Dodaj do ulubionych

móżdżek wieprzowy

IP: *.osk.enformatic.pl 17.06.05, 18:11
móżdżek wieprzowy cebulka jajko odrobina pieprzu soli i jajko
to potrawa obok tatara na mojej liscie TOP 10 :)
... a co wy myslicie o tym daniu
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:22
      Proszę, zdradż jak to się przyrządza. Nie spotkałam się do tej pory z tak a
      potrawą
    • Gość: jola Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:53
      módżek wiepszowy płuczemy po zimna wodą ta błonkie sparzamy wrządkiem po
      ostygnieciu obieramy i smarzymy cebulkie w kosteczkie,sól , pieprz i wkładamy
      ten mózdżek i razem wszysko smarzymy i na konicu wbiamy 1 jedno jajko lub
      wiecej zalerzy od ilosc mózdżku na 3 osoby aby sie najedli 40 deko módżku to
      jest ten przepi smacznego pozdrowienia z Torunia
      • optymistk-a Re: móżdżek wieprzowy 17.06.05, 20:38
        Wszystko pięknie,ładnie tylko skąd wziąć ten móżdżek w Mielcu?
        • Gość: jola Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:11
          Pytacie panie sklepie prywatnym małym u rzeznika i poprosic aby ta pani
          zamowiła z dostawą z innym produktami miesnymi kazda rzezinia ma bo oni tego
          nie wyzucaja ja w Toruniu kłopotu niemam tylko czeba zamowic pozdrawiam .
      • ba_nita Re: móżdżek wieprzowy 17.06.05, 22:25
        Proponowałbym wymoczenie przez parę godzin w wodzie z dodatkiem octu i cukru.
        Może być winny.
    • Gość: lilu podpucha nt IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 17.06.05, 21:42
      • ba_nita Re: Jak dla mnie to bardzo smaczna podpucha n/t 17.06.05, 22:38
        Nie tylko w Mielcu, ale w większości małych sklepów mięsnych można sobie
        móżdżek zamówić. Nie jest zbyt popularny więc go za bardzo nie widać na
        sklepowych półkach.
        • Gość: nesca Re: Jak dla mnie to bardzo smaczna podpucha n/t IP: *.dsl.pipex.com 17.06.05, 22:48
          wielu rzeczy w zyciu probowalam, czesto baaardzo dziwnych, a przy mozdzku
          kapituluje mimo powszechnych opinii, ze taki smaczny. blokada i koniec ;)
    • Gość: myszz Re: móżdżek wieprzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 07:55
      ja robiłam jak mielone ale poraziło mnie smakiem ale ozorki, serca,
      żołądki...mniam
      • Gość: żandarm Re: móżdżek wieprzowy IP: *.osk.enformatic.pl 18.06.05, 09:32
        w Rzeszowie można kupić w Intermarche. ale ma tylko 3 dni ważności.
        Nie moczę go w zadnym occie, Ale koniecznie trzeba obrać go z żyłek i błony i
        wypłukać w letniej wodzie potem poszatkować i smażyć na maśle z cebulką
        pieprzem i jajkiem.
        Jeśli nie obierzesz go z błony to bedzie gorzki.
        cena to około 2-3 złote za 700 gramów. polecam
        • ba_nita Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 11:20
          Nie w occie a w wodzie z dodatkiem octu. Nie chcesz to nie mocz, ale tak
          właśnie wygląda obróbka wstępna móżdżku. Nie pamiętam już jaki jest powód, ale
          jest.
    • optymistk-a Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 10:42
      Jak bedę w Rzeszowie nie omieszkam sprawdzić i kupić móżdżki, bo nigdy nie
      próbowałam. A w małych sklepikach niestety nie ma!
    • goniapa Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 13:26
      za zadne skarby tego swiata nie wezme tego do ust ,ale wlasciwie ciekawa jestem
      , z czym mozna porownac ten smak??
      • Gość: jarek Re: móżdżek wieprzowy IP: *.gorzow.mm.pl 18.06.05, 16:13
        Mi ten smak kojarzy się najbardziej z jajecznicą z dodatkiem jakiejś łagodnej,
        trochę galaretowatej pasty mięsnej. Nie wiem jak to inaczej opisać ;)
    • chocolate.coffee Re: móżdżek wieprzowy 18.06.05, 16:56
      Trudno gdziekolwiek kupic móżdżek, bo świnka ma jeden móżdzek i ileś tam kg
      innych rodzajów mięsa. A dwa: wzbudza dużo emocji... :)

Dobrze przyrządzony jest pyszny. A jak smakuje? Gdzieś kiedys znalazłam przepis
      na 'oszukany' móżdżek. Używa się do tego drożdży - powiedzmy 2dag na jedno
      jajko. W sumie lepiej mniej niż więcej. Podsmażyć cebulkę, rozpuścić w tym
      drożdże, dodać jajko. Smak ma bardzo zbliżony. Ale tylko zbliżony :)

cc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka