2dag na jedno jajko. W sumie lepiej mniej niż więcej. Podsmażyć cebulkę, rozpuścić w tym drożdże, dodać jajko. Smak ma bardzo zbliżony. Ale tylko zbliżony :) cc. Odpowiedz Link Zgłoś